Już za chwilę Święta Wielkanocne. Z pewnością będzie radośnie i pysznie. Czy jednak będzie zdrowo? Jak zadbać o to, aby po wielkanocnym świętowaniu nie przybyło trudnych do zrzucenia kilogramów? Mamy kilka sprawdzonych przepisów, które nie będą przypominały tradycyjnych dań obfitujących w tłuszcze nasycone i rafinowane cukry. Wykorzystane podczas śniadania z pewnością zachwycą rodzinę i pozostałych gości. Nie zapomnieliśmy również o słodkościach! Poniżej kilka przepisów, podczas jedzenia których, nie musicie znać umiaru. Smacznego!
Tradycyjne śniadanie wielkanocne może dostarczyć nam ponad 2000 kcal, czyli tyle, ile przeciętny dorosły człowiek powinien zjeść w ciągu dnia. Dlatego, aby zadbać o zdrowie i samopoczucie najbliższych, skorzystaj z naszych lżejszych wersji świątecznych dań.
Żurek
Składniki:
- 2 litry wody
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 l zakwasu do żurku (z butelki)
- marchewka
- pietruszka
- 2-3 suszone grzybki
- opakowanie kiełbasek sojowych
- majeranek suszony (2 łyżeczki)
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- chrzan ze słoika
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Gotujemy osoloną wodę z grzybami. W międzyczasie obieramy warzywa, kroimy je w kostkę i wrzucamy do garnka – woda powinna zakryć warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zostawiamy na gazie przez 15 minut, aż ziemniaki się ugotują, a potem dolewamy zakwas z butelki i dodajemy pokrojone w kawałki kiełbaski sojowe; całość gotujemy. Doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i dodajemy 3-4 czubate łyżki chrzanu. Opcjonalnie można dodać również śmietanę sojową do smaku (aby się nie zważyła, należy rozmieszać ją w osobnej miseczce z niewielką ilością gorącej zupy i stopniowo dodawać do garnka).
Pasztet z soczewicy
Składniki:
- 500 g soczewicy czerwonej
- 1 marchewka
- 2 jajka lub 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- pieprz mielony
- 1 łyżeczka soli
- 2 cm korzenia świeżego imbiru, startego
Przygotowanie:
Cebulkę dusimy na oleju rzepakowym, po ok. 2 minutach dodajemy startą marchew i imbir, dusimy przez kolejne 2 minuty. Przekładamy wszystko do garnka, dodajemy soczewicę i zalewamy wrzątkiem tak, aby pokryć całość wodą. Doprawiamy i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Dodajemy rozgnieciony czosnek. Wszystko razem miksujemy i studzimy. Dodajemy jajka lub siemię lniane i mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy w 160⁰C przez 30 minut.
Kotleciki orzechowo-grzybowe z soczewicy w sosie żurawinowo-gruszkowym
Składniki:
- 1/2 szklanki niegotowanej zielonej soczewicy
- 1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekane połówki)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 czubate szklanki drobno posiekanych pieczarek
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 szklanka drobno posiekanych pozbawionych łodyg liści jarmużu
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny, drobno posiekanej
- 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/4 łyżeczki suszonego)
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki mielonego lnu + 3 łyżki wody
- 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (zmielonych)
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- świeżo zmielony, czarny pieprz
Składniki na sos:
- 2 szklanki mrożonej lub świeżej żurawiny
- 1 dojrzała gruszka, obrana i drobno posiekana
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Gotuj soczewicę w średnim garnku wraz z 2 i 1/4 szklanki wody przez 20 minut. Następnie należy zdjąć ją z ognia i zblendować na niejednolitą pastę i odstawić na później. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Praż w nim posiekane orzechy przez 9-12 minut, aż będą pachnące i nabiorą złotego koloru. Na dużej patelni rozgrzej olej i dodaj drobno posiekane grzyby i czosnek. Dopraw wszystko solą. Zostaw na małym ogniu przez 7-9 minut i następnie dodaj jarmuż, prażone orzechy, żurawinę zioła i ocet winny. Mieszaj do połączenia się składników i aż jarmuż zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj puree z soczewicy.
W małej misce wymieszaj ziarna lnu z wodą. Mieszaj przez 10 sekund i następnie wlej do farszu na patelni. Wymieszaj wszystko do połączenia się składników. Następnie dodaj 1/2 szklanki mąki owsianej i znowu dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszanina powinna być dość wilgotna i lepka. Jeśli jest zbyt lepka, dodaj trochę więcej mąki owsianej. Jeśli jest za sucha, dodać kolejną łyżkę wody. Wyłóż blachę z pergaminem. Z gotowego farszu utwórz kulki i umieścić je na blasze. Piecz kulki soczewicy w 180 stopniach C przez 15 minut. Następnie wyjmij je z piekarnika, delikatnie odwrócić, i piecz przez kolejne 11-13 minut, aż się zarumienią.
Na sos: Gotuj żurawinę, gruszkę, i syrop klonowy na średnim garnku. Doprowadź wszystko do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogień do średniego. Gotuj bez przykrywki na wolnym ogniu, przez 10-20 minut, aż zgęstnieje. Sos można odrobinę zblendować.
