Dieta wpływa na geny! | VIMED

Dieta wpływa na geny!

Badania wykazują, że zdrowy sposób odżywiania może wpływać na geny powodujące choroby układu krwionośnego.

Dotychczasowo wykazano, że zdrowa dieta obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, jednakże najnowsze badania wykazują także, iż zdrowa dieta może wpływać na geny odpowiedzialne za takie schorzenia.


Dieta bogata w warzywa i owoce łagodzi genetyczne ryzyko zawału serca

To odkrycie, o ile zostanie potwierdzone, może przyczynić się do opracowania lepszych metod prewencji oraz leczenia osób z podwyższonym ryzykiem chorób serca o podłożu genetycznym.
Jak wykazano, około 50% ludzi posiada jedną kopię złego genu, natomiast 20% nosi dwie takie kopie.

Czy dieta wpływa na geny?

Badacze oceniali, wpływ diety na gen 9p na 21 chromosomie. W roku 2007 naukowcy odkryli zmiany w obszarze 9p21 wykazujące związek z chorobami i zawałem serca.

“Jesteśmy przekonani, że istnieje gen odpowiedzialny za zawał mięśnia sercowego” – mówi Anand.

Anand i jej zespół badali efekty zdrowej i szkodliwej dla człowieka diety na ponad 27.000 ochotnikach, z których część posiadała geny wysokiego ryzyka. Badani pochodzili z pięciu grup etnicznych: europejskiej, południowej Azji, Chin, Ameryki Łacińskiej oraz arabskiej.
Naukowcy wykorzystali dwa typy badań: INTERHEART i FINRISK.

W badaniu INTERHEART, porównano 3820 pacjentów, którzy mieli atak serca z 4294 pacjentami, którzy nie mieli takiego epizodu. W badaniu tym naukowcy oceniali spożycie głównie surowych warzyw i owoców. Wzięto również pod uwagę „szkodliwą żywność”, taką jak smażone potrawy, mięso i słone przekąski.

Z kolei fińskie badania FINRISK objęły 19.129 osób, z czego 1014 pacjentów po zawale. Do badania tego, informacje dietetyczne były zbierane na podstawie kwestionariusza zawierającego 130 smakołyków. Wynik został oparty o spożycie owoców ogółem, owoców jagodowych i warzyw. Ci, którzy codziennie jedli przynajmniej dwie z trzech grup produktów spożywczych, byli oceniani jako grupa „wysokiej ostrożności”.

Ryzyko zawału serca wśród badanych ze „złymi genami”, którzy stosowali mniej rozsądne diety wzrosło o 30%. Jak twierdzi profesor Anand:


Prawdopodobieństwo ataku serca badanych z ryzykownym genotypem, którzy byli w grupie wysokiej ostrożności nie wzrosło.

[success]Wynik ten sugeruje, że dieta może osłabić efekt zmienności genetycznej.[/success]

Zdrowa dieta a ryzyko chorób serca


Wyniki badań dowodzą, że styl życia ma znaczenie, bez względu na twoje geny. To sugeruje, że być może uda się wpłynąć na „złe geny”, jeśli wdroży się racjonalną dietę bogatą w warzywa i owoce. Myślę, że jest to bardzo ważne badanie.
Wyniki badania są bardzo dobrą informacją dla osób z genetyczną predyspozycją do chorób serca. Wykazano bowiem, że to czynniki środowiskowe, a nie geny mają największy wpływ na ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Zależność jest prosta: im gorsza dieta, tym większe ryzyko wystąpienia zawału serca, im sposób odżywiania lepszy tym ryzyko jest mniejsze.
[clearboth]
Oto produkty, które wspomagają pracę serca:

  • czarna fasola,
  • świeże zioła (oregano, rozmaryn, szałwia, tymianek),
  • łosoś,
  • tuńczyk,
  • oliwa z oliwek,
  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • groszek zielony,
  • tofu,
  • słodkie ziemniaki,
  • pomarańcze,
  • buraki liściowe,
  • marchew,
  • jęczmień,
  • owsianka,
  • siemię lniane,
  • niskotłuszczowy jogurt naturalny,
  • produkty ze sterolami roślinnymi,
  • pieprz Cayenne,
  • czereśnie,
  • jagody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *