Awokado - maślany owoc | VIMED

Awokado – maślany owoc

Awokado powszechnie znane jako maślany owoc, pochodzi z tropikalnej Ameryki. Posiada wysoką zawartość tłuszczu, która nadaje mu charakterystyczną teksturę i czyni go doskonałym składnikiem sałatek i kanapek. Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym produktów żywnościowych. Oto dlaczego:

Pozwala kontrolować cukrzycę

Awokado nie zawiera skrobi, a ilość zawartego w nim cukru jest niewielka. Poza tym owoce awokado są bogate w błonnik oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć stężenie triglicerydów oraz zwiększyć poziom cholesterolu HDL, co sprzyja lepszej kontroli poziomu cukru we krwi. Czynniki te sprawiają, że jest on idealnym owocem dla diabetyków.

Walczy z rakiem

Awokado wykazuje właściwości prewencyjne w stosunku do raka jamy ustnej, piersi i prostaty. Związki zawarte w awokado atakują tylko komórki nowotworowe, pozostawiając nietknięte, znajdujące się w pobliżu komórki zdrowe. Niektóre składniki odżywcze zawarte w awokado, zwłaszcza luteina i witamina E, zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych, a nawet biorą udział w naprawie uszkodzonych komórek.

Usprawnia trawienie

Awokado działa kojąco na nadwrażliwą powierzchnię żołądka i dwunastnicy. Bogactwo składników odżywczych i enzymów obecnych w awokado to skuteczny środek w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jako bogate źródło błonnika, zmniejsza ryzyko zaparć oraz zespołu jelita drażliwego – IBS.

Poprawia wzrok

Awokado jest doskonałym źródłem antyoksydantów takich jak: witamina A, luteina, zeaksantyna, witamina E. Takie zestawienie przeciwutleniaczy zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników i sprzyja poprawie wzroku. Pomaga również w prewencji chorób oczu takich jak astygmatyzm, jaskra i zaćma.

Zdrowe serce

Awokado, zaraz po oliwkach, jest drugim najbogatszym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA). Obecne w nim kwasy tłuszczowe oleinowe zmniejszają poziom cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając udział frakcji HDL w naszym organizmie. Duża ilość potasu i kwasu foliowego oraz niska zawartość sodu w owocach awokado pomaga w regulacji ciśnienia krwi, zapobiegając rozwojowi chorób układu krążenia i chroniąc przed udarem mózgu.

Naturalny kosmetyk

Owoc awokado wykorzystywany jest także jako naturalny kosmetyk. Głównymi zaletami awokado wykorzystywanymi w produkcji kosmetyków są właściwości zmiękczające, kojące i szybkie wchłanianie przez skórę. Ten naturalny filtr przeciwsłoneczny używany jest jako środek nawilżający skórę, krem ​​oczyszczający i odżywka do włosów. Olej z nasion awokado zmniejsza wypadanie włosów poprzez wzmocnienie cebulek włosowych. Zawarte w awokado substancje chemiczne, stymulują syntezę kolagenu i pomagają również w leczeniu łuszczycy.

Czy możesz jeść bezpiecznie awokado?


Dowiedz się już dziś czy awokado nie wywołuje u Ciebie niepożądanych reakcji pokarmowych!

Uwaga!

Osobom wykazującym alergie na lateks zaleca się unikanie spożywania awokado. Badania naukowe potwierdzają, że uczuleni na tę substancję mogą reagować alergicznie po spożyciu niektórych owoców tj. bananów, kiwi, awokado i melonów. Osoby zażywające leki rozrzedzające krew, również powinny unikać spożywania awokado z uwagi na występującą w nim dużą zawartość potasu zwiększającego krzepliwość krwi.

Zastosowanie w kuchni

Warto pamiętać, że awokado należy jeść surowe. Jego dojrzałość najlepiej sprawdzić dotykiem – owoc powinien być miękki. W sklepach ciężko jest znaleźć dojrzałe awokado, jednakże po kilku dniach przechowywania w papierowej torbie, w temperaturze pokojowej nabiera odpowiedniej dojrzałości. Awokado przecina się nożem, następnie oddziela od siebie połówki, a pestkę wyjmuje łyżeczką. Ze względu na jego kremową konsystencję i subtelny, ale wyraźny zapach, miąższ awokado bardzo dobrze komponuje się z chlebem jako zamiennik masła. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek. W postaci puree używany jest jako zagęszczacz niektórych zup. Jest także popularnym składnikiem dipów i farszów. W Indiach stosowany jest głównie do przygotowania deserów takich jak koktajle mleczne, słodycze i lody.