Najlepsze napoje na chłodne dni | VIMED

Najlepsze napoje na chłodne dni

Kiedy za oknem zimno i pada deszcz, nie ma nic bardziej przyjemnego niż kubek gorącej herbaty. Ciepła filiżanka tego znanego od wieków napoju, nie tylko poprawia samopoczucie, ale także łagodzi pierwsze objawy przeziębienia. Szczególnie polecane w okresie jesienno-zimowym są te napoje, do których przyrządzenia możemy dodać szczególne rozgrzewające składniki, tj. korzenne przyprawy czy miód. Poniżej przedstawiamy 4 najbardziej popularne herbaty rozgrzewające.
[clearboth]

Herbaty rozgrzewające

  • Herbata chai z dodatkiem korzennych przypraw: cynamonu, goździków, kardamonu oraz soku malinowego lub miodu.
  • Herbata imbirowa z dodatkiem świeżego imbiru, miodu i soku z cytryny.
  • Herbata z pigwą z dodatkiem konfitury lub soku z pigwy, imbiru i skórki z pomarańczy.
  • Herbata żurawinowa z dodatkiem suszonych owoców, soku lub konfitury żurawinowej i cynamonu.

A co zamiast herbaty?

Oprócz czarnej herbaty, istnieje wiele innych gorących napojów, które mogą ugasić pragnienie i rozgrzać w zimny dzień. Te najbardziej popularne napary, choć zwyczajowo określane jako herbaty, tak naprawdę nimi nie są. Nie zawierają one w swoim składzie liści herbacianych (Camellia Sinensis), tylko susze owocowe bądź zioła. Z uwagi na sposób przyrządzania – podobny do czarnej herbaty – w naszym społeczeństwie przyjęło się określać je tą samą nazwą.

Herbaty owocowe

Herbaty owocowe stanowią doskonałą alternatywę dla herbaty czarnej. Składające się głównie z suszonych owoców i hibiskusa (kwiat malwy sudańskiej), który nadaje im charakterystyczną rubinową barwę. Napary owocowe i ziołowe gaszą pragnienie latem i rozgrzewają zimą. Są smaczne i zdrowie , nie zawierają w swoim składzie kofeiny, a ich szeroki asortyment na rynku sprawia, że nigdy się nie nudzą. Przy zakupie należy zwrócić uwagę na ich skład. Należy sprawdzić czy producent nie dodał do mieszanki niezdrowych substancji dodatkowych tj. cukier, substancje słodzące czy sztuczne barwniki.

  • Herbata malinowa – najpopularniejsza ze wszystkich owocowych herbat, chętnie spożywana przez dzieci. Charakteryzuje się cierpkim smakiem i niezwykle orzeźwiającym aromatem. Działa rozgrzewająco i napotnie.
  • Herbata żurawinowa – ten owocowy napar o lekko kwaskowym smaku, wykazuje działanie moczopędne i oczyszczające, zapobiega także infekcji dróg moczowych.
  • Herbata z owoców leśnych– zawierająca najczęściej w swoim składzie owoc jeżyny, maliny, głogu, dzikiej róży czy jarzębiny. Ze względu na dużą ilość składników dostarcza witaminy C, a także hamuje przeziębienie.
  • Herbata z dziką różą– ten słodko-cierpki napar polecany jest szczególnie w stanach ogólnego osłabienia organizmu oraz zmęczenia. Łagodzi także bóle kości i stawów.

Ziołowe napary

Herbaty ziołowe mają na celu poprawić nasze samopoczucie oraz zwalczyć wiele trapiących nas dolegliwości. Napary te skutecznie przynoszą ulgę w przypadku schorzeń gastrycznych tj. wzdęcia, niestrawność, nudności, problemy z wypróżnieniem, problemy na tle nerwowym: stres, bezsenność, nerwowość, bóle głowy.

[dropcap4 color= “green”]L[/dropcap4]ipa
Napar lipowy stosuje się głównie przy przeziębieniu i infekcji. Dzięki zawartości flawonoidów, wykazuje działanie przeciwzapalne i napotne. Przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania układu oddechowego, ponieważ pomaga pozbyć się zalegającego w drogach oddechowych śluzu.

[dropcap4 color= “green”]P[/dropcap4]okrzywa
Napar z liści pokrzywy działa wzmacniająco i regenerująco. Przyśpiesza eliminację szkodliwych produktów przemiany materii, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych, obniża poziom glukozy we krwi. Pokrzywa pomocna jest również w leczeniu dny moczanowej oraz reumatyzmu.

[dropcap4 color= “green”]M[/dropcap4]ięta
Mięta wywiera pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Pobudza czynności trawiennie żołądka oraz wspomaga wydzielanie żółci, dzięki czemu znacząco ułatwia trawienie. Ponadto napar miętowy wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego też stosuje się go w dolegliwościach menstruacyjnych oraz u osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

[dropcap4 color= “green”]R[/dropcap4]umianek
Rumianek od wielu lat stosowany jest w leczeniu wielu dolegliwości. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, działa antybakteryjnie, stymuluje układ immunologiczny. Ponadto wykazano, że rumianek ułatwia zasypianie i działa relaksująco.

[dropcap4 color= “green”]M[/dropcap4]elisa
Melisa od lat ceniona jest za swoje właściwości relaksujące i rozluźniające. Dzięki zawartości olejków eterycznych uspokaja i łagodzi napięcie nerwowe. Napar pomaga również w zaburzeniach trawienia, bólach głowy oraz nerwobólach.