Marynowany korzeń imbiru to zdrowy dodatek stosowany powszechnie w japońskich restauracjach serwujących sushi. Imbir doskonale wspomaga trawienie pokarmów, ma również właściwości zwalczające przeziębienie. Uważa się, że korzeń imbiru pomaga walczyć z chorobami nowotworowymi i stanami zapalnymi w organizmie. Marynowanie imbiru nie pozbawia go korzystnych właściwości.
Właściwości zdrowotne imbiru
Korzeń imbiru zawiera wiele witamin oraz składników mineralnych. Jest bogatym źródłem głównie witaminy B6, potasu, magnezu i miedzi. Marynowanie imbiru nie pozbawia go tych wartościowych składników, dlatego warto sięgać po niego każdego dnia. Imbir posiada związki, które nie tylko odpowiadają za ostry smak przyprawy, lecz również są pomocne w ochronie przed nowotworem jelita grubego i przewlekłymi stanami zapalnymi. Imbir może również wywierać pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomaga zwalczyć przeziębienie w sezonie grypy.
1 Comment
Bardzo ciekawy artykuł 🙂