Korzenne przyprawy | VIMED

Korzenne przyprawy

Zapach korzennych przypraw jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Przyprawy te poprawiają aromat potraw, a także polepszają i wzmacniają ich smak. Co ciekawe, korzenne przyprawy wykazują także szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Wspomagają pracę układu trawiennego, wzmagają apetyt, a także rozgrzewają. Poniżej przedstawiamy 5 najpopularniejszych przypraw korzennych.
[clearboth]
[dropcap2]G[/dropcap2]oździki
Zawierają eugenol – bioaktywny związek, wykazujący właściwości lecznicze. Łagodzą ból zębów oraz bóle mięśni, działają regenerująco. Goździki przynoszą ulgę przy niestrawności, wspomagając wydzielanie kwasu solnego oraz poprawiają perystaltykę jelit.
Korzenno-słodki smak przyprawy świetnie pasuje do ryb, sosów, deserów, a także herbat.
[clearboth]
[dropcap2]C[/dropcap2]ynamon
Ta jedna z najstarszych przypraw na świecie prawdopodobnie pochodzi z Chin. Podobnie jak goździki zawiera eugenol, związek antyseptyczny i znieczulający. Cynamon poprawia trawienie i obniża poziom glukozy we krwi. Poprawia funkcje poznawcze, sprawność umysłową oraz pamięć.
Cynamon doskonale komponuje się z pieczonymi jabłkami czy gruszkami, jest także niezastąpionym składnikiem potraw indyjskich, deserów czy rozgrzewających herbat.
[clearboth]
[dropcap2]K[/dropcap2]ardamon
Pochodzący z Indii i Sri Lanki kardamon jest jedną z droższych przypraw świata. Ta aromatyczna przyprawa łagodzi niestrawność oraz zmniejsza bóle głowy. Redukuje stany zapalne błon śluzowych np. gardła, odświeża oddech, łagodzi skurcze żołądka i kolki u dzieci.
Kardamon poprawia smak zup, ryb czy deserów. Doskonale smakuje z czarną herbatą.
[clearboth]
[dropcap2]G[/dropcap2]ałka muszkatołowa
Jest owocem muszkatołowca – zielonego drzewa rosnącego pierwotnie na Archipelagu Malajskim. Łagodzi dolegliwości reumatyczne, wspomaga pracę układu pokarmowego, ułatwia zasypianie. W dużych dawkach (powyżej 5 gram) wykazuje działanie toksyczne – powoduje zaburzenia świadomości, palpitacje i rozwlekły ból ciała.
Gałka muszkatołowa pasuje zarówno do dań słodkich jak i pikantnych. Stanowi niezastąpiony dodatek do szpinaku, zup, potraw warzywnych oraz ciast.
[clearboth]
[dropcap2]I[/dropcap2]mbir
Stosowany głównie jako remedium na przeziębienie, imbir wykazuje szereg leczniczych właściwości. Poprawia trawienie, wzmacnia apetyt, neutralizuje toksyny oraz skutecznie hamuje chorobę lokomocyjną . Imbir dzięki właściwościom przeciwzapalnym redukuje bóle głowy, stawów i mięśni. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wzmacnia prace narządów wewnętrznych m.in. wątroby, a także obniża poziom cholesterolu.
Imbir świetnie pasuje do sałatek owocowych, zup i potraw z warzyw.
[clearboth]
[dropcap2]A[/dropcap2]nyż
Pochodzący z krajów Dalekiego Wschodu, charakteryzuje się intensywnym, słodkim aromatem. Przyprawa ta zalecana jest szczególnie w niestrawnościach, bólach brzucha, wzdęciach czy zaparciach. Dzięki zawartości anetolu, działa wykrztuśnie, przeciwbólowo i rozkurczowo.
Anyż jest często używany jako dodatek do deserów, nalewek, kompotów czy owocowych przetworów, który poprawia ich aromat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *