Wzmacniająca żywność na pierwsze przymrozki | VIMED

Wzmacniająca żywność na pierwsze przymrozki

Ważnym dodatkiem do naszej diety w okresie jesienno-zimowym powinny być naturalne produkty zwiększające odporność, które nie tylko zmniejszą ryzyko rozwoju infekcji, ale również złagodzą jej przebieg. Poniżej przedstawiamy te produkty spożywcze, które mają udowodniony wpływ na zdrowie naszego organizmu.

[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2]ażną rolę w ochronie przed zakażeniami spełnia witamina C, E, beta-karoten i selen. Ich działanie związane jest, przede wszystkim, z wymiataniem nadmiaru toksycznych wolnych rodników. Zwiększenie spożycia owoców, warzyw i innych produktów bogatych w witaminy C, E, beta-karoten i selen, może istotnie zmniejszyć ryzyko infekcji. Im bardziej pomarańczowe i zielone owoce i warzywa, tym więcej zawierają witaminy C i beta karotenu (papryka, marchew, dynia, pomidory, kapusta, szpinak, brokuły, brukselka, natka pietruszki, jarmuż). Znaczne ilości witaminy E znajdują się w olejach roślinnych oraz w ciemnym pieczywie. Dobrym źródłem selenu są natomiast ryby, brązowy ryż, kiełki oraz orzechy.
[dropcap2 color=”orange”]O[/dropcap2]woce aronii są bardzo bogatym źródłem antocyjanów, związków uważanych za jedne z najsilniejszych wymiataczy wolnych rodników tlenowych. Zawierają ponadto witaminy: C, B2, B6, E, beta karoten i pierwiastki śladowe. W okresie jesienno-zimowym świeże owoce aronii można zastąpić sokiem.
[dropcap2 color=”orange”]Z[/dropcap2]araz po przebudzeniu warto rozpocząć dzień od wypicia szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Owoc ten, ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz innych związków aktywnych biologicznie, wykazuje właściwości antybakteryjne, eliminuje toksyny, zwiększa odporność organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji.
[dropcap2 color=”orange”]Z[/dropcap2] kolei miód zawiera znaczne ilości olejków eterycznych, flawonoidów, kwasów organicznych i enzymów. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jedną z substancji decydujących o działaniu na drobnoustroje chorobotwórcze jest lizozym, który przedostaje się do miodu z organizmu pszczół.
[dropcap2 color=”orange”]O[/dropcap2]d wieków znane jest działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze czosnku. Jest on także źródłem selenu, który zabezpiecza nasze komórki przed niszczącym działaniem wolnych rodników.
[dropcap2 color=”orange”]O[/dropcap2]rzechy i nasiona są źródłem niezwykle ważnych składników mineralnych i witamin. Orzechy brazylijskie są bogate w selen, pestki dyni w cynk, natomiast migdały i pestki słonecznika w witaminę E. Wszystkie te pierwiastki wspierają pracę układu immunologicznego i pomagają zapobiegać przeziębieniu.
[dropcap2 color=”orange”]W[/dropcap2] fermentowanych napojach mlecznych (kefir, maślanka, jogurt) znajdziemy z kolei bakterie kwasu mlekowego, które stymulują układ immunologiczny i aktywują limfocyty T oraz B, wzmacniające naszą odporność.