5 produktów obniżających cholesterol | VIMED

5 produktów obniżających cholesterol

Choroby serca są odpowiedzialne za blisko pięćset tysięcy zgonów rocznie w Ameryce. Badania pokazują, że można obniżyć ryzyko rozwoju chorób serca o 40% przez obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Pomimo, że leków na obniżenie poziomu cholesterolu jest pod dostatkiem, eksperci twierdzą, że możemy efektywnie wpływać na obniżanie poziomu cholesterolu poprzez wprowadzenie do swojej diety przedstawionych poniżej pięciu produktów:

[dropcap4]O[/dropcap4]rzechy
Badacze z Uniwersytetu w Kalifornii odkryli, że u ludzi, którzy spożywali przeciętnie 67 gramów orzechów dziennie, spadek poziomu cholesterolu całkowitego kształtował się na poziomie 5,1% oraz spadek poziomu frakcji LDL cholesterolu na poziomie 7,4%. Warto nadmienić, że efekt ten był niezależny od gatunku spożywanych orzechów. Orzechy przyczyniły się do największego obniżenia cholesterolu u tych badanych, którzy nie byli otyli i u których poziom cholesterolu LDL był najwyższy na początku badania. Zwiększenie spożycia orzechów, jako część rozważnej diety, może korzystnie wpłynąć na poziom lipidów we krwi oraz obniżyć również ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

[dropcap4]B[/dropcap4]orówki
Borówki zawierają składnik zwany pterostilbenem, który jest podobny do resweratrolu. Substancja ta działa w organizmie na tej samej zasadzie co fibraty – leki stosowane w celu obniżania poziomu cholesterolu – i może obniżać poziom cholesterolu tak samo efektywnie, jak wspomniane leki, bez efektów ubocznych. Badania przeprowadzone na zwierzętach i zaprezentowane na corocznym spotkaniu American Chemical Society wykazały, ze borówki obniżają poziom cholesterolu całkowitego o 37% oraz poziom cholesterolu LDL o 19% u zwierząt, których dieta była wzbogacona o borówki.

[dropcap4]Ż[/dropcap4]urawina
Badacze z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii odkryli, że picie 3 szklanek soku z żurawiny dziennie przez miesiąc znacząco podnosi poziom frakcji HDL (tzw „dobrego cholesterolu”) o 10% i obniża ryzyko choroby serca o 40%. Żurawina może nawet pomóc tym osobom, które mają uwarunkowany genetycznie wysoki poziom cholesterolu. Badacze z Uniwersytetu Wisconsin’s School of Veterinary Medicine odkryli, że dodatek sproszkowanej żurawiny obniżył poziom cholesterolu u świń z predyspozycjami genetycznymi do wysokiego poziomu cholesterolu. W przeciągu sześciu miesięcy, ich poziom cholesterolu obniżał się i był niższy niż u pozostałych świń z defektem genetycznym, ale nie dostających sproszkowanej żurawiny w diecie. Co więcej, świnie poddane badaniu miały nawet niższy cholesterol od tych, które urodziły się z normalnym poziomem cholesterolu we krwi.

[dropcap4]O[/dropcap4]wies
W 1997 amerykańska agencja FDA zezwoliła producentom na ogłoszenie korzyści dla serca z rozpuszczalnego błonnika znajdującego się w produktach z owsa. Badania wykazały, że ludzie z wysokim poziomem cholesterolu mogą go obniżyć nawet o 23%, spożywając jedynie trzy gramy rozpuszczalnego błonnika dziennie. Badania przeprowadzone w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że dieta zawierająca produkty z owsa obniża poziom cholesterolu tak samo skutecznie, jak leki przepisywane na receptę służące do obniżania poziomu cholesterolu.

[dropcap4]R[/dropcap4]yby
Kwasy omega-3 znajdujące się w tłustych rybach to „dobre tłuszcze”, które obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększając jednocześnie poziom cholesterolu HDL. Tłuszcze zawarte w rybach obniżają również poziom niebezpiecznych triglicerydów. Na podstawie kilkunastu badań opublikowanych w The American Journal of Clinical Nutrition, badacze odkryli, że kwasy omega-3 mogą redukować poziom triglicerydów nawet o 30%. The American Heart Association rekomenduje spożywanie tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela, śledź czy sardynki przynajmniej dwa razy w tygodniu.