Frytki a trądzik | VIMED

Frytki a trądzik

Trądzik to nie tylko schorzenie, które dotyczy młodych ludzi w okresie dojrzewania. Badania z 2007 roku opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” pokazują, że w coraz większym stopniu (ponad 50%) dotyczy on także dorosłych powyżej 25 r.ż.

Jest wiele sposobów walki z tym schorzeniem. Dbałość o prawidłową higienę twarzy, unikanie kosmetyków powodujących podrażnienia skóry, stosowanie odpowiednich leków, a także zabiegi kosmetyczne są obecnie powszechnie stosowanymi metodami objawowego leczenia trądziku. Znaczący wpływ na stan i wygląd skóry wywiera przede wszystkim sposób odżywiania. Ostatnie badania pokazują, że dieta bogata w produkty z wysokim indeksem glikemicznym, bardzo źle wpływa na stan cery.

Indeks glikemiczny wskazuje jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Przyjęto, iż podstawę skali (100%) stanowi wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu 50 gram czystej glukozy. Z kolei ładunek glikemiczny ocenia zawartość węglowodanów w pożywieniu, dzięki temu jest dokładniejszą metodą kontroli. Uznaje się, że najlepiej spożywać produkty z indeksem glikemicznym poniżej 50. Taki niski indeks glikemiczny ma większość owoców i warzyw, a wysoki powyżej 70 posiadają wysoko przetworzone produkty zbożowe.
[success]
Dieta z dużą ilością węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, które występują we frytkach, a także w płatkach śniadaniowych, jasnym pieczywie, ciastkach, napojach gazowanych, białym ryżu i chipsach ma wysoki ładunek glikemiczny.
[/success]
Pokarmy te powodują zwiększone wydzielanie insuliny przez trzustkę, a to z kolei ma wpływ na występowanie trądziku. Hyperinsulinemia i zaburzone wydzielanie insuliny wpływa na biodostępność androgenu (hormonu płciowego występującego w dużych ilościach u mężczyzn, a w małych ilościach u kobiet), a także na insulinopodobny czynnik wzrostu – IGF1. Zaburzone wydzielanie obu tych substancji powoduje właśnie powstawanie trądziku.

Osoby, które mają problemy z trądzikiem, powinny stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym, czyli opartą na: warzywach, owocach, rybach, orzechach, nasionach oraz roślinach strączkowych, ponieważ w znaczący sposób może ona złagodzić trądzik.

Ładunek glikemiczny pożywienia można obniżyć poprzez eliminację węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym i zastąpienie ich właśnie produktami o niskim indeksie. Zamiast spożywać smażone produkty tj. frytki, które oprócz walorów smakowych, nie mają żadnych wartości odżywczych, lepiej zjeść pożywną kaszę, nasiona roślin strączkowych lub ryby, które są bogate w białko, a do tego dodać zdrowe tłuszcze takie jak olej lniany, oliwę z oliwek lub awokado.
[success]
Jak się okazuje prawidłowa dieta jest jednym z najlepszych i najskuteczniejszych lekarstw na trądzik. Zamiast drogich kosmetyków wystarczy jedynie zmiana sposobu odżywiania.
[/success]