Dieta wysokobiałkowa a zdrowie | VIMED

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie

Dieta o wysokiej zawartości białka, a niskiej zawartości węglowodanów choć w wielu przypadkach przyczynia się do utraty nadmiernych kilogramów, może mieć niestety długoterminowo negatywne skutki zdrowotne.
Jak wykazują najnowsze badania nadmiar mięsa czerwonego w diecie sprzyja powstawaniu zmian nowotworowych w jelicie grubym. Mięso czerwone zawiera azotany i azotyny, które służą do konserwowania i przedłużania czasu przydatności do spożycia wyrobu. Niestety związki te w organizmie człowieka ulegają dalszym reakcjom i mogą przekształcić się do N-nitrozoamin, które należą do najsilniejszych kancerogenów pokarmowych. Ponadto podczas grillowania, wędzenia, a także opiekania mięsa nad otwartym ogniem, dochodzi do powstania kolejnych toksycznych i mutagennych związków (m.in. benzopirenu), które uszkadzając zdrowe komórki nabłonka, zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu.
[notice]
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) już od kilkunastu lat apeluje, aby ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa w naszej diecie.
[/notice]


Statystyki w poszczególnych krajach nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że ludzie spożywający dużo wołowiny i wieprzowiny częściej chorują na miażdżycę i choroby metaboliczne oraz nowotwory, tym bardziej że na ogół jedzą też mało warzyw i owoców.

Przypomnijmy, że najczęściej w dietach wysokobiałkowych owoce są przez długi okres zakazane, a warzywa można spożywać jedynie w co drugim tygodniu. Kolejnym skutkiem zdrowotnym stosowania diet wysokobiałkowych jest zwiększone ryzyko uszkodzenia nerek. Nerki pełnią ważne funkcje w organizmie, min. służą do usuwania z ustroju „odpadków” powstających w czasie przemiany materii, głównie produktów przemiany białek. Na skutek zbyt dużej podaży białka zwiększa się intensywność pracy nerek i zostają one nadmiernie obciążone. W wyniku tego dochodzi do pogorszenia ich pracy, a co za tym idzie zwiększonego ryzyka rozwoju przewlekłej niewydolności.
[notice]
Dieta wysokobiałkowa przyczynia się także do zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej ustroju.
[/notice]
Jej główne komponenty, czyli mięso, drób, ryby, jaja, wykazują właściwości zakwaszające organizm. Ponadto na skutek obciążenia nerek dochodzi do zmniejszenia wydalania szkodliwych produktów przemiany materii i wzrostu ich poziomu we krwi. Większość z tych toksycznych produktów metabolizmu białek to kwasy, których nadmiar zostaje zmagazynowany w tkankach miękkich oraz stawach powodując ich stan zapalny i ból. Długotrwałe zakwaszenie sprzyja więc rozwojowi przewlekłych schorzeń takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, nadwaga, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory. Stanowi także podstawę powstawania różnych dolegliwości, takich jak: przewlekłe zmęczenie, brak koncentracji, migrena, ciągłe poddenerwowanie, szybkie męczenie się, częste infekcje (bakteryjne, grzybicze), sucha skóra, zgaga, dolegliwości jelitowe.

Jednym z głównych założeń diet wysokobiałkowych jest zminimalizowanie lub całkowite wykluczenie węglowodanów z jadłospisu, które według zwolenników diet proteinowych, przyczyniają się do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Jednakże jak pokazują badania kliniczne, założenie to jest błędne. Tylko nadmiar cukrów prostych, których źródłem są np. ciastka, cukierki, ciasteczka, gazowane napoje, cukier, przetworzone produkty spożywcze, sprzyjają zwiększeniu masy ciała.
[notice]
Węglowodany, które spełniają w organizmie wiele różnorodnych funkcji, są niezbędnym składnikiem naszej codziennej diety, a ich najważniejszą rolą jest dostarczenie łatwo przyswajalnej energii.
[/notice]
Warto pamiętać, że glukoza jest jedynym źródłem energii dla mózgu, mięśni i czerwonych krwinek. Co więcej badania wykazały, że państwa, w których spożycie węglowodanów złożonych, a co za tym idzie błonnika jest wysokie, cechują się niskim współczynnikiem otyłości. Ponadto zaobserwowano, że osoby, które spożywają pełnoziarniste produkty spożywcze na śniadanie, jedzą mniejsze porcje kolejnych posiłków w ciągu dnia niż osoby, które w ogóle nie uwzględniają ich w porannym menu.

Podsumowując, dieta wysokobiałkowa bardzo negatywnie wpływa na nasze zdrowie. Z jednej strony przyczynia się do wzrostu ryzyka chorób przewlekłych, z drugiej sprzyja ciągłemu zmęczeniu, rozdrażnieniu i szybkiemu męczeniu się. Ponadto nie dostarczając niezbędnych witamin i minerałów, rozregulowuje nasz organizm i znacząco zaburza jego pracę.