Dieta śródziemnomorska wydłuża życie | VIMED

Dieta śródziemnomorska wydłuża życie


Dieta śródziemnomorska bogata w dużą ilość warzyw oraz ryb wydłuża nasze życie – taki jest jednomyślny wynik czterech badań opublikowanych przez Sahlgrenska Academy – katedrę nauk medycznych na Uniwersytecie w Göteborgu. Badania naukowe prowadzone przez szereg lat wykazały, że dieta śródziemnomorska charakteryzująca się dużym spożyciem ryb, warzyw, dobrej jakości oliwy, orzechów oraz niskim spożyciem produktów zwierzęcych takich jak mięso i mleko, prowadzi do lepszego zdrowia i dłuższego życia.
[clearboth]
Naukowcy z Akademii Sahlgrenska w przeprowadzonym doświadczeniu badali wpływ diety śródziemnomorskiej na długość życia. W tym celu analizowano sposób żywienia mieszkańców krajów Południowych (Grecja, Włochy) i Szwedów. W badaniu oceniano m.in. ilość spożycia warzyw, owoców, nasion strączkowych, orzechów, mięsa, mleka czy ryb.
Wyniki przeprowadzonego badania wykazały jednoznacznie, iż osoby, które stosują dietę śródziemnomorską mają o 20% większą szansę na dłuższe życie.


W praktyce oznacza to, że starsi ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, żyją około dwa-trzy lat dłużej niż ci, którzy żywią się w inny sposób.

Wyniki te zostały potwierdzone przez trzy kolejne, dotąd nie publikowane, badania wpływu omawianej diety na zdrowie (jedno doświadczenie przeprowadzone zostało na mieszkańcach Danii, drugie na mieszkańcach północnej Szwecji, a trzecie na dzieciach).


Wniosek można wyciągnąć tylko jeden – nie ma najmniejszej wątpliwości, iż spożywanie produktów charakterystycznych dla diety śródziemnomorskiej jest ściśle związane z lepszym stanem zdrowia nie tylko wśród osób starszych, ale i wśród młodzieży.

Dieta śródziemnomorska została w zeszłym roku odznaczona statusem Światowego Dziedzictwa UNESCO.