Zdrowie w kolorze-papryka | VIMED

Zdrowie w kolorze-papryka

Kiedy odwiedzamy warzywniak, kolorowe papryki natychmiast przykuwają naszą uwagę pośród zieleni. To jedno z najpopularniejszych warzyw w naszej diecie, znacząco poprawia walory smakowe różnorodnych dań. Papryka ma nie tylko atrakcyjny wygląd i nieoceniony smak, ale również jest bogactwem substancji odżywczych. Należąca do rodziny psiankowatych, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C i karotenoidów.

Budowa i smak

Papryka ma dzwonkowaty kształt, grube, soczyste ściany, gładkie, błyszczące powierzchnie oraz puste wnętrze. W zależności od odmiany cechuje się innym kolorem, kształtem, wielkością czy smakiem. Wyróżniamy papryki zielone, które są najmłodsze i ostre, żółte, pomarańczowe i czerwone, które są najsłodsze. Puste wnętrze papryki sprawia, że doskonale nadaje się ona do farszu. Wystarczy wyciąć okrągły otwór, usunąć nasiona, wypełnić wnętrze farszem i zapiec. Przy zakupie należy wybierać paprykę jędrna, błyszczącą, równomiernie zabarwioną, bez miękkich i ciemnych plam.

Wartości odżywcze

Papryka jest niskokaloryczna, uboga w tłuszcze nasycone i sód, a bogata w przeciwutleniacze, witaminy i składniki odżywcze. Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A i C – 100 gram papryki dostarcza średnio aż 144 mg witaminy C. Ponadto papryka zawiera składniki tj. witamina E, K, B1, B6, kwas foliowy oraz potas. Zawartość witaminy C oraz karotenoidów zwiększa się wraz z dojrzewaniem papryki. Dlatego też czerwona papryka ma więcej przeciwutleniaczy i witamin niż inne odmiany. Jedna filiżanka surowej czerwonej papryki dostarcza 841 mcg beta-karotenu, podczas gdy zielona i żółta ma odpowiednio tylko 340 mcg i 110mcg.

Korzyści dla zdrowia

  • Wyjątkowa wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że papryka wzmacnia układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz bierze udział w profilaktyce raka.
  • Ze względu na wysoką zawartość witaminy A, C i E dobrze wpływa na stan skóry, paznokci czy włosów.
  • Niska kaloryczność oraz odpowiedni poziom węglowodanów i białek, czyni ją idealnym pożywieniem dla tych, którzy się odchudzają. W 100 g papryki znajduje się tylko 30 kcal i 1 g tłuszczu.
  • Witamina B6 i kwas foliowy, zawarte w papryce, pomagają obniżyć poziom homocysteiny. Wysoki poziom homocysteiny zwiększa ryzyko udaru i ma negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
  • Papryka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wiąże cholesterol i pomaga wyeliminować jego nadmiar z organizmu.
  • Zawarty w czerwonej i pomarańczowej papryce likopen zapobiega niektórym rodzajom nowotworów, m.in. prostaty, trzustki i pęcherza moczowego. Z kolei związki siarki odgrywają rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka żołądka i przełyku.
  • Regularne spożywanie papryki może stanowić ochronę przed zaćmą i związanym z wiekiem zwyrodnieniem plamki żółtej, które prowadzi do utraty wzroku. Jedna porcja papryki zapewnia solidną podaż luteiny i zeaksantyny czyli dwóch karotenoidów (obecnych również w wysokim stężeniu w plamce żółtej oka), które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku.