Odżywianie w ciąży - co jeść przed zajściem w ciążę, w trakcie ciąży i po urodzeniu dziecka?

Odżywianie w ciąży – co jeść przed zajściem w ciążę, w trakcie ciąży i po urodzeniu dziecka?

Odżywianie w ciąży.

Odżywianie w ciąży – dlaczego jest takie ważne?

Wszyscy wiemy od dawna, że sposób odżywiania wywiera ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Odpowiednio dobrany zapewnia nam zdrowie, siłę i witalność. Odżywianie jest szczególnie ważne w czasie ciąży, bowiem wpływa na życie dwóch osób – matki i dziecka.

Jakość życia i zdrowie naszego dziecka zależy od decyzji, które podejmiemy na długo przed jego urodzeniem. Jakie są zagrożenia, na co zwrócić uwagę? Jak zregenerować organizm w czasie ciąży i po urodzeniu dziecka?

Sposób odżywiania kobiet przed ciążą oraz w czasie jej trwania ma ogromny wpływ nie tylko na przebieg ciąży, ale również na zdrowie dziecka. Dzisiaj coraz więcej doniesień naukowych wskazuje, że styl życia, w tym zwłaszcza sposób odżywiania może mieć ogromny wpływ na szanse na poczęcie dziecka.

Kobiety planujące macierzyństwo powinny znać zasady właściwego odżywiania się.

Odżywianie w ciąży – na co kobieta powinna zwrócić uwagę?

  • stosunek tłuszczów mono-nienasyconych do trans w diecie
  • spożycie białka, węglowodanów, nabiału
  • ilość żelaza w diecie, jak również jodu, cynku
  • dodatkowa suplementacja witamin, szczególnie kwas foliowy
  • wskaźnik masy ciała (BMI)
  • aktywność fizyczna

Uważaj na niektóre produkty!

Ponieważ w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat diametralnie zmienił się przemysł spożywczy zagadnienia związane z prawidłowym odżywianiem znacznie się skomplikowały. Poza ogólnymi zaleceniami zdrowotnymi i żywieniowymi należy również przyjrzeć się nietolerancjom pokarmowym, jakie mogą wywoływać różne produkty. Ważne jest wybieranie tych produktów, które w pełni zaspokoją potrzeby naszego organizmu nie wywołując przy tym żadnej niepożądanej reakcji ze strony układu immunologicznego.

Na co zwrócić uwagę odżywiając się w ciąży?

Badania naukowe dowodzą, że nieprawidłowe nawyki żywieniowe i styl życia zwiększają ryzyko wystąpienia niepłodności z powodu zaburzeń owulacji aż do 80%. Spożywając produkty i składniki dopasowane specjalnie do naszego organizmu możemy w znaczny sposób wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie naszego układu rozrodczego. Dzięki zastosowaniu odżywiania opartego na indywidualnym Kodzie Metabolicznym, możemy oddziaływać zarówno na poprawę płodności, na prawidłowy rozwój ciąży, jak i na szybki powrót do zdrowia i odzyskanie sił po urodzeniu dziecka.

Odżywianie przed ciążą.

Odżywianie przed planowaną ciążą

Przygotowując się do macierzyństwa, musimy wziąć pod uwagę nie tylko czynniki ginekologiczne – medyczne. Ważne jest również to, jak się odżywiamy i jaka jest kondycja naszego organizmu. Produkty spożywcze niedostosowane do naszego fenotypu wywołują w naszym organizmie przewlekły stan zapalny. Może dojść wówczas do zaburzenia równowagi hormonalnej i nieprawidłowego funkcjonowania narządów odpowiedzialnych miedzy innymi za przygotowanie organizmu kobiety do ciąży. Najnowsze badania potwierdzają również wpływ przewlekłego stanu zapalnego na równowagę hormonalną organizmu człowieka.

Pod wpływem produktów spożywczych, w tym zwłaszcza tych zawierających konserwanty, hormony, sterydy, antybiotyki czy barwniki, w organizmie zaburzona zostaje funkcja tarczycy, podwzgórza, przysadki mózgowej, nadnerczy, jajników, ale także jąder u mężczyzn. Z tego względu na etapie planowania dzieci oboje rodzice powinni szczególnie zadbać o swoje zdrowie.

Spożywając produkty dobrane do swojego Kodu Metabolicznego możemy zminimalizować a nawet całkowicie wyeliminować przewlekły stan zapalny. Tym samym uda się wyregulować działanie układu hormonalnego. Nasze ciało będzie prawidłowo odżywione, a każda komórka dotleniona. Poprzez wyeliminowanie stanu zapalnego zwiększamy również odporność – nasz organizm będzie miał siłę do walki z otaczającymi nas wirusami, bakteriami i toksynami dostarczanymi także z pożywieniem.

Przygotowując się do poczęcia dziecka musimy zwrócić również uwagę na regenerację i oczyszczenie organizmu.  Przede wszystkim na pracę układu pokarmowego, krwionośnego oraz limfatycznego. Ważna jest zdolność organizmu do oczyszczania zanieczyszczeń, produktów metabolizmu, niestrawionych resztek pokarmu, i wielu toksycznych złogów, które zatruwają nasze ciało.

Taki program oczyszczający pozwoli przywrócić prawidłowe funkcje niemal wszystkich komórek naszego organizmu, dzięki czemu nasze ciało znakomicie poradzi sobie z ogromnym wyzwaniem, jakim jest ciąża.

