7 produktów, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty | VIMED

7 produktów, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka prostaty

Rak prostaty jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn. Według American Cancer Society, jeden na sześciu mężczyzn zachoruje na raka gruczołu krokowego. Nowotwór zabija ponad 32.000 Amerykanów każdego roku. Jednak setki badań wykazały, że niektóre pokarmy, takie jak pomidory i ryby, odgrywają znacząc role w profilaktyce raka.

Lekarstwo czy trucizna?


Dowiedz się już dziś jakie pokarmy wywołują u Ciebie niepożądanych reakcji pokarmowych!

Zwiększ swoje szanse by uniknąć raka prostaty poprzez dodanie obfitych porcji następujących rodzajów żywności do swojej diety anty-nowotworowej:

Warzywa z rodziny krzyżowych

Z badań Fred Hutchinson Cancer Research Center w Seattle, wynika że mężczyźni, którzy zjadają trzy razy w tygodniu potrawy bogate w warzywa z rodziny krzyżowych, w tym kapustę oraz brokuły, obniżają szanse zachorowania na raka prostaty o 41 %. Te warzywa zawierają dwa fitozwiązki, glukozynolany i izotiocyjaniany, które neutralizują substancje rakotwórcze. Inne badania przedstawione w Journal of Biological Chemistry wykazały, że substancja zawarta w warzywach z rodziny krzyżowych – indol-3-karbinol jest przekształcany w organizmie w DIM – substancję, która blokuje męskie hormony i zapobiega rozrostowi komórek raka gruczołu krokowego.

Pomidory

Pomidory są bogatym źródłem likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Badania przeprowadzone przez naukowców z Harvardu wśród 40 000 pracowników służby zdrowia sugerują, że mężczyźni, którzy jedli najwięcej żywności na bazie pomidorów zmniejszyli ryzyko wystąpienia raka prostaty o 35% w porównaniu do mężczyzn, którzy jedli tych pomidorów najmniej. W innym badaniu wykazano, że szanse zachorowania na raka prostaty, w szczególności na złośliwą jego postać, zmniejszyły się wraz z większymi ilościami likopenu we krwi. Pięćdziesiąt miligramów likopenu w codziennej diecie znacznie podnosi poziom tego korzystnego antyoksydantu.

Ryby

Badania opublikowane w Clinical Cancer Research informują, że mężczyźni, którzy jedzą jedną lub dwie porcje tłustych ryb tygodniowo mają o 63% niższe ryzyko rozwoju złośliwego raka prostaty. Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela, mają wysoki poziom kwasów omega-3, które uważane są za czynnik sprzyjający redukcji stanu zapalnego. Zależność ta była silniejsza u mężczyzn, którzy mają genetyczne predyspozycje do rozwoju złośliwego nowotworu prostaty. Z badań z Harvard School of Public Health wynika, że o 41% spada ryzyko zachorowania wśród panów, którzy jedzą najwięcej produktów zawierających kwasy omega-3 niż u mężczyzn, którzy jedli ich najmniej.

Zielona herbata

Zielona herbata jest źródłem przeciwutleniaczy. Badania wykazały, że substancja aktywna zawarta w dużej ilości w zielonej herbacie może opóźnić rozwój raka prostaty. Wyniki opublikowane w ostatnim numerze pisma „Cancer Prevention Research” wskazują, że zażywanie dużych ilości polifenoli – przeciwutleniaczy występujących w zielonej herbacie – obniża stężenie białek odpowiedzialnych za rozrost komórek rakowych. Eksperyment polegał na podawaniu grupie 26 pacjentów chorych na raka prostaty suplementów diety zawierających przeciwutleniacz będący składnikiem zielonej herbaty. Pacjentom podawano 4 pigułki suplementu dziennie, co odpowiada 12 filiżankom naparu z zielonej herbaty.

Badania laboratoryjne pokazały, że w miesiąc po rozpoczęciu eksperymentu stężenie białek występujących w nadmiernych ilościach u chorych na raka prostaty obniżyło się o 10–30%.

Sok z granatu

Sok ten spowalnia rozwój raka gruczołu krokowego według badań przedstawionych na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Urologicznego. Poziomy PSA w grupie leczonych mężczyzn z diagnozą raka gruczołu krokowego (poziomy PSA są wykorzystywane do monitorowania rozwoju chorób prostaty, jak również do diagnozowania) podwają się co 15 miesięcy. U mężczyzn pijących 1 szklankę soku z granatów dziennie przez okres dwóch lat, poziom PSA podwaja się cztery razy wolniej. Dłuższy czas podwojenia wskazuje, że nowotwór rozwija się znacznie wolniej.

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są bogate w selen mineralny. Naukowcy z Uniwersytetu Stanford zaobserwowali, że mężczyźni ze zdiagnozowaną chorobą nowotworową prostaty spożywali znacznie mniejsze ilości selenu w porównaniu z dietą zdrowych mężczyzn. Ich badania wykazały, że wysokie stężenie selenu wiązało się nawet z pięciokrotnym spadkiem ryzyka zachorowania na raka prostaty. “Badanie wykazało, że istnieje bezpośredni związek między rakiem prostaty i spożyciem selenu. Eksperci twierdzą, że tylko dwa świeżo łuskane orzechy brazylijskie każdego dnia mogą efektywnie zwiększać poziom selenu w organizmie.

Sok z granatu

Sok ten spowalnia rozwój raka gruczołu krokowego według badań przedstawionych na dorocznym spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Urologicznego. Poziomy PSA w grupie leczonych mężczyzn z diagnozą raka gruczołu krokowego (poziomy PSA są wykorzystywane do monitorowania rozwoju chorób prostaty, jak również do diagnozowania) podwają się co 15 miesięcy. U mężczyzn pijących 1 szklankę soku z granatów dziennie przez okres dwóch lat, poziom PSA podwaja się cztery razy wolniej. Dłuższy czas podwojenia wskazuje, że nowotwór rozwija się znacznie wolniej.

Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie są bogate w selen mineralny. Naukowcy z Uniwersytetu Stanford zaobserwowali, że mężczyźni ze zdiagnozowaną chorobą nowotworową prostaty spożywali znacznie mniejsze ilości selenu w porównaniu z dietą zdrowych mężczyzn. Ich badania wykazały, że wysokie stężenie selenu wiązało się nawet z pięciokrotnym spadkiem ryzyka zachorowania na raka prostaty. “Badanie wykazało, że istnieje bezpośredni związek między rakiem prostaty i spożyciem selenu. Eksperci twierdzą, że tylko dwa świeżo łuskane orzechy brazylijskie każdego dnia mogą efektywnie zwiększać poziom selenu w organizmie.

Szalotka

Naukowcy przebadali 238 mężczyzn chińskiego pochodzenia chorujących na raka prostaty i 471 zdrowych mężczyzn. Porównano u nich spożycie warzyw z rodzaju Allium, które obejmują czosnek, cebulę, por i szczypiorek. U osób spożywających najwięcej warzyw cebulowych zmniejszyło się ryzyko zachorowania na raka prostaty o 50%. Natomiast mężczyźni, którzy jedli największe ilości szalotki zmniejszyli ryzyko rozwoju raka prostaty nawet o 70%. Już niewielka porcja tej cebulki dziennie zwiększa szansę zachowania zdrowia.

Lekarstwo czy trucizna?


Dowiedz się już dziś jakie pokarmy wywołują u Ciebie niepożądanych reakcji pokarmowych!