Ciastka powodują agresję? | VIMED

Ciastka powodują agresję?

Naukowcy z kalifornijskiego uniwersytetu San Diego School of Medicine wykazali, że spożywanie wysokiej ilości kwasów tłuszczowych typu trans (dTFAs) wpływa na większą drażliwość i wywołuje agresję.

Badanie przeprowadzone przez prof. Beatrice Golomb z Department of Medicine San Diego na blisko 1000 kobiet i mężczyzn, stanowi pierwszy dowód związku dTFAs z negatywnymi zachowaniami, począwszy od niecierpliwości aż do jawnej agresji.

Obecne w wielu produktach spożywczych tłuszcze typu trans są głównym produktem uwodornienia tłuszczów nasyconych (uwodornienie to proces stosowany w celu utwardzenia płynnej – naturalnej formy tłuszczu). Ich szczególnie duże ilości występują w powszechnie spożywanych produktach tj.:

  • margaryny
  • produkty cukiernicze (ciasta, ciasteczka, słodkie bułki)
  • płatki kukurydziane
  • chipsy i prażynki
  • zupy w proszku,
  • słodycze
  • fast foody.

Według dostępnych badań naukowych, negatywne działanie kwasów tłuszczowych typu trans obejmuje m.in. :

  • insulinooporność
  • odkładanie tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha
  • choroby neurologiczne
  • choroby układu krążenia
  • wpływ na stężenie cholesterolu
  • wpływ na zanik mięśni
  • zwiększenie ryzyka rozwoju nowotworów.


[error]Według naukowców z Harvard University każdego roku około 30 tysięcy przedwczesnych zgonów spowodowanych jest spożywaniem produktów zawierających utwardzone oleje roślinne.[/error]

Zespół The UC San Diego posłużył się oceną zachowań oraz informacji na temat sposobu odżywiania 945 dorosłych kobiet i mężczyzn w celu analizy związku pomiędzy spożywaniem dTFAs a irytacją lub agresją. W badaniu posłużono się skalą „jawnej agresji”, do której przyznawali się badani podczas trwania obserwacji. Badanie uwzględniało również takie czynniki, jak charakter badanych (niecierpliwość, drażliwość), agresywne zachowania w przeszłości, a także płeć, wiek, wykształcenie oraz spożywanie alkoholu i wyrobów tytoniowych.


Odkryliśmy, że większe spożycie kwasów tłuszczowych typu trans było istotnie związane z występowaniem agresji, a efekt ten był bardziej wyraźny niż w przypadku innych ocenianych czynników.

Jeżeli wpływ dTFAs na zwiększone występowanie rozdrażnienia i agresji jest powszechny, daje to dalsze przesłanki do zaleceń, aby unikać spożywania tłuszczów typu trans. Jest to szczególnie ważne w takich instytucjach jak szkoły i więzienia, ponieważ negatywne działanie może wpływać nie tylko na osobę spożywającą, ale i jej otoczenie.