Odżywianie gdy jesteśmy w ciąży

Ciąża jest szczególnym okresem w życiu kobiety. Układ hormonalny zmienia całkowicie jej ciało, pozwalając na prawidłowy rozwój płodu, często kosztem matki. W tym okresie szczególną uwagę należy zwrócić na to, jakich składników najbardziej potrzebuje nasz organizm oraz organizm naszego dziecka.

Najważniejszym aspektem żywieniowym, jaki może wpłynąć na dalszy rozwój płodu, a później na całe życie naszego dziecka jest prawidłowy rozwój układu odpornościowego. Może on być zaburzony przez wytworzenie nietolerancji pokarmowej pod wpływem produktów niezgodnych z naszym genotypem.

Odżywiając się właściwie w czasie ciąży nie dopuścimy do rozwoju reakcji alergicznej u dziecka. Dopasowując dietę do naszego systemu odpornościowego możemy zapewnić kompletne odżywienie organizmu zarówno naszego jak i płodu rozwijającego się w łonie matki. Poza odżywieniem organizmu, odpowiednia dieta zapewnia dotlenienie wszystkich komórek, co wspomaga procesy biochemiczne. Poprawa funkcjonowania układu odpornościowego pozwoli na sprawniejszą walkę z czynnikami infekcyjnymi, które mogą być bardzo niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

W tym szczególnym okresie kobiety doświadczają wielu uciążliwych dolegliwości takich jak zaparcia, hemoroidy, problemy ze snem, zmiany skórne, czy powstawanie rozstępów. Tym problemom można zapobiec dzięki prawidłowemu odżywianiu w czasie ciąży.

Dieta dobrana do metabolizmu kobiety, dzięki eliminacji produktów wywołujących przewlekły stan zapalny to klucz do prawidłowego odżywiania w ciąży. Pozwoli to skutecznie walczyć bądź też zminimalizować występujące objawy i dolegliwości.
Stosując odpowiednią terapię fizjoterapeutyczną możemy również zminimalizować bóle kręgosłupa, stawów czy obrzęki kończyn dolnych. Kojące i relaksujące masaże lecznicze przyniosą ulgę dla zmęczonych nóg i kręgosłupa. Dzięki temu znacznie łatwiej poradzimy sobie z dodatkowym obciążeniem.

Odżywianie gdy jesteśmy w ciąży.
Odżywianie po ciąży matki i dziecka.

Gdy nasze dziecko przyszło na świat

Bardzo ważne jest by po porodzie kobieta mogła w pełni odzyskać siłę i energię. Odżywiając się produktami dopasowanymi do naszego genotypu, jesteśmy w stanie wzmocnić nasz organizm, zapewniając odpowiednie odżywienie i dotlenienie wszystkich komórek. Dzięki temu wszelkie niedobory, jakie powstały podczas ciąży będą mogły być szybciej uzupełnione, już w pierwszych tygodniach po porodzie.

Odżywianie przed, po i w czasie ciąży musi być zgodne z Twoim Kodem Metabolicznym! 

Spożywając produkty zgodne z naszym Indywidualnym Pokarmowym Profilem Immunologicznym wzmocnimy system odpornościowy zarówno swój jak i dziecka. Nie dopuścimy do wystąpienia reakcji alergicznych u noworodka.

Wiele kobiet po ciąży ma problem z powrotem do prawidłowej masy ciała. Odżywiając się według ogólnych zaleceń starają się pozbyć zgromadzonych kilogramów podczas ciąży, często bez rezultatów. Po wyeliminowaniu przewlekłego stanu zapalnego utrata dodatkowych kilogramów będzie dużo łatwiejsza. Poza tym dieta smaczna i niewymagająca liczenia ilości kalorii jest prosta do zastosowania.

Wzmacniając tkankę łączną i syntezę kolagenu poprzez prawidłowe odżywianie oraz zastosowanie nowoczesnej fizjoterapii, będziemy mogli szybko i skutecznie zwalczyć zwiotczenia skórne, zredukować ewentualne powstałe rozstępy i pajączki, czy obrzęki na nogach. Skóra będzie znów jędrna i gładka.

Świadomie planując macierzyństwo, będąc w ciąży, czy też po urodzeniu dziecka, kobieta powinna zdawać sobie sprawę z tego, jak ważne są aspekty dietetyczne. Nie wystarczy się opierać na ogólnych zaleceniach, dostępnych w książkach, czy czasopismach dla kobiet. Należy wziąć pod uwagę, ze każda z nas jest inna, także pod względem metabolizmu.

Odżywiając się w sposób dobrany indywidualnie do indywidualnego fenotypu kobiety, możemy świadomie wpłynąć na jakość zdrowia matki i dziecka. Co najważniejsze na każdym etapie: przed planowaniem ciąży, w trakcie ciąży i po urodzeniu dziecka.

Jakość życia naszego dziecka zależy od decyzji, jakie podejmiemy na długo przed jego urodzeniem.

0 Komentarze

  1. Kamila pisze:

    Bardzo fajny artykuł, jednak nie napisali nic o dodtakowej suplemnetacji w czasie ciąży, o której wiele słyszałam, że nie które kobiety przy dietach stosuja właśnie jeszce dodatkowo suplemnety diety, które maja wiele składników, miedzy innymi kwas foliowy, kwasy omega i witaminy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *