Jedną z potencjalnych przyczyn jest także zmniejszona konsumpcja zwiąków antyoksydacyjnych- przeciwutleniaczy, związana z mniejszym spożyciem owoców i warzyw.
W celu sprawdzenia tej hipotezy przeprowadzono ankietę.
[clearboth]
Bezpośrednim celem badania było znalezienie związku między spożyciem przeciwutleniaczy w wieku 5 lat a stanem atopowym w wieku 5 i 8 lat w nieselekcjonowanej kohorcie urodzeniowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że większe spożycie betakarotenu (pochodzącego z owoców i warzyw) w wieku 5 lat wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wrażliwości alergicznej i niższym poziomem immunoglobiny IgE u dzieci w wieku 5 i 8 lat. W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby alergicznej autorzy badania zalecają, aby regularnie podawać dzieciom różnorodne warzywa i owoce bogate w betakaroten.
Należy pamiętać, że najlepszym źródłem betakarotenu są zielone, żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce (patrz tabelka poniżej).
[styled_table]
Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce | Zielone warzywa i owoce |
---|---|
-marchew | -szpinak |
-dynia | -brokuły |
-pomidory | -sałata |
-papryka | -natka pietruszki |
-brzoskwinie | -włoska kapusta |
-morele | -kabaczek |
-mango | -jarmuż |
-melon | -liście buraka |
-nektarynki | -endywia |
[/styled_table]