Niebezpieczna cola? | VIMED

Niebezpieczna cola?

Wyniki testów laboratoryjnych Centre for Science in the Public Interest (CSPI) wykazały, że popularne napoje gazowane typu cola posiadają w swym składzie barwnik chemiczny, który powoduje raka u zwierząt laboratoryjnych.

Związek chemiczny 4-metyloimidazol lub 4-MI, pochodzi z barwienia napojów gazowanych karmelem. Według badań kolor nie pochodzi z naturalnego karmelu, ale z chemicznie wytworzonego.

Badania toksykologiczne wykazały, że 4-MI może powodować raka u zwierząt laboratoryjnych. Nie wiadomo jeszcze, czy barwnik ten powoduje raka także u ludzi i jeżeli tak to jakie dawki powodują zagrożenie.

Centrum Nauki CSPI w lutym 2011 roku zwróciło się do FDA z wnioskiem o zakazanie stosowania tego barwnika w napojach.


Znane koncerny spożywcze, za przyzwoleniem FDA, niepotrzebnie narażają miliony ludzi na spożycie substancji chemicznych, które powodują nowotwory.

Zdania organizacji zdrowotnych są podzielone. Podczas gdy CSPI sugeruje, że 4-MI może powodować raka u tysięcy Amerykanów, którzy piją dużo coli, specjaliści z FDA mówią, że nie ma powodów do obaw.



Konsument musiałby spożywać ponad tysiąc puszek napojów gazowanych dziennie, aby osiągnąć dawkę podawaną w badaniach, która prowadzi do raka u gryzoni.

Według naukowców obecnie większe zagrożenie budzi masowo stosowany syrop fruktozowy, który napędza światową pandemię otyłości.


Oświadczenie CSPI nie słusznie stwierdza, że karmel używany w naszych napojach jest niebezpieczny i powoduje choroby nowotworowe u konsumentów. Ta opinia wyrządza krzywdę konsumentom, którym CSPI rzekomo ma służyć. W rzeczywistości badania wykazały, że karmel używamy w napojach Coca Cola nie powoduje nowotworów.