Przyjaciele diabetyka | VIMED

Przyjaciele diabetyka

Skomponowanie zdrowej diety dla diabetyka nie musi być trudne. Wystarczy uwzględnić w jadłospisie tzw. żywność funkcjonalną, która pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zapobiega powikłaniom cukrzycy.

Mianem „żywności funkcjonalnej” określa się produkty, które nie tylko odżywiają, ale też – jak potwierdzają prawidłowe metodologicznie badania naukowe – wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu: poprawiają stan zdrowia, samopoczucie i/lub zmniejszają ryzyko chorób. Nie musisz szukać takiej żywności w specjalnych sklepach, zazwyczaj jest ona powszechnie dostępna. Dowiedz się, co wybierać i postaraj się uwzględnić jak najwięcej odpowiednich produktów w swojej diecie.

Oto 8 ciekawych przykładów produktów, które pomogą przejąć kontrolę nad cukrzycą!

Brązowy ryż
Największe instytuty badawcze są zgodne, że produkty pełnoziarniste odgrywają ważną rolę w zarządzaniu cukrzycą typu 2. Do takich produktów zalicza się brązowy ryż, który – dzięki temu, że jest nieoczyszczony – zachowuje wszystkie swoje warstwy, a tym samym składniki odżywcze. Nie tylko zapewnia uczucie sytości na długo, ale też działa korzystnie na organizm. Zawarte w nim witaminy z grupy B pomagają regulować produkcję energii w organizmie, a magnez dodatkowo zwiększa podatność komórek na działanie insuliny.

Bazylia
Ekstrakty bazylii są często wykorzystywane w leczeniu cukrzycy typu 2, a liście tej rośliny zawierają silne przeciwutleniacze, które spowalniają stres oksydacyjny. Co więcej, bazylia pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i tzw. „złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia – głównego powikłania cukrzycy!

Zielona herbata
Ten rodzaj herbaty wyróżnia się wyjątkowo dużą zawartością polifenoli, mających silne właściwości przeciwutleniające i hipoglikemizujące, a ponadto pomagających kontrolować uwalnianie glukozy z krwi. Badanie, którego wyniki opublikowano w „The Biomed Central Pharmacology Journal”, wykazało, że zielona herbata ma korzystne działanie zarówno w cukrzycy typu 1, jak i typu 2.

Olej z ryb
Oleje z ryb (szczególnie dużo ich zawierają takie ryby, jak tuńczyk, sardynki i makrela) są znane z zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które – jak dowodzą badania opisane w „Journal of the American Medical Association” – wspomagają funkcjonowanie trzustki, a w konsekwencji pobudzają produkcję insuliny i podatność komórek na jej działanie. Z kolei występująca również w dużych ilościach w olejach rybnych witamina D wzmacnia odporność cukrzyków. Oleje pochodzące z ryb przyczyniają się ponadto do lepszej kontroli metabolizmu glukozy i lipidów.

Cynamon
Kora cynamonu to naturalny sprzymierzeniec w walce o obniżenie poziom glukozy we krwi – dowodzi tego badanie, którego wyniki przedstawiono w „American Diabetes Association”. Naukowcy wykazali, że już 1 g cynamonu w diecie przez miesiąc obniża poziom glukozy we krwi. Co więcej, efekt ten utrzymuje się przez ponad 20 dni, nawet po zaprzestaniu przyjmowania cynamonu!

Warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste tj. szpinak, kapusta włoska czy sałata to doskonały sprzymierzeniec w walce z cukrzycą. Jak wykazały badania opublikowane w „British Medical Journal” warzywa te dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oraz składników mineralnych, zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz pomagają w jej leczeniu. Ponadto zawarty w nich kwas alfa−liponowy zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Nasiona lnu
Te małe, brązowe nasiona, które po zmieleniu możemy dodawać do zup, sosów, surówek i wielu innych dań, pomagają zapobiec powikłaniom cukrzycy, a nawet uchronić się przed jej wystąpieniem! Według badania, którego wyniki opublikowano w „The Journal of Medicinal Food”, spożywanie siemienia lnianego zmniejsza poposiłkową glikemię o 28%.

Oliwa
To, jaki rodzaj tłuszczu uwzględniamy w naszej diecie, ma szczególne znaczenie ze względu na zwiększone ryzyko chorób serca w cukrzycy. Idealnym dla zdrowia rozwiązaniem jest oliwa – bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie pozwalają na wzrost stężenia „złego” cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru mózgu.