Dieta wysokobiałkowa a zdrowie - kontrowersji ciąg dalszy | VIMED

Dieta wysokobiałkowa a zdrowie – kontrowersji ciąg dalszy

W odpowiedzi na liczne maile i duże zainteresowanie postanowiliśmy ponownie omówić kwestie wpływu diety wysokobiałkowej na zdrowie. Dziękujemy wszystkim za otrzymane komentarze, uwagi, refleksje na temat opublikowanego artykułu i jednocześnie zachęcamy do zapoznania się z poniższym tekstem.

Artykuł pt. „Dieta wysokobiałkowa a zdrowie” w sposób krytyczny przedstawił długoterminowe skutki stosowania diety wysokobiałkowej. Negatywny pogląd na wyżej wymienioną dietę wynika w dużej mierze z doświadczeń pacjentów, którzy zgłaszają się do naszej Poradni, z opinii dietetyków i lekarzy pracujących w CM VIMED, a także opiera się na najnowszej wiedzy medycznej i stanowisku najważniejszych organizacji zdrowotnych na świecie.
[clearboth]
[error]
Brytyjskie Stowarzyszenie Dietetyków zakwalifikowało dietę Dukana jako jedną z pięciu najgorszych i najbardziej niebezpiecznych diet 2011 roku.
[/error]
Według założeń diety dr Pierra Dukana dieta wysokobiałkowa składa się z 4 faz: ataku, naprzemiennej, utrwalenia i stabilizacji. Pierwsza faza tzw. ataku opiera się na spożywaniu produktów wysokobiałkowych, takich jak mięso, jaja, nabiał. Niestety nie opiera się ona tylko i wyłącznie na białym mięsie, ale także na wołowinie i cielęcinie, czyli tak zwanym mięsie czerwonym. To, że część osób będąca na tej diecie nie uwzględniła ich w swoim menu nie oznacza, że inni stosujący tą dietę nie spożywali ich w nadmiarze.
[clearboth]
Badania wykazały, że ograniczenie ilości czerwonego mięsa i wędlin zmniejsza ryzyko niektórych typów raka. Według Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem (AICR), spożywanie 500g i więcej czerwonego mięsa tygodniowo zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Badania pokazują także, że każda ilość spożywanego przetworzonego czerwonego mięsa związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nowotworu jelita grubego.
[info]
American Cancer Society zaleca, aby unikać spożywania czerwonego mięsa, z kolei Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA) rekomenduje konsumpcję czerwonego mięsa jedynie raz na tydzień.
[/info]
Według założeń diety Dukana, warzywa włącza się dopiero w fazie drugiej (czyli przez okres fazy ataku trwający nawet 10dni w ogóle się ich nie spożywa). W fazie tej, jak sama nazwa wskazuje naprzemiennie (czyli najlepiej wg dr Dukana przez okres 5 dni) stosuje się menu z 1 etapu diety (czyli same produkty wysokobiałkowe) oraz menu wzbogacone w warzywa. Faza ta według autora powinna trwać aż do momentu uzyskania pożądanej przez nas masy ciała. Oznacza to, że nawet przez okres kilku miesięcy warzywa i owoce spożywa się tylko w co drugim tygodniu.
[info]
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby owoce i warzywa spożywać 5 razy dziennie, włączając je do każdego posiłku.
[/info]
Według zaleceń American Cancer Society, należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców w diecie do pięciu i więcej porcji w ciągu dnia, bowiem jak pokazują badania, osoby spożywające duże ilości jarzyn rzadziej chorują na raka jelita grubego, a także na inne nowotwory oraz choroby przewlekłe, niż ci którzy rzadko uwzględniają je w swojej diecie.

Ponadto zasady diety wysokobiałkowej naruszają kilka zaleceń żywieniowych rządu USA i American Heart Association oraz są niezgodne z wytycznymi ustanowionymi przez Światową Fundację ds. Badań nad Rakiem.


