Pestycydy w żywności | VIMED

Pestycydy w żywności

Jedz owoce i warzywa! Korzyści zdrowotne płynące z diety bogatej w warzywa i owoce są większe niż ryzyko spożycia pestycydów w nich zawartych. Jedzenie tradycyjnie uprawianych i nawożonych owoców i warzyw jest o wiele lepsze dla naszego zdrowia niż całkowite unikanie tych produktów. Przedstawione listy pomogą ci określić, które owoce i warzywa mają najwięcej pozostałości pestycydów i dlatego jest niezwykle istotne, żeby kupować je w sklepach, które sprzedają żywność organiczną (z kontrolowanych upraw). Można również znacznie obniżyć spożycie pestycydów kupując ekologiczne te owoce i warzywa, które są najbardziej narażone na skażenie. Do rozróżnienia niech posłużą poniższe dwie listy:

Produkty najbardziej skażone pestycydami:

  • brzoskwinie
  • jabłka
  • seler
  • truskawki
  • szpinak
  • nektarynki
  • winogrona
  • papryka
  • ziemniaki
  • borówki
  • sałata
  • kapusta włoska.

Produkty najmniej skażone pestycydami:

  • cebula
  • kukurydza
  • ananas
  • awokado
  • szparagi
  • groszek zielony
  • mango
  • bakłażan
  • melon
  • kiwi
  • kapusta
  • arbuz
  • bataty
  • grejpfrut
  • pieczarki.