Typ gruszka czy jabłko? | VIMED

Typ gruszka czy jabłko?

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu rzucili nowe światło na zagadnienie, dlaczego część ludzi ma sylwetkę typu jabłko, a inni gruszki. Odkryli oni, że pewne białko bierze udział w procesie magazynowania tłuszczu w organizmie.

Najnowsze badania dały możliwość lepszego zrozumienia metod działania tego białka, co może pomóc w stworzeniu leku zwalczającego otyłość.
Odkryto, iż poziom białka, znanego jako 11BetaHSD1 jest większy w obecności „niezdrowego tłuszczu” odkładającego się w części brzusznej, typowego dla sylwetki o kształcie jabłka. 
[clearboth]
[info]
Natomiast „zdrowy tłuszcz” związany z mniejszą ilością tego białka jest odkładany w obrębie bioder, tworząc sylwetkę typu gruszka. Oprócz tego jest on w pełni wykorzystywany przez organizm do produkcji energii.
[/info]
Przeprowadzono również badania na myszach w celu dokładniejszej analizy. Przez 4 tygodnie karmiono myszy dietą wysokotłuszczową, a wyniki pokazały, że myszy, które miały wyższy poziom białka 11BetaHSD1 były bardziej narażone na gromadzenie „niezdrowego tłuszczu” w porównaniu z myszami nie posiadającymi tego białka. Naukowcy szukają możliwości wyprodukowania leku blokującego wskazane białko, które powoduje podwyższenie hormonów związanych z powstawaniem otyłości, a także może mieć wpływ na nadmierną stymulację układu odpornościowego powodując uszkodzenie komórek.

To odkrycie otwiera nowe możliwości w zakresie badań i podsuwa nam znacznie lepsze pomysły, dlaczego niektóre rodzaje tłuszczy w organizmie stają się „niezdrowe”, a inne są wykorzystywane do celów energetycznych organizmu. Stan zapalny powodowany przez „niezdrowe tłuszcze” prowadzi do powstawania w organizmie reakcji, które mogą zagrażać tkankom, a w efekcie całemu organizmowi prowadząc do powstawania cukrzycy. Ograniczenie obecności białka 11BetaHSD1 może pomóc w zwalczaniu tego typu reakcji.