Uchroń się przed zarażeniem - oto 8 porad, które pomogą Ci tego uniknąć | VIMED

Uchroń się przed zarażeniem – oto 8 porad, które pomogą Ci tego uniknąć

Warzywa i owoce stanowią podstawę zdrowej diety. Są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika, a także fitozwiązków – substancji mających wpływ na zdrowie i samopoczucie. Ponadto poprawiają przemianę materii, pomagają w procesie trawienia oraz chronią przed rozwojem wielu chorób przewlekłych.

Jednak, aby w pełni cieszyć się ich właściwościami odżywczymi należy je odpowiednio przygotować, aby zapobiec zakażeniom i zatruciom pokarmowym:

[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]1[/dropcap2] Uważaj co kupujesz
Warzywa i owoce kupujemy świeże, pachnące, w dobrym stanie; unikamy obitych, z wyraźnie uszkodzoną skórką, nadpleśniałych;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]2[/dropcap2]Zastanów się ile kupujesz
Warzywa i owoce zawsze kupujemy w takiej ilości, którą będziemy w stanie zjeść w ciągu najbliższych dni; niektóre jarzyny można przechowywać dłużej, ale większość z nich nadaje się do spożycia tylko w ciągu kilku dni;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]3[/dropcap2]Myj ręce
Przed każdym przygotowaniem posiłku należy umyć ręce ciepłą wodą z mydłem. Jeżeli podczas gotowania dotykaliśmy surowego mięsa lub jajek to zanim uczynimy kolejny kulinarny krok także myjemy dłonie;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]4[/dropcap2]Dbaj o czystość otoczenia
Zawsze należy dokładnie myć wszystkie powierzchnie kuchenne i naczynia wchodzące w kontakt z żywnością;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]5[/dropcap2]Szczegółowe mycie warzyw i owoców
Owoce i warzywa myjemy intensywnie pod bieżącą wodą. Obieramy i wyrzucamy zewnętrzne liście sałaty i kapusty, a pozostałe starannie płuczemy. Jeżeli chcemy zjeść warzywa lub owoce ze skórką – dokładnie szorujemy specjalnie przygotowaną do tego szczotką, bądź rękawiczką. Mniejsze owoce tj. truskawki, jagody myjemy w durszlaku pod strumieniem wody, starając się ich nie uszkodzić;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]6[/dropcap2]Kąpiel w wodzie z octem
Surowe warzywa, szczególnie te z rodziny krzyżowych, przed dalszą obróbką kulinarną zawsze moczymy w wodzie z octem, a następnie płuczemy;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]7[/dropcap2]Odpowiedni czas przechowywania
Świeżo pokrojone owoce, sałatki owocowe przechowujemy przed podaniem w lodówce; unikamy spożycia tego typu potraw jeśli stały dłużej niż 4h poza lodówką;
[clearboth]
[dropcap2 color=”green”]8[/dropcap2]Chroń pod przykryciem
Pokrojone warzywa i owoce przykrywamy przed podaniem.
[divider_padding]