Zabawa kolorami w kuchni!
Codzienne wzbogacanie posiłków o różnokolorowe warzywa i owoce nie tylko urozmaica naszą dietę wizualnie, ale przede wszystkim przynosi wiele korzyści zdrowotnych i „uczy” nas poprawnych nawyków żywieniowych – takie są doniesienia Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego.
Dowiedz się więcej, co każdy kolor oznacza!
[clearboth]
ZIELEŃ
Zielone produkty żywnościowe tj. szpinak, zielona papryka, awokado, jabłka są bogate w antyokasydanty – składniki, które obniżają ryzyko chorób nowotworowych oraz chronią wzrok przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych. Biorąc za przykład awokado – zawiera ono 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym m.in. potas, witamina E, błonnik, foliany oraz witaminy z grupy B. Co więcej, spożywając awokado organizm lepiej przyswaja tłuszczorozpuszczalne składniki jak np. alfa i beta karoten. Ponadto owoc jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie zapobiegają chorobom serca.
[clearboth]
CZERWIEŃ
Z kolei spożywanie czerwonych owoców i warzyw tj. czerwona papryka, żurawina, czerwone winogrona i arbuz przyczynia się do zwiększenia odporności, redukcji ryzyka chorób serca czy niektórych nowotworów, a także poprawy wzroku. Na szczególną uwagę zasługuje czerwona cebula, której składniki spowalniają wzrost komórek nowotworowych jelita grubego i wątroby – według raportu CBSnews.com.
[clearboth]
POMARAŃCZ I
ŻÓŁĆ
Pomarańczowe i żółte produkty; tj. słodki ziemniak, marchew, mango, ananas; również mogą przyczyniać się do redukcji zachorowań na nowotwory oraz wpływać na zwiększenie odporności i poprawę wzroku.
Słodki ziemniak jest przez wielu ekspertów uważany za jeden z bardziej wartościowych produktów spożywczych, ze względu na zawartość błonnika, potasu, witaminy C i karotenoidów.
Natomiast jedna szklanka soku z mango pokrywa 75% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Co więcej mango jest jednym z niewielu owoców, które praktycznie nie zawiera pozostałości pestycydów.
[clearboth]
NIEBIESKI I
FIOLET
Jeżeli pragniesz się odmłodzić wybierz produkty niebieskie i fioletowe. Są one kopalnią antyoksydantów – związków przeciwutleniających. Owoce i warzywa tj. jagody, śliwki, jeżyny czy bakłażan mogą przyczynić się do poprawy pamięci, zmniejszać ryzyko nowotworów i korzystnie oddziaływać na układ moczowy. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem jagody zawierają grupę związków fenolowych o nazwie antocyjanozydy, które są uważane za najpotężniejsze przeciwutleniacze występujące w żywności.
[clearboth]
BIEL I
BRĄZ
Do tej grupy cennych produktów zaliczamy m.in. banany, daktyle, gruszki, kalafior. Kalafior, podobnie jak i inne warzywa z rodziny krzyżowych, ma właściwości antyrakowe, najsilniejsze w stosunku do takich nowotworów jak rak żołądka, przełyku, jamy ustnej, krtani, gardła. Banany zaś są doskonałym źródłem potasu, który bierze udział w regulacji ciśnienia krwi i utrzymuje prawidłową czynność serca.
[clearboth]
[success align=”center” ] Nie czekaj zatem dłużej i zacznij już dziś żyć kolorowo![/success]
0 Komentarze
Dziękuję Państwu za ten artykuł – uważam go za niezwykle informacyjny. Sam jestem fruktoholikiem, gdyż z dotychczasowego mojego doświadczenia wynika, że najlepsze efekty przynosi dieta owocczana. Wiedząc teraz również o zbawiennym (głównie antyrakowym) działaniu wielu kolorowych warzyw będę musiał się do Państwa wybrać w celu skomponowania mi optymalnej warzywno-owocnej diety.
Dodatkowo nurtuje mnie informacja zawarta w podtytule “niebieski/fiolet” – nie do końca bowiem wiem czy chodzi tam o “jeżyny” czy “jarzyny”?
Pozdrawiam serdecznię ekipę Vimedu!
Dziękujemy bardzo za ciepły komentarz. Serdecznie zapraszamy Pana do odwiedzenia naszego Centrum. Jednocześnie dziękujemy za zasygnalizowanie błędu, natychmiast został skorygowany.
Serdecznie pozdrawiamy
Centrum Medyczne VIMED