Dotychczasowo wykazano, że zdrowa dieta obniża prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, jednakże najnowsze badania wykazują także, iż zdrowa dieta może wpływać na geny odpowiedzialne za takie schorzenia.
Dieta bogata w warzywa i owoce łagodzi genetyczne ryzyko zawału serca
To odkrycie, o ile zostanie potwierdzone, może przyczynić się do opracowania lepszych metod prewencji oraz leczenia osób z podwyższonym ryzykiem chorób serca o podłożu genetycznym.
Jak wykazano, około 50% ludzi posiada jedną kopię złego genu, natomiast 20% nosi dwie takie kopie.
Badacze oceniali, wpływ diety na gen 9p na 21 chromosomie. W roku 2007 naukowcy odkryli zmiany w obszarze 9p21 wykazujące związek z chorobami i zawałem serca.
„Jesteśmy przekonani, że istnieje gen odpowiedzialny za zawał mięśnia sercowego” – mówi Anand.
W badaniu INTERHEART, porównano 3820 pacjentów, którzy mieli atak serca z 4294 pacjentami, którzy nie mieli takiego epizodu. W badaniu tym naukowcy oceniali spożycie głównie surowych warzyw i owoców. Wzięto również pod uwagę „szkodliwą żywność”, taką jak smażone potrawy, mięso i słone przekąski.
Z kolei fińskie badania FINRISK objęły 19.129 osób, z czego 1014 pacjentów po zawale. Do badania tego, informacje dietetyczne były zbierane na podstawie kwestionariusza zawierającego 130 smakołyków. Wynik został oparty o spożycie owoców ogółem, owoców jagodowych i warzyw. Ci, którzy codziennie jedli przynajmniej dwie z trzech grup produktów spożywczych, byli oceniani jako grupa „wysokiej ostrożności”.
Ryzyko zawału serca wśród badanych ze „złymi genami”, którzy stosowali mniej rozsądne diety wzrosło o 30%. Jak twierdzi profesor Anand:
Prawdopodobieństwo ataku serca badanych z ryzykownym genotypem, którzy byli w grupie wysokiej ostrożności nie wzrosło.
[success]Wynik ten sugeruje, że dieta może osłabić efekt zmienności genetycznej.[/success]
Wyniki badań dowodzą, że styl życia ma znaczenie, bez względu na twoje geny. To sugeruje, że być może uda się wpłynąć na „złe geny”, jeśli wdroży się racjonalną dietę bogatą w warzywa i owoce. Myślę, że jest to bardzo ważne badanie.