Szałwia-liście zdrowia

[success]
Szałwia (z łac. salvere – „leczyć” lub „zapisać”) to cudowne zioło o dobroczynnym wpływie na organizm człowieka. Dzięki zawartości licznych związków aktywnych działa antydepresyjnie, antybakteryjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Zawiera witaminy A, C, witaminy z grupy B, minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo. Szałwia obfituje także w lotne olejki i fitozwiązki, m.in.: kwas rozmarynowy, kamforę, taniny i flawonoidy. Doceniwszy całe bogactwo tej rośliny, Międzynarodowe Stowarzyszenie Ziołolecznictwa wybrało ją w 2001 roku „ziołem roku”.
[/success]

[one_third_last] [one_third_last] [/one_third_last]

Ziołolecznictwo

Szałwia to naturalny lek znajdujący zastosowanie m.in. w leczeniu bólu gardła, gorączki, problemów z oddychaniem, zapalenia zatok, problemów skórnych, zaburzeń miesiączkowania, utraty pamięci i dolegliwości układu pokarmowego. Pomaga poprawić funkcje umysłowe i wzmocnić układ odpornościowy.

[dropcap2 color=”green”]1[/dropcap2] Łagodzi objawy menstruacji i menopauzy
Szałwia jest skutecznym wsparciem dla kobiet cierpiących z powodu problemów menstruacyjnych i przechodzących okres menopauzy. Dzięki obecnym w niej fitoestrogenom (związkom roślinnym, które działają jak hormony – estrogeny) pomaga regulować bolesne, obfite miesiączki, wpływa na nieprawidłowy przepływ krwi, a w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca i nocne poty. Jest również pomocna w zmniejszeniu wahania nastroju i bezsenności.

[dropcap2 color=”green”]2[/dropcap2] Zwalcza infekcje
Zawarte w szałwii taniny pomagają w walce z zakażeniami; z tego powodu od dawna stosuje się je do leczenia owrzodzeń jamy ustnej, krwawiących dziąseł, bólu gardła, zapalenia migdałków, kataru i gorączki.

[dropcap2 color=”green”]3[/dropcap2] Poprawia funkcje umysłowe
Szałwia ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe i pamięć, pomaga też utrzymać czujność mózgu. Chińska szałwia stosowana jest w zwalczaniu skutków choroby Alzheimera, zawiera bowiem inhibitory acetylocholinesterazy, które – podnosząc poziom acetylocholiny – spowalniają rozwój choroby.

[dropcap2 color=”green”]4[/dropcap2] Leczy dolegliwości przewodu pokarmowego
Zioło to jest stosowane w leczeniu kolki brzusznej, skurczów jelit, niestrawności oraz wzdęć, zapobiega powstawaniu gazów jelitowych. Spożywanie szałwii regularnie pobudza apetyt oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.

[dropcap2 color=”green”]5[/dropcap2] Zdrowe, lśniące włosy
Szałwia to naturalny kosmetyk, który odżywia skórę głowy, poprawia krążenie krwi i przyspiesza porost włosów; bywa też stosowana w przeciwdziałaniu przedwczesnemu siwieniu i wypadaniu włosów. Mocny napar z szałwii przygotowany przez gotowanie liści szałwii może pomóc w leczeniu łupieżu.

[dropcap2 color=”green”]6[/dropcap2] Poprawia stan skóry
Regularne stosowanie szałwii lub olejku z niej opóźnia starzenie się skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Stosowanie olejku z szałwii do masowania skóry ma działanie odmładzające, pomaga zregenerować komórki skóry. Zioło to pomaga też leczyć wypryski, trądzik, łuszczycę, grzybicę i popękaną skórę. Nic dziwnego, że olejek z liścia szałwii jest dodawany do produktów pielęgnacyjnych, takich jak żele do mycia twarzy, ciała, dezodoranty i olejki do masażu. Posiada on również właściwości odstraszające owady.

W kulinariach

    Szałwia jest używana również jako przyprawa, która nadaje potrawom słodki, ciepły i ziemisty smak.

  • Dobrze współgra z ziołami, takimi jak tymianek, bazylia czy rozmaryn.
  • Świetnie sprawdza się także jako marynata – pomaga zachować świeżość mięs, a także sprawia, że potrawa jest łatwiej strawna
  • Należy jednak używać szałwii w rozsądnych ilościach. Jeżeli przesadzimy, danie może mieć gorzki smak

[divider_padding]

Kupowanie

Zioło jest dostępne przez cały rok, możemy kupić świeże lub suszone liście w całości lub w proszku. Wybierając świeże liście, powinniśmy się upewnić, że są one wolne od ciemnych plam, a jeśli zdecydujemy się na zakup postaci suchej, lepiej kupić produkt ekologiczny. Smak świeżych liści jest jednak lepszy od tych suszonych.

Przechowywanie

Świeże liście należy owinąć luźno wilgotnym ręcznikiem i przechowywać w pojemniku. Mogą one leżeć w lodówce do 10 dni. Suszona szałwia może zachować świeżość i wyjątkowy smak przez sześć miesięcy, jeśli przechowywana jest w pojemniku próżniowym, w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

[one_third_last]
[one_third_last]


[/one_third_last]

[clearboth]

Uwaga!

  • Kobietom ciężarnym lub karmiącym długotrwałe stosowanie szałwii może zaszkodzić.
  • Na szałwię powinni również uważać pacjenci z nadciśnieniem.


[divider_padding]

Spróbuj tego:

  • Użyj schłodzoną herbatę z szałwii do przepłukania twarzy – ma wspaniałe działanie kojące (herbatę przygotowujemy przez gotowanie garści liści szałwii w szklance wody. Po moczeniu przez 10 minut należy odcedzić liście).
  • Schłodzonego naparu można również użyć do płukania jamy ustnej oraz gardła (po dodaniu miodu).
  • Picie herbaty z szałwii dwa razy dziennie przez miesiąc może złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.