Kiwi-źródło witamin | VIMED

Kiwi-źródło witamin

[dropcap1 color= “green”]K[/dropcap1]iwi posiada niezliczone korzyści dla zdrowia. Jak wynika z badań opublikowanych w Journal of American College of Nutrition, jest owocem o bardzo wysokiej gęstości odżywczej. Oznacza to, że porcja kiwi dostarcza mało kalorii, a dużo niezbędnych składników odżywczych.

[two_third_last]

  • Owoce kiwi stanowią doskonałe, niskotłuszczowe źródło witaminy E, co jest niezwykłe z uwagi na fakt, że większość produktów bogatych w tę witaminę zawiera również dużo tłuszczu. Z powodu wysokiej zawartości witaminy E, kiwi wzmacnia skórę i ma korzystny wpływ na płodność.
  • Jest bogatym źródłem witaminy C. Posiada jej dwa razy więcej niż pomarańcze. Witamina C jest przeciwutleniaczem, oczyszcza organizm z wolnych rodników, zwiększa odporność, poprawia stan płuc, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Ponadto witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, co ma korzystny wpływ w prewencji i leczeniu anemii.


[/two_third_last]


  • Zawiera duże ilości chlorofilu i luteiny, silnych przeciwutleniaczy, które pomagają w naprawie DNA i zapobiegają degeneracji komórek ciała. Luteina wraz z witaminą C przeciwdziałają rozwojowi zaćmy i związanej z wiekiem degeneracji plamki żółtej.
  • Posiada nawet dwa razy więcej potasu niż banany, a także bardzo niską zawartość sodu co pomaga w regulacji ciśnienia krwi i zapobiega arytmii serca.
  • Ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, co czyni go idealnym owocem dla osób odchudzających się. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny (IG 52) i wysoką podaż magnezu, który pełni kluczową rolę w biochemicznych przemianach energetycznych we krwi, a więc może być spożywany przez diabetyków.



[one_third_last]

[/one_third_last]


[two_third_last]

  • Kiwi stanowi dobre źródło błonnika, kwasu foliowego i kwasów omega–3. Kwas foliowy i kwasy omega–3 są niezbędne w procesie rozwoju mózgu u dzieci. Kwas foliowy obniża poziom homocysteiny we krwi, będącej czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Włókno pokarmowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także zapobiega zaparciom
  • Posiada również niewielkie ilości witaminy A, witamin z gruby B, wapnia, fosforu i cynku.
  • Zmniejsza ryzyko agregacji płytek krwi i redukuje poziom trójglicerydów w osoczu, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju chorób serca.


[/two_third_last]