Kuchenne trucizny | VIMED

Kuchenne trucizny

Mało kto zdaje sobie sprawę, jak duże ryzyko stwarzają obecne w naszym pożywieniu toksyny. Tymczasem eksperci twierdzą, że jesteśmy narażeni na dziesiątki, jeśli nie setki chemikaliów, a efekty wielokrotnej ekspozycji organizmu na nie mogą objawiać się przewlekłym stanem zapalnym, którego konsekwencjami są różnorodne choroby przewlekłe.
Poznaj kilka najczęściej występujących w naszej diecie toksyn i dowiedz się, jak możesz ich uniknąć lub zminimalizować ich ilość.

[dropcap2 color=”rosy”]1[/dropcap2] Pestycydy
Pestycydy to grupa obejmująca setki szeroko rozpowszechnionych związków chemicznych, począwszy od środków ochrony roślin po trutki na gryzonie. Niektóre z nich mogą ingerować w pracę układu nerwowego, inne zakłócają czynności układu endokrynologicznego, powodując zaburzenia wzrostu. Uważa się, że to właśnie z ekspozycją na syntetyczny pestycyd należy wiązać choroby układu nerwowego i hormonalnego, zaburzenia wzrostu komórek, w tym problemy z płodnością, a także występowanie niektórych nowotworów.

Aby uniknąć pestycydów w diecie:

  • załóż ogródek ziołowy na parapecie okiennym;
  • kupuj owoce i warzywa z upraw ekologicznych;
  • rozważ założenie filtra wody w celu oczyszczania wody pitnej, która może być zanieczyszczona pestycydami pochodzącymi z gospodarstw.


[clearboth]
[dropcap2 color=”rosy”]2[/dropcap2] Dioksyny
Dioksyny to grupa substancji chemicznych znana przede wszystkim ze swoich właściwości rakotwórczych. Akumulują się one w tłuszczach, dlatego też ponad 90% dioksyn, jakie trafiają do naszego organizmu, pochodzi z żywności, głównie z mięsa, nabiału, ryb i skorupiaków.

Aby uniknąć dioksyn w diecie:

  • wybieraj niskotłuszczowe produkty mleczne;
  • usuwaj widoczny tłuszcz z mięsa;
  • dbaj, aby Twoja dieta była zbilansowana, z dużą ilością owoców, warzyw i zbóż, ograniczając tym samym spożycie produktów będących potencjalnymi źródłami tych związków, np. mięsa, nabiału.


[clearboth]
[dropcap2 color=”rosy”]3[/dropcap2]Rtęć
Rtęć to pierwiastek, który w wysokich dawkach może uszkadzać układ nerwowy, serce, płuca, nerki i układ odpornościowy; rtęć działa też negatywnie na mózg małych dzieci, które choćby w niewielkim stopniu mają z nią styczność. Mając to wszystko na uwadze, Agencja Ochrony Środowiska USA oraz Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała wytyczne, aby dzieci i kobiety w ciąży/karmiące nie spożywały w nadmiarze ryb oraz owoców morza, czyli produktów spożywczych, które najczęściej zawierają rtęć.

Aby uniknąć rtęci w diecie:

  • wybierając ryby, pamiętaj, że zazwyczaj te mniejsze, takie jak sardynki, zawierają mniej rtęci w porównaniu do dużych sztuk;
  • sprawdzaj wydawane przez lokalne wydziały zdrowia ostrzeżenia dotyczące zanieczyszczeń poszczególnych gatunków ryb;
  • jeżeli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub przygotowujesz posiłki dla małych dzieci, zrezygnuj m.in. z miecznika, makreli, tuńczyka.


[clearboth]
[dropcap2 color=”rosy”]4[/dropcap2] Bisfenol A (BPA)
BPA (bisfenol A) jest substancją chemiczną tradycyjnie używaną w czasie produkcji twardych, jasnych tworzyw sztucznych, w tym plastikowych opakowań czy butelek na wodę. Może on przenikać do żywności, szczególnie w przypadku kontaktu z kwaśnymi produktami spożywczymi, takimi jak pomidory, lub gdy pojemniki są porysowane lub ogrzewane w wysokiej temperaturze. Z uwagi na fakt, że substancja ta posiada strukturę podobną do estrogenów, naukowcy podejrzewają, że odpowiedzialna jest za rozwój zaburzeń endokrynologicznych w organizmie człowieka. Powołując się na przeprowadzone badania, twierdzą, że także zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty i piersi, bezpłodności, chorób serca i cukrzycy może wiązać się z ekspozycją na BPA.

Aby uniknąć BPA w diecie:

  • przechowuj i podgrzewaj żywność w pojemnikach szklanych;
  • pij wodę i inne napoje z butelki wielokrotnego użytku wykonanej ze szkła, stali nierdzewnej lub plastiku wolnego od BPA (pamiętaj, że „7” – kod recyklingu i oznakowane „BPA-free” oznacza, że opakowanie nie zawiera tej substancji chemicznej);
  • plastikowych pojemników zawierających w swoim składzie BPA nie umieszczaj w kuchence mikrofalowej oraz nie myj w zmywarce (badania wykazały, że plastikowe butelki często myte w zmywarce uwalniają więcej BPA);
  • kupując produkty w puszkach takie jak tuńczyk, fasola i pomidory, wybieraj te w opakowaniach BPA-free.


[dropcap2 color=”rosy”]5[/dropcap2] Zanieczyszczenia wody z kranu
Pijemy wodę, aby zapewnić odpowiedni poziom nawilżenia i wypłukać toksyny z organizmu. Mało kto jednak wie, że woda z kranu może narażać nas na chemikalia uważane za szkodliwe. Analiza przeprowadzona w 2009 roku przez Environmental Working Group wykazała 315 zanieczyszczeń w wodzie wodociągowej w USA, w tym obecność arsenu (metalu ciężkiego) i pestycydów. Ponad połowa tych związków nie jest zabroniona przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, co oznacza, że ich obecność w wodzie z kranu w dowolnej ilości jest prawnie dopuszczalna.

Aby uniknąć zanieczyszczeń wody pitnej, między innymi rtęcią, ołowiem lub nawet pestycydami, możesz zamontować specjalny filtr do wody pitnej lub kupić dzbanek z filtrem.

[dropcap2 color=”rosy”]6[/dropcap2] Ftalany
Ta grupa związków chemicznych wykorzystywana do produkcji miękkich tworzyw sztucznych, a także polichlorku winylu (PVC) – stosowanych między innymi do wyrobu opakowań żywności. Badania wskazują, że ftalany zaburzają gospodarkę hormonalną, ingerują w funkcjonowanie układu hormonalnego, co może prowadzić do zaburzeń płodności i zwiększonego ryzyka rozwoju cukrzycy.
Chcąc uniknąć ftalanów, które trafiają do żywności w procesie przetwarzania i pakowania, staraj się, aby większość Twojej codziennej diety stanowiła minimalnie przetworzona żywność.