To tylko jedna z wielu diet wymyślona przez charyzmatyczną jednostkę, która składa wiele obietnic, ale nie jest oparta na żadnych danych naukowych

Jeśli chodzi o stosowanie samej diety, wiadome jest, że każdy organizm jest inny, ma inne zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze i inaczej reaguje nawet na tą samą dietę. To co jednym służy, innym może zaszkodzić. Reakcja organizmu na dietę wysokobiałkową zależy od wielu czynników m.in. od dotychczasowego sposobu odżywiania, metabolizmu, prowadzonego stylu życia, wieku, czynników genetycznych i środowiskowych oraz stanu zdrowia.
[clearboth]
Choć w wielu przypadkach dieta dr Pierra Dukana przyczyniła się do znacznej utraty masy ciała, to niestety u wielu osób znacznie pogorszyła ich stan zdrowia. Jak wiele konsekwencji zdrowotnych przynosi ta dieta można szybko sprawdzić wpisując w wyszukiwarkę internetową np. wady diety Dukana.

Poniżej zamieszczamy przykładowe wypowiedzi z forum http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4502462&start=0 (pisownia oryginalna):

skóra zaczęła robić się “ziemista”, paznokcie zaczęły się łamać a włosy… pół roku minęło od porzucenia diety i dopiero teraz po dość radykalnym skróceniu zaczynają wracać do normy, ale uwierzcie mi, ze byłam przerażona podczas czesania
W czasei trwania kuracji czulam sie ok ale pod koniec dostalam tak koszmarnych bolow nerek ze musielismy z Mezem do szpitala jechac tam dostalam jakis zastrzyk i bole mi przeszly. Lekarz jak sie dwiedzial co jem to popukal sie w czolo i powiedzial ze jak nie chce jezdzic na dializy to zebym zmienila odzywianie bo to co robie teraz doprowadzi mnie do nieodwracalnego uszkodzenia nerek
Na dodatek pogorszył się wygląd skóry, włosy się osłabiły, paznokcie szybko się łamały, pogorszyły sie wyniki krwi, do tej pory mam problem z regularnym miesiączkowaniem
Po kilku dniach stosowania diety miałam kilka tygodni leczenia niewydolności nerek. Wiele oddałabym za “jedynie” zniszczone paznokcie czy wypadające włosy. Dietę stosowałam zgodnie ze wszystkimi wskazówkami. Dieta po prostu nie jest dla wszystkich i tyle. Jak wszystko. Nie ma co wmawiać tym, którzy nie mają skutków ubocznych, że będą je mieć, a tym, którzy już mają, że sobie wymyślają
Moi znajomi, małżeństwo, które stostowało dę diete, bardzo schudło, przy czym teraz nie moga nawet wyjsć na imprezę, bo słabną, czują się źle, sennie. i to ok 1 rok po zakończeniu III fazy!
Po tygodniu stosowania zaczeły bardzo bolec mnie nerki, pojawil sie krwiomocz wiec natychmiast udałam sie do lekarza, który kazal zaprzestac diety. akktualnie czekam na wizyte u urologa i prawdopodobnie czeka mnie pobyt w szpitalu. Poza tym nie moge wrocic do normalnego jedzenia, ciagle mnie mdli, trzesa mi sie rece, jestem na zwolnieniu, nie moge pracowac! to trwa juz od tygodnia
Chudnie się szybko i dużo, ale największemu wrogowi nie życzę ataku kolki nerkowej! Mimo picia dużej ilości wody, nerki przy Dukanie wysiadają aż miło
po 3 tygodniach myślałam że umrę… połamane paznokcie, włosy wychodzące garściami, złe samopoczucie, osłabienie…

jestem na tej diecie 3 miesiąc..i owszem schudłam 15 kilo,cera,włosy ok ale w tej chwili zatrzymał mi się okres,boli mnie pęcherz ,a moczu zobaczyłam krew


tez bylam na tej diecie,schudlam 6 kg w dwa miesiace,ogolnie jej nie polecam,mialam zatrzymanie okresu az 2 tygodnie,mega zaparcia,o wypadaniu wlosow juz nie wspomne…efekt jojo,kilogramy wrocily z nawiazka,rzucilam sie na weglowodany


Rowniez mialam przygode z dieta schudlam 6 kg przytylam po odstawieniu 8!

Na koniec, należy jeszcze raz podkreślić, że długotrwałe stosowanie diety wysokobiałkowej nie u każdego przyniesie negatywne skutki zdrowotne, jednakże w większości przypadków znacząco obciąży organizm oraz wydolność poszczególnych narządów, a także przyczyni się do pogorszenia stanu zdrowia i zwiększonego ryzyka rozwoju wielu przewlekłych schorzeń.