Piwo - nie dla każdego | VIMED

Piwo – nie dla każdego

Piwo należy do najstarszych i najczęściej spożywanych trunków na świecie. Wzmaga apetyt, pobudza pracę nerek, ale pite w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby, trzustki, a także do rozwoju nowotworów. Choć istnieją doniesienia o leczniczych właściwościach piwa, najnowsze badania pokazują, że nie wszyscy mogą je beztrosko spożywać.
Najnowsze badania przeprowadzone przez dr Abrar Qureshi ze Szpitala Kobiecego i Medycznej Szkoły Wyższej w Bostonie (Harvard Medical School) dowodzą, że kobiety spożywające piwo są narażone na łuszczycę znacznie częściej, niż kobiety nie spożywające tego trunku.
[info]
Łuszczyca jest przewlekłą, chorobą autoimmunologiczną, objawiająca się powstawaniem czerwonych wykwitów łuszczącej się skóry. Dzieje się tak dlatego, iż układ odpornościowy wysyła fałszywe sygnały, powodujące nadmierną produkcję naskórka.
[/info]
Jest wiele czynników manifestujących rozwój choroby tj. infekcje wirusowe, przerost drożdżaka, niektóre leki oraz stres. Ostatnie badania wskazują, że także spożywanie napojów alkoholowych może sprzyjać rozwojowi łuszczycy.
Analizie poddano około 80.000 pielęgniarek pracujących w Stanach Zjednoczonych. Obserwacje, trwające 14 lat pokazały, że kobiety, które piły średnio 2 lub więcej drinków w tygodniu były w 72% bardziej narażone na rozwój łuszczycy w porównaniu do kobiet nie mających w zwyczaju spożywania alkoholu. Badane kobiety ze wszystkich napojów alkoholowych najczęściej wybierały piwo. Spożycie powyżej pięciu piw w ciągu tygodnia powodowało wzrost ryzyka rozwoju łuszczycy powyżej 76%.

Piwo jest głównym napojem alkoholowym podnoszącym ryzyko rozwoju łuszczycy u kobiet.

Bezalkoholowe składniki piwa, których nie zawiera wino czy wódka w sposób znaczący ingerują w funkcjonowanie układu immunologicznego. Jednym z tych komponentów jest gluten.
Wśród badanych kobiet były takie, które wykazywały nadwrażliwość na gluten. Obniżona już odporność organizmu wystawiona na działanie glutenu podczas spożywania piwa prowadziła do rozwoju stanów zapalnych w organizmie. Mechanizm ten wyjaśnia dodatnią korelację pomiędzy spożyciem piwa, a zachorowaniem na łuszczycę.
Kobiety znajdujące się w tzw. grupie zwiększonego ryzyka zachorowania na łuszczycę powinny unikać spożywania piwa, a w szczególności piwa mocnego. Do produkcji jasnego piwa wykorzystuje się znacznie mniej ziaren, niż w przypadku piwa ciemnego. Gluten występujący w większym stężeniu w piwach mocniejszych może być przyczyną wzrostu ryzyka rozwoju choroby autoimmunologicznej jaką jest łuszczyca.