Naturalny uzdrowiciel

Warzywa są jednym z najważniejszych elementów naszej diety, bez nich niemożliwe jest racjonalne odżywianie. Zawarte w nich sole mineralne zobojętniają nadmiar kwasów powstających w ustroju, dzięki czemu regulują równowagę kwasowo-zasadową. Spożywanie warzyw wpływa korzystnie także na regulację procesów trawienia, działa oczyszczająco na organizm, chroni przed rozwojem chorób przewlekłych. W warzywach występują prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne oraz związki aktywne biologicznie, które regulują metabolizm komórkowy.

Jednym z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych warzyw w polskiej diecie jest marchewka, która wykazuje też liczne właściwości lecznicze.

Właściwości marchewki

  • Warzywo to jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i najbogatszym źródłem beta-karotenu. Z tej substancji organizm wytwarza witaminę A niezbędna m.in. do prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Tylko 100 g marchwi zawiera 6460 ug beta-karotenu i 8840 ug wszystkich karotenów. Beta-karoten ma również silne działanie antyoksydacyjne, hamuje utlenianie cholesterolu, wzmacnia układ immunologiczny oraz pomaga zapewnić ochronę przed zwyrodnieniem plamki żółtej i rozwojem zaćmy starczej – głównej przyczyny ślepoty u osób starszych.
  • Niska kaloryczność oraz wysoki poziom substancji odżywczych, czyni ją idealnym pożywieniem dla tych, którzy się odchudzają. W 100 g marchwi znajduje się tylko 27 kcal i 3,6 błonnik.
  • Badania wykazały również, że marchew zawiera dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na zdrowie układu nerwowego oraz usprawniają pracę układu trawiennego. Ponadto regulują metabolizm komórkowy i chronią przed chorobami przewlekłymi m.in. nowotworami.
  • Dzięki zawartości potasu marchew posiada właściwości regulujące ciśnienie krwi oraz działa moczopędnie.
  • Włókno pokarmowe marchwi pomaga regulować trawienie, leczyć niestrawność i zapobiegać zaparciom. Wystarczy wycisnąć sok z marchwi w sokowirówce i dodać kroplę oliwy z oliwek lub oleju lnianego do szklanki. Wypicie 150 ml takiego napoju każdego ranka przyniesie ulgę w zaparciach. Marchew działa też wzmacniająco przy biegunce.
  • Ze względu na wysoką zawartość mikro- i makroelementów oraz flawonoidów marchewka zapobiega przedwczesnemu starzenie się organizmu, a także dobrze wpływa na stan skóry, paznokci czy włosów.
  • Badania sprawdzające efekty wysokiego spożycia marchwi dowiodły, że powoduje ono 20-procentowy spadek zachorowań na raka piersi po menopauzie i o 50% zmniejsza zachorowalność na raka pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty, okrężnicy, krtani i przełyku.

Jak gotować marchewki?

Marchewki są pyszne zarówno spożywane na surowo, jak i gotowane, warto jednak pamiętać, że:


  • choć beta-karoten nie jest niszczony w procesie gotowania, to gotowana marchew ma wysoki indeks glikemiczny, czyli powoduje szybki wzrost poziomu cukru we krwi oraz szybki jego spadek,
  • ze względu na zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należy łączyć marchewki z olejem lub oliwą.



[one_third_last]

[/one_third_last]

Jak wybrać i przechowywać marchewki?

Wybór marchwi ma wielkie znaczenie, dlatego pamiętaj o kilku zasadach:

  • zawsze wybieraj marchew, której korzenie są twarde, gładkie, stosunkowo proste i jasne,
  • im głębsza pomarańczowa barwa, tym więcej jest w marchwi beta-karotenu,
  • liście powinny być w jasnych kolorach, pierzaste i nie zwiędłe,
  • warzywa o większym rdzeniu mogą być słodsze, a to dlatego, że właśnie w rdzeniu skoncentrowane są cukry.


Marchewki to twarde warzywa, które pozostaną świeże dłużej niż wiele innych, jeśli są przechowywane prawidłowo. Dla zachowania świeżości korzeni należy zminimalizować ilość utraconej wilgoci poprzez przechowywanie marchwi w najchłodniejszym miejscu w lodówce, w plastikowej torbie lub owiniętą w papierowy ręcznik. Metoda ta pozwala utrzymać świeżość warzywa przez około dwa tygodnie.
[clearboth]
Uwaga! Marchew powinna być przechowywana z dala od jabłek, gruszek, ziemniaków, melonów i pomidorów. Wytwarzają one bowiem gaz etylenowy, który powoduje powstawanie w korzeniach marchwi izokumaryny – substancji odpowiedzialnej za jej gorzki smak.