Czy wiesz, że jedzenie niektórych produktów spożywczych jednocześnie jest zdrowsze niż spożywanie każdego z nich osobno? A jeśli tak to czy umiesz wymienić te perfekcyjnie dobrane pary? Jeśli nie, nie martw się, my Ci podpowiemy. Poniżej przedstawiamy siedem najlepszych żywieniowych kombinacji.
[clearboth]
1. Żurawina i jabłka
Żurawina należy do grona najzdrowszych owoców. Badania wykazały, że owoce żurawiny pomagają m.in. w zapobieganiu chorobie wrzodowej, chorobom przyzębia, chorobom układu krążenia, chorobom nowotworowym, a także infekcjom dróg moczowych. Jabłka, które cechują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i związków fitochemicznych, pomagają hamować wzrost komórek nowotworowych oraz zwiększają działanie leków chemioterapeutycznych.
[clearboth]
Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem potencjał antyoksydacyjny tych owoców jest znacznie wyższy w momencie spożywania ich razem, a nie gdy konsumujemy żurawiny i jabłka osobno.
[clearboth]
2. Morele i migdały
Przekąska składająca się z suszonych moreli i migdałów jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Naukowcy z czasopisma „Journal of Nutritional Biochemistry” orzekli, że znajdujące się w migdałach fitozwiązki ograniczają utlenianie „złego” LDL, a tym samym chronią nasze tętnice przed powstaniem ognisk miażdżycowych. Jednakże ich korzystne działanie następuje tylko wtedy gdy działają wspólnie z witaminami E i C, których bogatym źródłem są morele.
[clearboth]
Tak więc przegryzając razem morele i migdały możemy mieć pewność, że wspomagamy nasze tętnice przed rozwojem patologicznych zmian.
[clearboth]
3. Pomidory i brokuły
Połączenie tych dwóch warzyw jest korzystne, ponieważ pomidory są bogate w likopen, przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki uszkadzające DNA, podczas gdy związki zawarte w brokułach pomagają usunąć wolne rodniki z organizmu. Według profesora Nauk o Żywności i Żywieniu Człowieka Johna Erdman W. Jr. z Uniwersytetu Illinois w Urbana, pomidory i brokuły spożywane oddzielnie wykazują znaczny potencjał antynowotworowy, ale ich jednoczesna konsumpcja sprawia, że efekt ten jest zmaksymalizowany.
[clearboth]
4. Salsa i awokado
Salsa i awokado stanowią doskonałą kombinację składników odżywczych chroniących nasze zdrowie. Owoce i warzywa wykorzystywane do tworzenia salsy są pełne karotenoidów (takich jak betakaroten, likopen, luteina), a także innych fitozwiązków wzmacniających nasz organizm. Źródłem likopenu są warzywa o czerwonej barwie- głównie pomidory i przetwory pomidorowe (min koncentrat użyty do produkcji sosu salsa). Luteina występuje w zielonych warzywach liściastych, z kolei betakaroten odnajdziemy w żółtych i pomarańczowych owocach i jarzynach.
[clearboth]
Wszystkie karotenoidy są związkami tłuszczorozpuszczalnymi, dlatego też powinny być spożywane w obecności produktu zawierającego dobrej jakości tłuszcz. Avocado, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, znacząco zwiększa wchłanialność karotenoidów i sprawia, że są one lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.
[clearboth]
5. Kurkuma i pieprz
Kurkuma zawiera w swoim składzie kurkuminę – żółty barwnik słynący z właściwości antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych, oczyszczających, antymutagennych i tonizujących. Jednakże związek ten jest ciężko przyswajalny przez nasz organizm. Aby zwiększyć biodostępność i absorpcję tego związku należy równocześnie dodać do potrawy pieprz. Składnik pieprzu – piperyna zwiększa dostępność, a także aktywność antyoksydacyjną kurkuminy ponad 100krotnie!
[clearboth]
6. Cytryna i szpinak
Dietetyk Stacy Kennedy z Dana Farber Cancer Institute zaleca, aby szpinak zawsze łączyć z sokiem z cytryny. Jak wykazano w badaniach zawarta w cytrynie witamina C znacząco zwiększa przyswajanie żelaza ze szpinaku. Żelazo jest niezbędne do prawidłowej pracy całego ustroju, bierze udział w transporcie tlenu, wpływa na metabolizm, stymuluje układ odpornościowy i nerwowy. Mechanizm ten ma także zastosowanie do innych zielonych warzyw liściastych w połączeniu z pozostałymi owocami cytrusowymi.
[clearboth]
7. Czosnek i tłuste ryby morskie
Tłuste ryby morskie takie jak: makrela, śledź, łosoś, tuńczyk zawierają w swoim składzie niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega 3. Tłuszcze te wspomagają układ odpornościowy, stymulują pracę układu nerwowego, zmniejszają procesy zapalne toczące się w organizmie, pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, a także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Co ciekawe, dodanie czosnku do rybnej potrawy znacząco zwiększa pozytywne działanie omega 3 na organizm, a szczególnie w regulacji gospodarki lipidowej ustroju.
0 Comments
Super artykuł!