Uzależniony od fast foodów? | VIMED

Uzależniony od fast foodów?

Według najnowszych wyników badań, opublikowanych w czasopiśmie FASEB (Journal of the Federation of American Societes for Experimental Biology) stosowanie wysokotłuszczowej i bogatej w cukry proste diety przez kobiety w ciąży zwiększa prawdopodobieństwo narodzenia się potomstwa z uzależnieniem od żywności typu junk food.

[one_half]
[info]
Junk food (z ang. „śmieciowe jedzenie”) – to żywność wysoce kaloryczna o bardzo niskiej wartości odżywczej. Zawiera duże ilości soli, cukru, nasyconych tłuszczów, nie dostarczając przy tym składników odżywczych, minerałów, witamin i błonnika. Do żywności junk food zaliczamy chipsy, frytki, hamburgery oraz inne produkty typu fast food, gazowane napoje, słodycze, słone przekąski.
[/info]
[/one_half]

[one_half_last]


[/one_half_last]

Na podstawie badań wykonanych na szczurach wykazano, że dieta matki bogata w tłuszcze i cukry prowadzi do zmian w mózgu płodu, zmieniając tym samym preferencje żywieniowe dziecka. Nie jest to jedyna przyczyna ciągłego wzrostu poziomu otyłości wśród ludzi, jednakże może tłumaczyć, dlaczego niektórym osobom łatwo jest oprzeć się tłustym i słodkim posiłkom, a inni wydają się być wręcz od nich uzależnieni.


Wyniki tych badań mogą pomóc kobietom w ciąży w dostosowaniu diety podczas okresu ciąży i karmienia piersią, tak aby zapewnić jak najlepszy start w życie ich dzieciom
Aby dokonać tego odkrycia Muhlhausler i współpracownicy zbadali dwie grupy szczurów, zarówno w okresie ciąży i laktacji, z których jedną karmiono typową karmą dla szczurów, a drugą żywnością typu junk food o wysokiej zawartości cukrów i tłuszczy. Następnie po odstawieniu młodych od mleka matki, pozwolono im na dokonanie wyboru ich własnej diety, pomiędzy standardową karmą dla szczurów, a żywnością typu junk food. W tym samym czasie pobrano mózgi niektórych młodych osobników i zbadano zawartość w nich substancji chemicznych wpływających na dobre samopoczucie (dopamin i opoidów).

Naukowcy odkryli, że grupa szczurów, których matkom podawano produkty typu junk food, posiadały wyższy poziom receptorów opoidów. W grupie tej szczury wybierały tłustą żywność, w przeciwieństwie do osobników, których matki jadły standardową karmę dla szczurów. Można więc wnioskować, iż dzieci, których matki spożywają w czasie ciąży lub w okresie karmienia piersią żywność o nadmiernej zawartości tłuszczu i cukru, mogą bardziej preferować tego typu środki spożywcze w późniejszym wieku.


Co za ironia, że rodzice każą jeść owoce i warzywa swoim pociechom, kiedy to prawdopodobnie ich działania przyczyniły się do nieodpartej chęci jedzenia fast foodów! Być może tego typu badania przekonają ciężarne matki, aby zamiast lodów i ciastek, sięgnęły po warzywa