Uważaj na „ulepszacze” żywności, które Cię trują! | VIMED

Uważaj na „ulepszacze” żywności, które Cię trują!

O tym, że do życia potrzebujemy wody, tlenu i pokarmu, wie każdy. Tak naprawdę, tylko tyle i aż tyle, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Producenci żywności jednak prowadzą zacięty wyścig o względy konsumenta i coraz bardziej „ulepszają” produkty żywnościowe stosując różnego rodzaju dodatki. Wszystko po to, by usprawnić proces produkcji, zwiększyć trwałość, poprawić smakowitość i wygląd. W efekcie spożywamy kilogramy dodatkowych substancji chemicznych rocznie. Nasz organizm musi sobie z tym jakoś poradzić, choć zupełnie nie jest to zgodne z jego naturą. Coraz częściej doskwierają nam reakcje alergiczne, bóle brzucha, migreny, katar sienny, wysypki i szereg innych problemów. Biegamy od lekarza do lekarza, przekopujemy internet by znaleźć przyczynę dolegliwości, a często znajduje się ona na naszym talerzu. Osłabiona odporność, przewlekłe zmęczenie, nadmierny apetyt, a w końcu rozwój chorób cywilizacyjnych – to wszystko efekty spożycia przetworzonej żywności bogatej w substancje chemiczne. Warto czasem przeczytać etykietę produktu, aby dowiedzieć się, co tak naprawdę zostało nam zaserwowane. Poniżej lista „E”, na które należy zwrócić szczególną uwagę.

E951 ASPARTAM

ASPARTAMGDZIE? Dodawany jako substancja słodząca w słodzikach, napojach typu „light”, ale także w zwykłych napojach, sokach oraz w jogurtach, płatkach śniadaniowych czy gumach do żucia. Jest też składnikiem leków. Obecnie występuje w około 5 tysiącach produktów!

SKUTKI: Wielu z nas czuje się źle już bezpośrednio po spożyciu produktu zawierającego ten słodzik, ci którzy tego nie odczuwają muszą wiedzieć, że regularne spożycie skutkuje między innymi bólami głowy i zanikami pamięci. Może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, choroby Parkinsona, epilepsji, a także przyspieszać rozwój cukrzycy [sic!].

Inne sztuczne substancje słodzące w żywności to: E950 acesufam K, E955 sukraloza, E952 cyklaminiany oraz E954 sacharyna.

E621 GLUTAMINIAN SODU

GLUTAMINIAN SODUGDZIE? Substancja wzmacniająca smak potraw najczęściej spotykana w kostkach rosołowych, zupkach i potrawach instant, mieszankach przyprawowych, gotowych słoikach z daniami i sosach.

SKUTKI: Bezpośrednio po spożyciu można zaobserwować nudności, zawroty głowy czy palpitacje serca (tzw. syndrom chińskiej restauracji). Według badań skutki długofalowe to między innymi: nadpobudliwość, zaburzenia hormonalne, uszkodzenie siatkówki oka, zaburzenia przewodnictwa nerwowego i wzrost ryzyka otyłości.

Inne szkodliwe wzmacniacze smaku to: E622 glutaminian potasu i E631 inozydian sodu.

E211 BENZOESAN SODU

BENZOESAN SODUGDZIE? Związek chemiczny stosowany jako konserwant w kosmetykach i żywności, między innymi: napojach, sokach, przetworach, konserwach, deserach, przyprawach czy sosach.

SKUTKI: Przy większym stężeniu może powodować uwalnianie histaminy, a co za tym idzie objawy alergiczne (wysypkę, swędzenie, zaczerwienienie skóry). Związek ten w połączeniu z powszechnie występującym kwasem askorbinowym (witaminą C) tworzy benzen – substancję rakotwórczą. Ponadto, badania wykazują związek spożycia benzoesanu ze wzrostem agresji i nadpobudliwości u dzieci.

Inne szkodliwe substancje konserwujące stosowane w pieczywie, serach, wędlinach, ciastach czy alkoholach to: E200 kwas sorbowy, E210 kwas benzoesowy, E249, 250 azotyny potasu i sodu oraz E220-228 siarczany.

