Czarny pieprz-pogromca tłuszczu | VIMED

Czarny pieprz-pogromca tłuszczu

Okazuje się, że czarny pieprz – powszechnie stosowana przyprawa – może nie tylko znacząco wpływać na smak potraw, ale także na zachowanie szczupłej sylwetki.

Czarny pieprz pochodzi z Indii, a uprawiany jest w krajach tropikalnych, głównie na Archipelagu Malajskim. Ma postać pnącza o długości około 15 m, ciemnozielone liście, a jego białe kwiaty są zebrane w kwiatostany. Na początku owoce mają kolor zielony, potem czerwony, a na końcu czarny.

Pieprz zawiera śladowe ilości białka, tłuszczu, błonnika i składników mineralnych, takich jak wapń, magnez, żelazo. Dzięki wysokiej zawartości fenoli jest także bardzo silnym antyoksydantem. Pieprz ma wreszcie właściwości lecznicze:

  • pomaga w leczeniu chorób przyzębia,
  • pomaga w walce ze stanem zapalnym,
  • wpływa na zwiększenie wchłaniania selenu, witamin z grupy B i beta-karotenu,
  • pobudza apetyt,
  • poprawia trawienie,
  • wzmaga wydzielanie soków trawiennych,
  • redukuje poziom bólu,
  • aż 100-krotnie zwiększa absorpcję kurkuminy – związku o właściwościach przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych,
  • działa moczopędnie.

Smak i lecznicze właściwości pieprzu zawdzięczamy jego głównemu związkowi – piperynie. Piperyna to organiczny związek aktywny, który pobudza zakończenia nerwowe w układzie pokarmowym. Jak wykazano w licznych badaniach, wykazuje szereg właściwości leczniczych i korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że na tym dobroczynne działanie tego składnika się nie kończy.

Badanie, którego wyniki opublikowano w „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, wykazało, że piperyna może być pomocna w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Badanie sugeruje, że ten ostry składnik pieprzu czarnego zwalcza tłuszcz, blokując tworzenie nowych komórek tłuszczowych. Przeprowadzone przez naukowców analizy ujawniły wpływ piperyny na ekspresję genów w tkance tłuszczowej. Okazało się, że ingeruje ona w aktywność genów odpowiedzialnych za tworzenie nowych komórek tłuszczowych, regulując tym samym w naturalny sposób gospodarkę tłuszczową organizmu.

Nasze wyniki sugerują, że piperyna, będąca głównym składnikiem pieprzu czarnego, hamuje różnicowanie komórek tłuszczu (…), co prowadzi do jej potencjalnego zastosowania w leczeniu chorób związanych z otyłością – komentuje badacz Ui-HyunPark z Uniwersytetu Sejong w Seulu

Bez wątpienia używać tej przyprawy do przyrządzania dań warzywnych, sałatek, leczo czy zapiekanek. A jej zastosowanie kulinarne jest praktycznie nieograniczone: sokom warzywnym zapewni charakterystyczny aromat; wydobędzie smak ryb; nada charakter każdej zupie i risotto.

Uwaga! Pieprz niewskazany jest dla osób z wrażliwym układem pokarmowym – może wywołać jego podrażnienie.