Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią stawy | VIMED

Kwasy tłuszczowe omega-3 chronią stawy

Według ostatnio opublikowanych badań, po raz pierwszy wykazano, że kwasy omega-3 z oleju rybnego mogą zasadniczo zmniejszyć objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Badania przeprowadzono na Uniwersytecie w Bristolu i opublikowano je w czasopiśmie dedykowanym chorobom zwyrodnieniowym stawów i chrząstki „Osteoarthritis and Cartilage”. Jak się okazało, dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega–3, w porównaniu do standardowej diety, ograniczyła występowanie choroby zwyrodnieniowej stawów wśród 50% badanych świnek morskich, u których występuje genetyczna skłonność do rozwoju tej choroby.

Badanie to jest dużym krokiem naprzód, potwierdzającym teorię, że kwasy tłuszczowe omega–3, zarówno z ryb jak i z oleju lnianego, mogą pomóc spowolnić postęp choroby zwyrodnieniowej stawów, a nawet uniemożliwić jej wystąpienie. Jak podaje autor badań, olej z ryb jest bardziej skuteczny niż olej lniany, niemniej dla osób nie spożywających ryb, jest doskonałą alternatywą.

Jak podaje kierownik zespołu badawczego, dr John Tarlton, kwasy omega–3, znacząco redukują klasyczne objawy choroby, takie jak degradacja kolagenu w chrząstce i utrata jej amortyzujących właściwości. Jednakże jedynym sposobem, potwierdzenia pozytywnego wpływu kwasów omega–3 na ludzką chrząstkę, jest zaaplikowanie ich człowiekowi.

Dyrektor ds. badań medycznych nad zmianami zapalnymi stawów, prof. Alan Silman z Wielkiej Brytanii, uznał, że badania na świnkach morskich, istotnie zbliżają nas do zrozumienia mechanizmu wpływu kwasów omega–3 na proces zapalny kości i stawów, a ponadto w przyszłości mogą stanowić istotny element leczenia tego schorzenia.
[info]
Choroba zwyrodnieniowa stawów dotyka około ośmiu milionów ludzi w Wielkiej Brytanii i jest spowodowana niszczeniem chrząstek stawowych i gęstnieniem kości co prowadzi do zesztywnień i bóli stawów.
[/info]

Większość diet w krajach rozwiniętych jest uboga w kwasy omega–3. Badania pokazują, że współczesna dieta zawiera do 30 razy za dużo kwasów omega–6 i stanowczo za mało kwasów omega-3. Prawidłowy stosunek omega–6 do omega–3 powinien wynosić ok. 4–5/1.

Zwiększenie podaży kwasów omega–3 może mieć istotne znaczenie w leczeniu choroby zwyrodnieniowej stawów, ale także pozytywnie wpływa na pracę serca, obniża poziom trójglicerydów we krwi, działa antynowotworowo i redukuje stany zapalne w ustroju.