E338 KWAS FOSFOROWY

KWAS FOSFOROWYGDZIE? Stosowany jako regulator kwasowości do napojów gazowanych (np. Coca-coli). Używany jest też do wytwarzania fosforanowych powłok ochronnych na metalach, do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych, odkamieniania armatury w ciepłownictwie, jako płyn do lutowania, w stomatologii do wyrobu kitów porcelanowych, w lecznictwie i laboratoriach analitycznych. Jest także składnikiem odrdzewiacza do stali.

SKUTKI: Przede wszystkim powoduje demineralizację kości i osłabienie zębów poprzez zaburzenie równowagi wapniowo-fosforanowej w organizmie powodując wręcz dewastację wewnątrz ustroju.

E127 ERYTROZYNA

ERYTROZYNAGDZIE? Czerwony barwnik stosowany głównie do produkcji wisienek do tortów, także deserów, ciast oraz osłonek do kiełbas.

SKUTKI: Zawiera jodynę, wykazuje więc szkodliwy wpływ na tarczycę. W niektórych krajach jego użycie jest niedozwolone, ponieważ może powodować wiele skutków ubocznych, m.in. zwiększenie nadpobudliwości, oraz możliwą mutagenność. Jest szkodliwa dla osób nadwrażliwych na światło, może powodować światłowstręt. Może mieć wpływ na trudności w nauce, dekoncentrację.

Barwniki w żywnością posiadają oznaczenia od E100 do E199. Nie wszystkie są szkodliwe. Poniżej związki, na które należy zwrócić uwagę.

E102 tartazyna, E129 czerwień Allura, E131 Błękit pantotenowy, E142 zieleń (S) brylantowa, E104 żółcień chinolinowa, E110 żółć pomarańczowa, E122 azorubina, E123 amarant, E124 czerwień koszenilowa, E132 indygotyn, E150a-150d karmel, E151 czerń brylantowa, E173 aluminium, E180 litorlubina – stosowane są w napojach, słodyczach, deserach, galaretkach, sosach. Mogą wywoływać reakcje alergiczne, nadpobudliwość, niedokrwistość oraz przy dłuższym stosowaniu wykazują działanie rakotwórcze.

DIACETYL

GDZIE? Stosowany do aromatyzowania pieczywa, margaryn i popcornu. Ma maślany smak.

SKUTKI: Może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera oraz powodować choroby płuc.

E407 KARAGEN

KARAGENGDZIE? Stosowany jako zagęstnik w konserwach, wędlinach, w mleku w proszku, w dżemach, galaretkach.

SKUTKI: Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), uważa, że karagen powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym staje się szkodliwy.

Emulgatory w żywności to grupa E400. Podobnie jak barwniki, nie wszystkie stanowią zagrożenie dla zdrowia. Oto te, na które należy uważać: E400 kwas alginowy, E450 difosforany, E461 metloceluloza.

Substancjami z grupy E300

KARAGENGDZIE? Są to substancje przeciwutleniające stosowane w wyrobach piekarniczych i cukierniczych, a także we frytkach, płatkach ziemniaczanych i gumach do żucia. Wymieniamy tu: E310 galusan propyl, E311 galusan oktylu, E312 galusan dodecylu, E320 BHA, E321 BH, E335 winiany sodu, E336 winiany potasu.

SKUTKI: Mogą wywoływać reakcje alergiczne, działanie przeczyszczające oraz podnosić poziom cholesterolu we krwi.

Tak, można dostać zawrotów głowy od samego analizowania tych tajemniczych oznaczeń. Jest jednak prostsza recepta na zdrowie: sięgajmy po żywność nie przetworzoną! Zaoszczędzimy czas, pieniądze oraz zdrowie swoje i najbliższych.

4 Komentarze

  1. Magda pisze:

    Chciałabym znaleźć sklep, w którym mogę kupować w ciemno, bo sprzedaje tylko zdrowe jedzenie bez E. Niestety, bardzo dużo barwników E jest też w lekach!

  2. Piotr pisze:

    Fajny artkykuł, jednak wyrzucić z jadłospisu całkowicie żywności przetworzonej się raczej nie da. Ja przed zakupami sprawdzam skład produktów na jakimasklad.pl dzięki czemu np. kupuje ketchup bez syropu glukozowo-fruktozowego, czekoladę bez emulgatora E476 itd. co i Wam polecam

  3. Marina pisze:

    Wielki plus za ten wpis!!!

  4. Przerażające jest to, ile spożywamy tej chemii, nawet o tym nie wiedząc!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *