Napój długowieczności | VIMED

Napój długowieczności

Japończycy uważają, że wypicie od 4 do 10 filiżanek napoju z zielonej herbaty dziennie korzystnie wpływa na zdrowie i przedłuża życie człowieka średnio o 3 lata.

W Polsce od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywa herbata zielona. Jest ceniona nie tylko za swe smakowe właściwości, ale uważa się ją także za napój, który hamuje rozwój nowotworów. Herbata zielona w przeciwieństwie do herbaty czarnej, zawiera znaczne ilości katechin – związków o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwrakowych.
[clearboth]
Ponadto, jak wykazało badanie Dr. Tachibana opublikowane w American Chemical Society, herbata zielona może okazać się pomocna w walce z alergią. Zaobserwowano, że EGCG – główny polifenol naparu, blokuje produkcję histaminy i immunoglobuliny IgE, odpowiedzialnych za powstawanie reakcji alergicznej i zapalnej.

Aby zmaksymalizować działanie profilaktyczne herbaty, należy wybierać gatunki japońskie (np. Sencha, Gyokuro, Matcha, Genmaicha), które są bogatsze w związki antynowotworowe i antyoksydacyjne niż herbaty chińskie. Należy także pamiętać, aby zalewać liście herbaciane gorącą wodą o temperaturze 70-80 stopni C (nie wrzątkiem!) i parzyć je przez 7-10min.