Alergia – czy betakaroten może pomóc? | VIMED

Alergia – czy betakaroten może pomóc?

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat znacznie zwiększyła się częstotliwość występowania chorób alergicznych. Powód tej zmiany jest słabo rozpoznany, ale zmiana stylu życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, palenie tytoniu, wzrost spożycia żywności przetworzonej, pozbawionej niezbędnych składników odżywczych odgrywają tu bardzo ważną rolę.

Jedną z potencjalnych przyczyn jest także zmniejszona konsumpcja zwiąków antyoksydacyjnych- przeciwutleniaczy, związana z mniejszym spożyciem owoców i warzyw.
W celu sprawdzenia tej hipotezy przeprowadzono ankietę.
[clearboth]
Bezpośrednim celem badania było znalezienie związku między spożyciem przeciwutleniaczy w wieku 5 lat a stanem atopowym w wieku 5 i 8 lat w nieselekcjonowanej kohorcie urodzeniowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że większe spożycie betakarotenu (pochodzącego z owoców i warzyw) w wieku 5 lat wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wrażliwości alergicznej i niższym poziomem immunoglobiny IgE u dzieci w wieku 5 i 8 lat. W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby alergicznej autorzy badania zalecają, aby regularnie podawać dzieciom różnorodne warzywa i owoce bogate w betakaroten.

Należy pamiętać, że najlepszym źródłem betakarotenu są zielone, żółte oraz pomarańczowe warzywa i owoce (patrz tabelka poniżej).

[styled_table]

Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce Zielone warzywa i owoce
-marchew -szpinak
-dynia -brokuły
-pomidory -sałata
-papryka -natka pietruszki
-brzoskwinie -włoska kapusta
-morele -kabaczek
-mango -jarmuż
-melon -liście buraka
-nektarynki -endywia

[/styled_table]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *