Cała prawda o mleku | VIMED

Cała prawda o mleku

Choroby zapalne jelit są coraz bardziej powszechne. Jak pokazały najnowsze badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie „Nature”, jedną z przyczyn tak wysokiej zachorowalności może być dieta oparta na produktach mlecznych, pod wpływem której zmienia się skład flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Naukowcy stwierdzili, że dieta bogata w nabiał powoduje zmianę sposobu trawienia pokarmu i sprzyja rozwojowi patologicznej flory bakteryjnej.

[info]Choroby zapalne jelit, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, dotykają nawet 1 na 200 osób w Europie i Ameryce Północnej.[/info]

Nieleczone prowadzą do silnych bólów brzucha, przewlekłej biegunki, zaburzeń procesu trawienia, a nawet do perforacji jelita i nowotworów. Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago alarmują, iż częstość występowania tych chorób wzrasta w ostatnich czasach.

Najnowsze doświadczenia przeprowadzone na myszach sugerują istotną zależność pomiędzy tłuszczem mlecznym, bakteriami żyjącymi w jelicie a chorobami zapalnymi.

Do eksperymentu wykorzystano zwierzęta genetycznie modyfikowane, bardziej narażone na rozwój chorób zapalnych jelit. U jednej myszy na trzy wykryto stany zapalne jelit, gdy stosowano niskotłuszczową dietę lub posiłki bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ta liczba wzrosła do prawie dwóch na trzy, gdy zwierzęta karmiono żywnością bogatą w tłuszcze nasycone pochodzące z produktów mlecznych, które obecnie znajdują się w składzie wielu przetworzonych artykułów spożywczych.

Tłuszcze nasycone są dla organizmu trudne do strawienia i wywołują zwiększenie wydzielania żółci do jelit. Zdaniem naukowców zmienia to pH środowiska jelit i prowadzi do zmiany składu flory bakteryjnej, co sprzyja ekspansji redukującej siarczyny beztlenowej bakterii Bilophila wadsworthia (bakteria ta stanowi aż 6% wszystkich bakterii w jelitach).

Niestety, to szkodliwe bakterie. W obecności zasobnego źródła siarki rozkwitają, aktywując przy tym układ odpornościowy podatnych osobników.
U zmodyfikowanych genetycznie myszy karmienie nasyconymi kwasami tłuszczowymi prowadziło do odpowiedzi immunologicznej wspieranej przez limfocyty Th1. Towarzyszył temu wzrost częstości nieswoistego zapalenia jelit. Jak tłumaczą akademicy, można to wyjaśnić koniugacją (sprzęganiem) tauryny z kwasami żółciowymi, która zwiększa dostępność siarki organicznej wykorzystywanej przez mikroorganizmy, takie jak B. wadsworthia.

Badania wyraźnie pokazują, jak zachodnia dieta przyczynia się do niezwykle częstego występowania nieswoistego zapalenia jelit. A skuteczny środek radzenia sobie z takimi chorobami to po prostu przywrócenie równowagi mikrobiologicznej w jelitach.