Nadmierny apetyt na słodycze? Walcz z Candidą! | VIMED

Nadmierny apetyt na słodycze? Walcz z Candidą!

Candida albicans oraz inne drożdżaki wraz z bakteriami stanowią naturalną mikroflorę jelit człowieka. Gdy nasz układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo drożdżaki nie mnożą się i nie stwarzają zagrożenia. Pożyteczne bakterie probiotyczne jelit nie pozwalają bowiem na rozrost grzybów w jelicie. Jednak gdy dojdzie do zakłócenia równowagi mikroflory jelit, drożdżaki w szybki sposób przejmują kontrolę.

Przyczyny kandydozy

Czynniki powodujące kandydozę to takie, które zmieniają poziom pH w przewodzie pokarmowym, a także zaburzają równowagę mikroflory jelitowej. Następuje to na przykład w momencie przyjmowania antybiotyku o szerokim zakresie działania. Niestety nadal powszechne jest przepisywanie przez lekarzy antybiotyków, które powodując masową eliminację korzystnych bakterii w jelitach, doprowadzają do przerostu drożdżaków. Martwe komórki bakterii w jelicie stanowią doskonałą pożywkę dla grzybów, w tym głównie dla Candida albicans.

Również inne leki jak np. kortyzon i jego pochodne mogą przygotować podatny grunt pod inwazję grzybów, gdyż blokują określone funkcje odpornościowe organizmu oraz zmieniają błonę śluzową pod względem fizjologicznym ułatwiając tym samym mnożenie się grzybów. Częstym powodem przerostu Candida albicans u kobiet jest stosowanie przez nie antykoncepcji hormonalnej. Rozwojowi kandydozy sprzyja również przewlekły stres, który oddziałuje negatywnie na wydolność układu odpornościowego. Sprzymierzeńcem drożdżaków jest również nieprawidłowa dieta bogata w słodycze i inne słodkie produkty spożywcze. Wzrost ilości cukrów prostych w jelicie grubym jest doskonałym podłożem dla rozwoju grzybów.

Jakie są objawy przerostu grzybów Candida?

Przerost Candidy w jelicie grubym, powoduje jego dysfunkcje i przyczynia się do powstania szeregu uciążliwych dolegliwości. Wiele osób cierpiących na kandydozę jest nieświadoma swojego schorzenia, ponieważ objawy drożdżycy nie są charakterystyczne. Jednoznaczną diagnozę utrudnia mnogość możliwych do wystąpienia symptomów. Przerost drożdżaków może manifestować się m.in.:

  • białym nalotem na języku
  • metalicznym posmakiem w ustach
  • nieprzyjemnym zapachem z ust
  • aftami w jamie ustnej
  • bólem brzucha
  • nietolerancją mleka
  • silnymi wzdęciami i gazami
  • zaparciami lub biegunkami
  • bólem głowy
  • grzybicą skórną
  • wysypkami i świądem
  • bólem stawów
  • zaczerwienieniem skóry
  • nawracającym zapaleniem dróg moczowych
  • stanami zapalnymi błon śluzowych (w tym jamy ustnej, przewodu pokarmowego, dróg moczowych, dróg oddechowych)


[success]
Co więcej Candida albicans wytwarza kandydotoksynę, która indukuje zmiany w układzie nerwowym, objawiające się silnym łaknieniem na słodycze, drażliwością, sennością, spadkiem koncentracji i subtelnymi zmianami nastroju.
[/success]

[two_fifth_last]


[/two_fifth_last]

[clearboth]

Najskuteczniejsze leczenie kandydozy

Zastosowanie odpowiedniej diety jest najprostszą i najskuteczniejszą profilaktyką przeciwgrzybiczną. Również w leczeniu kandydozy dieta odgrywa najważniejszą rolę. Ocenia się, że w celu pozbycia się kandydozy należy przez trzy do sześciu miesięcy zastosować ścisłą, restrykcyjną dietę. Jednak długość trwania leczenia zależy od stopnia zaawansowania choroby. Każdy pacjent inaczej reaguje na dietę, dlatego musi być ona indywidualnie dostosowana.
[clearboth]
Pacjenci zmagający się z kandydozą muszą odstawić wszystkie produkty na bazie drożdży czy pleśni oraz innych grzybów, a także te gatunki owoców i warzyw, które są szczególnie zagrożone rozwojem pleśni.

Cukier oraz wszelkie wysoko przetworzone produkty spożywcze wzmagają rozrost Candidy, dlatego istnieje konieczność ich wyeliminowania z diety. Należy unikać też soków owocowych i napojów alkoholowych produkowanych na bazie fermentacji takich jak: wino, szampan i piwo. Chory na kandydozę powinien również wykluczyć ze swojego jadłospisu ocet i produkty spożywcze, w których on występuje.