Tofujonez
Składniki:
- 1 kostka tofu (180g)
- 150 ml mleka sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżka vinegrette
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zmiksuj bardzo dokładnie wszystkie składniki razem, przełóż do słoiczka i ochłódź go w lodówce!
Babka buraczana
Składniki:
- 2/3 szklanki (100 g) oleju słonecznikowego (olej kokosowy lub olej z oliwek)
- 1/2 szklanki (125 ml) syropu klonowego lub miodu
- 50 g gorzkiej czekolady (70%), podzielone na kawałki
- 250 g (około 2 szklanki) surowych buraków (starte)
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki (375 ml) mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżki kakao w proszku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175 °C. Na średniej wielkości patelni rozgrzej na bardzo małym ogniu olej. Dodaj syrop klonowy i czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie odstaw do wystygnięcia. Dodaj starte buraki. Ubij jaja w małej misce, a następnie dodaj je do sosu na patelni. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku i sól, a następnie dodaj do buraków. Ciasto należy piec przez 25 minut lub do momentu, gdy góra będzie przypieczona, a w środku ciasto pozostanie minimalnie lepkie.
Ciasto makowe
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej
- 1 1/2 szklanki maku mielonego
- 2 łyżki oleju, np. rzepakowego, z pestek winogron lub oliwy z oliwek
- 2 jabłka
- bakalie (np. orzechy włoskie, morele suszone niesiarkowane, daktyle, rodzynki)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub syropu np. z agawy albo klonowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 3/4 łyżeczki sody
- ok. 1/2 szklanki zimnej wody
Składniki na polewę czekoladową (opcjonalnie):
- 100 g gorzkiej czekolady z zawartością kakao 70-90%
- czubata łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie – jeżeli nie chcemy, aby polewa stwardniała po wystygnięciu)
- 2 łyżki mleka roślinnego, np. sojowego, ryżowego lub migdałowego (opcjonalnie)
- płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
Polewę czekoladową można zastąpić polewą z karobu, do której potrzebne będą:
- 5 łyżek masła kokosowego
- 1 łyżka karobu
Przygotowanie ciasta:
Bakalie namoczyć w zimnej wodzie przez noc. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do startych owoców dodać mąkę, sodę/proszek do pieczenia i mak. Składniki wymieszać. Kolejno dodawać olej, cukier lub syrop, bakalie i wodę – do uzyskania dość mokrej, ale zwartej konsystencji. Blachę, np. do keksów, wysmarować odrobiną oleju i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do blachy i piec przez 30 minut w temperaturze 180°C, w trybie ogrzewania „góra–dół”.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
Czekoladę na polewę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do garnka z wrzątkiem wstawić małą miseczkę z czekoladą. Od czasu do czasu mieszać, aż czekolada się rozpuści. Do rozpuszczającej się czekolady można dodać masło kokosowe i mleko roślinne. Gdy polewa się rozpuści, polać nią równomiernie ciasto, a na koniec posypać płatkami migdałów. Pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia.
Przygotowanie polewy z karobu:
Masło kokosowe wymieszać z karobem. Uzyskaną masę rozprowadzić na cieście.
Sernik z nerkowców (bez mąki, sera, cukru i pieczenia)
Składniki na masę „sernikową”:
- 2 1/2 szklanki nerkowców
- 1/3 szklanki wody
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1/3 szklanki syropu z agawy, klonowego lub miodu
- 1/2 szklanki oleju (masła) kokosowego
- 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Składniki na kruchy spód:
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 szklanka orzechów, np. włoskich
Przygotowanie masy „serowej”:
Nerkowce należy namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Masło kokosowe rozpuścić w kąpieli wodnej, wlewając do miseczki wrzątek i wstawiając do niej szklankę z masłem – mieszanie przyspieszy proces rozpuszczania masła. Do blendera lub food procesora wsypać namoczone nerkowce, dodać wodę, rozpuszczone masło kokosowe i miksować do uzyskania jednolitej, kremowej masy, bez kawałeczków orzechów. Następnie dodać syrop, sok z cytryny, sól i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie zmiksować. Ilość soku z cytryny można zwiększyć w zależności od preferencji smakowych.
Przygotowanie kruchego spodu:
Daktyle namoczyć przynajmniej przez 30 minut. Następnie zmiksować je z orzechami.
Masą na kruchy spód wylepić dno formy o średnicy ok. 18 cm. Wylać na nią masę „serową”. Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do zamrażarki na 2 godziny. Po upływie tego czasu przenieść do lodówki. Przed podaniem ciasto posypać kakao lub karobem.
Bajaderki
Składniki:
- 1/2 szklanki daktyli
- 1 szklanka orzechów, np. migdałów
- 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 3 łyżki masła migdałowego (bez cukru, bez soli, 100% migdałów)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka karobu lub kakao
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Daktyle namoczyć we wrzątku przez 10 minut lub w zimnej wodzie przez 30 minut. Następnie zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami. Jeśli masa byłaby zbyt sucha, dodać więcej masła migdałowego. Z otrzymanej masy ulepić kulki wielkości bajaderek i obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce przed podaniem.