Jak sprawdzić czy arbuz jest świeży? | VIMED

Jak sprawdzić czy arbuz jest świeży?

Arbuz to najlepszy owoc na letnie, upalne dni.

Zawiera aż 92% wody (najwięcej ze wszystkich owoców i warzyw), dlatego też doskonale gasi pragnienie i orzeźwia. Sezon na arbuzy rozpoczyna się w połowie czerwca i trwa do końca sierpnia. Aby cieszyć się ich orzeźwiająco słodkim smakiem, wybierając arbuzy w sklepie, najlepiej kierować się prostymi wskazówkami zamieszczonymi poniżej.

Czy możesz jeść bezpiecznie arbuz?


Dowiedz się już dziś czy arbuz nie wywołuje u Ciebie niepożądanych reakcji pokarmowych!

1.

Obejrzyj arbuza ze wszystkich stron upewniając się, że nie ma żadnych wgnieceń, bruzd, dziur czy jakichkolwiek uszkodzeń. Świeży arbuz jest twardy na całej powierzchni. Kiedy arbuz zaczyna się psuć, skóra mięknie. Niekoniecznie cała, wystarczy jeden miękki fragment żeby powstało ognisko fermentacji. Dlatego arbuza należy dokładnie całego obmacać, dość mocno ściskając.

2.

Weź arbuza w ręce, aby ocenić, jak jest ciężki. Dobry arbuz jest adekwatnie ciężki do jego wielkości. Tej samej wielkości owoc dojrzały musi być trochę lżejszy niż niedojrzały.

3.

Opukaj owoc delikatnie. Świeży powinien rezonować i wydawać dźwięk zbliżony do naciągniętego bębenka. Jeżeli wydaje głuchy odgłos, możemy go odłożyć na miejsce.

4.

Oceń jasną plamkę w miejscu gdzie arbuz wyrastał z łodygi. Świeży owoc ma jasno-żółtą zwartą bliznę po zerwaniu. Pamiętaj jednak, że jasny zielony lub biały kolor w miejscu gdzie owoc stykał się z podłożem, gdy rósł wskazuje, że nie jest jeszcze dobry.

5.

Kupując arbuzy w kawałkach, wybieraj te, które zawierają czarne pestki (nie białe) oraz, których miąższ nie jest suchy i ziarnisty.