Z jakich produktów powinniśmy zrezygnować zmagając się z kandydozą?

Produkty, które powinniśmy wykluczyć z jadłospisu to:

  • cukier prosty (również miód),
  • słodycze
  • białe pieczywo
  • produkty zbożowe wysokoprzetworzone (np. muesli z dodatkiem cukru)
  • produkty cukiernicze
  • grzyby
  • sery (zwłaszcza tzw. pleśniowe)
  • kandyzowane owoce
  • soki owocowe
  • bardzo słodkie owoce
  • słodkie napoje gazowane
  • produkty zawierające ocet w składzie
  • suszone przyprawy korzenne
  • produkty na bazie ciasta drożdżowego
  • produkty zawierające słód
  • produkty fermentowane, takie jak: wino, piwo, szampan

Aby uniknąć powtórnego rozrostu drożdżaków należy już zawsze, nawet po wyleczeniu kandydozy, bardzo ograniczać żywność przetworzoną i taką, która zawiera cukry proste.

Których produktów nie musimy wykluczać z menu?

Produkty dozwolone w kandydozie to:

  • produkty zbożowe bezglutenowe: gryka, kukurydza, ryż, komosa ryżowa (quinoa), amarantus, proso, sezam, sorgo, tapioka, len
  • warzywa
  • tłuste ryby morskie
  • drób
  • jaja
  • nasiona roślin strączkowych
  • produkt sojowe
  • orzechy i nasiona
  • oleje roślinne
  • przyprawy tj. czosnek, imbir, papryka ostra
  • woda mineralna (najlepiej z wyciśniętym z sokiem z cytryny)
  • herbata biała, zielona, czerwona
  • herbata rooibos i herbaty ziołowe

Czy istnieją produkty spożywcze zwiększające skuteczność walki z kandydozą?

W trakcie leczenia drożdżycy, które powinno zacząć się od radykalnych zmian w sposobie odżywiania, uwalniają się toksyny na skutek obumierania komórek candidy, co wspomaga szkodliwe procesy antyoksydacyjne. Produkty zwiększające sprawność układu odpornościowego zwiększają także szanse na wygraną walkę z Candida albicans. Są to głównie produkty bogate w przeciwutleniacze (antyoksydanty).
[clearboth]
Silnym antyoksydantem jest witamina C, obecna głównie w świeżych owocach o małej zawartości cukru takich jak: porzeczki, owoce dzikiej róży, cytryna, grejpfruit czy jabłka oraz świeżych warzywach, na przykład: natce pietruszki, rzodkiewce, kalafiorze, brokule, białej kapuście, czerwonej kapuście, porze. Dlatego w racjonalnej diecie przeciwgrzybiczej niezbędne jest, aby w codziennym menu znalazły się świeże owoce i warzywa.

Również witamina A ma działanie silnie antyoksydacyjne. Witamina A znajduje się w postaci naturalnej w czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach oraz oleju roślinnym, jajach i oleju rybim. W leczeniu kandydozy niezbędna jest witamina H (biotyna), która przyczynia się do odbudowy zakłóconej mikroflory jelitowej. Znajduje się ona m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych np. brązowym ryżu oraz orzechach włoskich, ziemnych i migdałach.

Silne działanie przeciwgrzybicze mają również przyprawy. Czosnek, kurkuma, imbir czy goździki, to doskonali sprzymierzeńcy w walce z Candidą, dlatego też śmiało dodawaj ich do wielu potraw (dowiedz się więcej).

W leczeniu i profilaktyce grzybicy ważne jest także regularne, dzienne wypijanie ok. 1,5 litra wody. Najlepiej pić wodę filtrowaną lub mineralną.

Co jeszcze może pomóc?

Poza dietą w leczeniu kandydozy niezbędna jest również regeneracja flory bakteryjnej jelit. Skuteczną w tym celu terapią jest płukanie jelit. Hydrokolonoterapia oczyszcza jelito grube i sprzyja usunięciu drożdżaków. Po zabiegu, aby pobudzić odbudowę prawidłowej mikroflory, przyjmuje się probiotyk (bakterie kwasu mlekowego).

W walce z kandydozą warto pomyśleć też o tlenoterapii. Polega ona na wdychaniu przez określony czas zjonizowanego tlenu (ujemnie lub dodatnio) lub czystego tlenu przy podwyższonym ciśnieniu tzw. hiperbaria tlenowa. Terapia hiperbaryczna działa grzybobójczo, hamując rozrost Candidy.
[clearboth]
Wiadomo także, że w kandydozie zaostrzają się istniejące alergie. Przebieg leczenia alergii ulega naturalnej poprawie w trakcie leczenia drożdżycy. Stąd też dla osób alergicznych zaleca się wykonanie badań pod kątem obecności grzybów Candida.