Niezwykle cenny produkt spożywczy | VIMED

Niezwykle cenny produkt spożywczy

FB
IN
YT
YT
Zarodki stanowią najcenniejszą część ziarna pszenicy, z której wyrastają kiełki. Jako źródło niezbędnych składników do rozwoju roślinny, cechują się bardzo wysoką wartością odżywczą. Już 2 łyżki zarodków pszennych, czyli mniej więcej 20 gramów, pokrywają 1/2 naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 i 2/3 zapotrzebowania na witaminę E.
[clearboth]
Według opracowania Instytutu Żywności i Żywienia „Produkty spożywcze – skład i wartość odżywcza” zarodki pszenne posiadają około 75 razy więcej witaminy E oraz 10krotnie więcej takich minerałów jak fosfor, magnez, cynk niż np. chleb i bułki pszenne! Co więcej, są one nie tylko źródłem drogocennych dla ustroju witamin i składników mineralnych, ale także stanowią prawdziwą ochronę organizmu przed działaniem szkodliwych substancji tj. wolne rodniki.

Ponadto zawierają dobre tłuszcze, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, którego wartość biologiczna jest zbliżona do wartości białek zwierzęcych (najbardziej wartościowa dla naszego organizmu).

Zarodki pszenne można dodawać do wielu potraw m.in. do zup, sałatek owocowych, soków, koktajli, muesli oraz także przy wypieku chleba, do zapiekanek i dań warzywnych.
[notice]
Należy pamiętać, aby przy zakupie zarodków pszennych zwrócić uwagę na to, czy pochodzą one z kontrolowanych, ekologicznych upraw.
[/notice]