Śródziemnomorski sposób na odmłodzenie ciała i umysłu | VIMED

Śródziemnomorski sposób na odmłodzenie ciała i umysłu

Zgodnie z dietą śródziemnomorską jedzą Grecy, Włosi, Hiszpanie, którzy są zdrowsi i żyją dłużej niż pozostali mieszkańcy Europy. Zwolennicy tej diety przekonują, że ten rodzaj odżywiania jest drogą do długowieczności, wręcz sposobem na zdrowe odżywianie. Ponadto dieta ta obfituje w pyszne jedzenie, jest prosta i nie tylko odchudza, ale także jest dobra dla zdrowia. Można ją stosować przez całe życie, gdyż pozwala utrzymać dobre zdrowie i znakomitą kondycję.
Dieta śródziemnomorska redukuje ryzyko chorób serca, pojawienia się niektórych nowotworów i cukrzycy. Ma zbawienny wpływ na miażdżycę, gdyż obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące serce i przeciwdziałające odkładaniu się cholesterolu w ścianach tętnic. Opóźnia procesy starzenia organizmu (m.in. dostarcza dużo wit. E).

Jak dowodzą najnowsze badania, dieta śródziemnomorska spowalnia proces starzenia mózgu – taką informację przekazują naukowcy z Rush University Medical Center. Zdrowotne zalety tej diety, a w szczególności jej wpływ na kondycję serca, znane są od dawna. Aktualnie naukowcy odkrywają kolejne zalety tego typu odżywiania. Najnowsze doniesienia świadczą, że dieta ta hamuje spadek zdolności poznawczych u starszych osób.

Na podstawie badania, przeprowadzonego wśród 3759 starszych osób, naukowcy wywnioskowali, że dieta ma duży wpływ na zahamowanie utraty zdolności poznawczych związanych z procesem starzenia się. Uczestnicy badania, którzy ją stosowali uzyskali dużo lepsze wyniki w testach sprawdzających te umiejętności.

Sekret śródziemnomorskiego odżywiania tkwi w dobrze skomponowanej w różnorodne składniki diecie. Niezwykle ważnym elementem jest tłuszcz. Grecka dieta opiera się głównie na tłuszczach roślinnych, uzyskiwanych przede wszystkim z oliwek. Ponadto bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach i makaronach. Ważne miejsce zajmują w niej ryby i owoce morza oraz wino. Stosunkowo niewiele je się mięsa, zwłaszcza czerwonego (wołowina, baranina).