Produkty wywołujące bóle głowy | VIMED

Produkty wywołujące bóle głowy

Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą powodować bóle głowy i migreny. Co więcej, ich przyczyną mogą być również nawyki żywieniowe. Pośpiech, odwodnienie czy pomijanie posiłków także sprzyjają bólom głowy. Nie należy zapominać również o migrenie, mogącej wystąpić w wyniku braku witamin i składników mineralnych w organizmie. A czy wiesz, że istnieją produkty spożywcze, które częściej niż inne przyczyniają się do wystąpienia tej przykrej i uciążliwej dolegliwości?

Czy walczysz bezustannie z migreną?


Masz szansę uwolnić się od uporczywych dolegliwości! Tylko synergia oczyszczania, dotleniania i odżywiania może skutecznie zwalczyć Twój problem! Działaj!

Do najpowszechniejszych pokarmów, napojów i dodatków do żywności powiązanych z bólem głowy należą:

Sery dojrzewające i inna żywność zawierająca tyraminę: tyramina jest aminą biogenną, substancją naturalnie występującą w niektórych pokarmach. Powstaje z tyrozyny, w wyniku rozkładu białek podczas dojrzewania żywności. Im dłużej żywność bogata w białko dojrzewa, tym więcej zawiera tyraminy. Zawartość tej aminy biogennej w serach różni się znacząco w zależności od sposobu ich przetwarzania, fermentacji, dojrzewania, rozkładu, a nawet skażenia bakteriami. Dla osób, przyjmujących leki z grupy inhibitorów monoaminooksydazy (MAO) szczególnie ważne jest unikanie wszelkiej żywności zawierającej tyraminę, włączając w to sery dojrzewające, czerwone wino, napoje alkoholowe oraz niektóre z przetworzonych mięs, ponieważ produkty te w wyniku interakcji z inhibitorami MAO mogą spowodować znaczny wzrost ciśnienia tętniczego krwi.

Które sery mają wysoką zawartość tyraminy?

  • sery pleśniowe
  • brie
  • cheddar
  • stilton (angielski ser pleśniowy)
  • feta
  • gorgonzola
  • mozarella
  • muenster
  • parmezan
  • ser szwajcarski
  • sery przetworzone

Do innych produktów cechujących się wysoką zawartością tyraminy należą: puszkowane, konserwowane lub przetworzone mięsa, niektóre rośliny strączkowe, cebula, oliwki, pikle, awokado, rodzynki, puszkowane zupy i orzechy.

Alkohol: rozszerza naczynia krwionośne, a także powoduje wzrost napływu krwi do mózgu, co sprzyja wywołaniu bólu głowy. Ponadto często zawiera zanieczyszczenia, które nawet w niewielkiej ilości mogą stać się przyczyną tego schorzenia. Udowodniono także, że produkty metabolizmu alkoholu, m.in. toksyczny aldehyd octowy znacząco przyczynia się do napadów migrenowych. Czerwone wino, piwo, whisky i szampan są najbardziej powszechnymi zidentyfikowanymi wyzwalaczami tej dolegliwości.

Dodatki do żywności: konserwanty, emulgatory, stabilizatory oraz wzmacniacze smaku i zapachu zawarte w niektórych pokarmach mogą wywoływać migrenę. Benzoesany (E 210-213), związki siarkowe (E 220-227), azotany i azotyny (E 249-252), tartrazyna (E 102), glutaminian sodu (E 621) to tylko niektóre dodatki do żywności, których powinny unikać osoby wrażliwe.

Jakie produkty zawierają najwięcej tego typu dodatków do żywności?

  • przetwory mięsne i rybne (szynka, kiełbasa, bekon, pepperoni, mielonka, mięso w puszkach, konserwy rybne)
  • fast foody (hot dogi, hamburgery)
  • słodycze
  • słodzone, gazowane napoje
  • słone przekąski
  • niektóre leki na serce

Zimne pokarmy: należą do typowych wyzwalaczy ataków migreny. Prawdopodobieństwo wystąpienia bólu głowy wzrasta, jeśli jest się przegrzanym z powodu ćwiczeń lub wysokiej temperatury otoczenia. Ból odczuwalny w przedniej części głowy jest najsilniejszy przez 25 do 60 sekund i trwa do 1-2 minut. Ponad 90% osób cierpiących na migrenę odczuwa nadwrażliwość na lody i inne zimne produkty.

Istnieją także inne produkty, które zostały zidentyfikowane jako inicjatory bólu głowy i migreny. Należą do nich:

  • orzeszki ziemne, masło orzechowe, inne orzechy oraz nasiona
  • pizza
  • chipsy ziemniaczane
  • wątróbki drobiowe oraz inne podroby
  • wędzone ryby
  • świeżo upieczone drożdżowe pieczywo, pączki, rogale itp.
  • suszone owoce (figi, rodzynki, daktyle)
  • zupy na wywarze mięsnym lub buliony
  • produkty nabiałowe z kulturami bakterii, kwaśna śmietana, maślanka, jogurt
  • kofeina występująca w czekoladzie, kakao, kawie, coli, a także w lekach
  • niektóre świeże owoce, dojrzałe banany, owoce cytrusowe, papaja, czerwone śliwki, maliny, kiwi, ananasy
  • aspartam i inne sztuczne słodziki

I pamiętaj, do najważniejszych działań w przypadku migreny zalicza się profilaktykę. Zmiana dotychczasowego stylu życia, zdrowy sposób odżywiania, aktywność fizyczna, ale także relaks i odprężenie mogą przynieść ogromne korzyści osobom cierpiącym na bóle głowy.

Czy walczysz bezustannie z migreną?


Masz szansę uwolnić się od uporczywych dolegliwości! Tylko synergia oczyszczania, dotleniania i odżywiania może skutecznie zwalczyć Twój problem! Działaj!