Dieta detoksykująca | VIMED

Dieta detoksykująca

Każdego dnia organizm narażony jest na kontakt z toksynami pochodzącymi ze środowiska (z powietrza, wody i gleby). Część z nich powstaje w organizmie ludzkim w wyniku reakcji chemicznych np. rozpadu komórek tłuszczowych. Szybkie odchudzanie sprzyja uwalnianiu zdeponowanych w komórce tłuszczowej toksyn (nadmiernie rozwinięta tkanka tłuszczowa jest rodzajem wewnątrzustrojowego “śmietnika”). Gwałtowne odchudzanie może stwarzać zagrożenie dla równowagi, czyli homeostazy organizmu, która jest elementem prawidłowej odnowy tkanek. Zostaje ona zaburzona nie tylko wtedy, kiedy spożywamy substancje toksyczne, ale również wtedy, kiedy spożywamy więcej niż możemy wykorzystać. Głównym narządem w procesach wewnątrzustrojowej detoksykacji jest wątroba. Odgrywa ona także kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów. Utrzymanie wątroby w stanie zdrowia jest niezbędne do utraty nadmiernej masy ciała i detoksykacji organizmu. Kłopoty z tym narządem powstają głównie na skutek błędów żywieniowych.
[success]
Detoksykacja to zespół reakcji biochemicznych, przekształcających toksyczne związki chemiczne w mniej groźne cząsteczki, które mogą być łatwo wydalone z komórki.
[/success]
Niestety, większość oferowanej w sklepach żywności jest wysoko przetworzona, pełna substancji konserwujących, sztucznych aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku i zapachu. Są to związki potencjalnie szkodliwe, a w dużych ilościach wręcz toksyczne. Należy spożywać jak największe ilości produktów świeżych, nie przetworzonych. Istnieje wiele produktów, które sprzyjają oczyszczaniu organizmu i są bardzo często wykorzystywane w programach oczyszczających.

Kapusta i rośliny krzyżowe

Warzywa krzyżowe, takie jak brokuły, seler i kapusta, wykazują oczyszczające działanie na jelita. Nie tylko są one bogate w błonnik pokarmowy, ale dostarczają witamin i minerałów niezbędnych dla optymalnego zdrowia. Seler jest naturalnym źródłem sodu i innych elektrolitów, które pomagają regulować płyny w organizmie.
[clearboth]

Jabłka

Jabłka są wykorzystywane do stymulowania trawienia i eliminacji toksyn z organizmu. Powolne żucie jabłek oczyszcza organizm i aktywuje wydzielanie soków trawiennych wspomagając tym samym trawienie.
[clearboth]

Cytryna i owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe takie jak cytryny, pomarańcze i limonki są bogate w wodę i witaminy C oraz inne antyoksydanty, które pomagają przekształcić toksyny w mniej szkodliwe substancje które mogą zostać wydalone z organizmu. Owoce cytrusowe, zwłaszcza cytryny, mają potężny wpływ na oczyszczanie wątroby i pęcherzyka żółciowego. Spożywanie cytryn lub innych owoców cytrusowych zawierających dużą ilość kwasu cytrynowego przyśpiesza oczyszczenie pęcherzyka żółciowego i wątroby z toksyn.
[clearboth]

Owoce tropikalne

Owoce tropikalne są bogate w enzymy trawienne. Bromelaina zawarta w ananasie, nie tylko pomaga trawić białka, ale jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Papaina, w którą bogate są owoce papai jest powszechnie stosowaną substancją aktywującą enzymy pokarmowe. Papaina trawi białka i sprzyja odtruciu organizmu. Jest ona stosowana w medycynie do wydalenia pasożytów.
[clearboth]

Warzywa korzeniowe

Bogate w błonnik warzywa korzeniowe, takie jak buraki, rzepa i słodkie ziemniaki, pomagają oczyścić jelito grube. Warzywa korzeniowe są bogatym źródłem elektrolitów – rosnąc w ziemi, pochłaniają ważne składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo i cynk z gleby.
[clearboth]

Ciemnozielone warzywa liściaste

Ciemnozielone warzywa liściaste takie jak, szpinak, zielony groszek, sałata rzymska, rukola pomagają w procesie detoksykacji. Warzywa te są dobrym źródłem witamin A, C, K, kwasu foliowego, żelaza, błonnika i wapnia. Zielone warzywa liściaste zawierają również chlorofil, zielony barwnik, który pomaga w detoksykacji poprzez usunięcie szkodliwych toksyn środowiskowych, takich jak metale ciężkie, środki czystości i środki ochrony roślin z organizmu.
[clearboth]

Surowe warzywa

Dodawanie surowych warzyw do diety takich jak cebula, marchew, karczoch, szparagi, brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, czosnek, buraki znacznie pomaga w procesie detoksykacji poprzez usunięcie szkodliwych substancji z wątroby.
[clearboth]

Nasiona i orzechy

Przekąski w formie nasion i orzechów mogą oczyścić wątrobę i pomóc usunąć toksyny z organizmu. Nasiona i orzechy jak siemię lniane, pestki dyni, migdały, orzechy włoskie, nasiona sezamu i słonecznika odgrywają znaczącą role w procesie detoksykacji, ponieważ są one bogate w witaminy i składniki mineralne oraz związki biologicznie aktywne.
[clearboth]

Omega-3

Produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak tłuste ryby morskie, siemię lniane, orzechy mogą pomóc w procesie detoksykacji poprzez pochłanianie niechcianych toksyn i wypłukanie ich z organizmu.
[clearboth]

Herbata zielona

Wprowadzenie zielonej herbaty do codziennej diety może pomóc usunąć szkodliwe toksyny z organizmu. Skoncentrowane antyoksydanty zawarte w zielonej herbacie pobudzają produkcję enzymów odgrywających kluczową rolę w procesie detoksykacji u osób, które cierpią na niedobór białek enzymatycznych.