Fast food = tycie i krótsze życie | VIMED

Fast food = tycie i krótsze życie

Wiele już napisano o ciemnych stronach żywności typu fast food, a jednak jej spożycie nie maleje. Porcje są duże, jedzenie jest wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze.
Naukowcy ze School of Public Health działającej przy University of Minnesota, specjaliści w zakresie zdrowia publicznego, badali nawyki żywieniowe mieszkańców Singapuru i znaleźli nowe dowody na to, że ciężka dieta fast food zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i choroby wieńcowej.


Chcieliśmy zbadać efekty włączenia zachodniego stylu fast food do diety i ich związek z ryzykiem sercowo-metabolicznym w populacji chińskiej w Azji Południowo-Wschodniej, w której ostatnio odnotowano wzrost liczby chorych na cukrzycę i choroby serca. Stwierdziliśmy, że importowany z rynku zachodniego fast food ma dramatyczny wpływ na zdrowie publiczne.

Wyniki badań opublikowało w Internecie 2 lipca br. czasopismo „American Heart Association”. [notice]Dowiodły one, że już spożywanie posiłków typu fast food raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca o 20%.[/notice]

U osób, które jedzą fast foody dwa–trzy razy w tygodniu, ryzyko to wzrasta o 50%, a u sięgających po takie jedzenie cztery lub więcej razy w tygodniu rośnie do prawie 80%.

Stwierdzono także, że jedzenie fast food dwa lub więcej razy w tygodniu zwiększa do 27% ryzyko rozwoju cukrzycy typu od 2.


Co ciekawe, w grupie, która je fast foody częściej, są ludzie młodsi, lepiej wykształceni, mniej palący, za to bardziej skłonni do aktywności fizycznej. Taki zespół cech jest zazwyczaj związany z niższym ryzykiem sercowo-metabolicznym.

Według Marka Pereiry z Zakładu Epidemiologii i Zdrowia Publicznego School of Public Health, nowe badania dowodzą, że kultura jedzenia w różnych częściach świata rozwija się w złym kierunku. Ludzie zaczynają odchodzić od swojej tradycyjnej diety i stylu życia.


Ogólnie rzecz biorąc, nie najlepiej się dzieje, że wskutek globalizacji rozprzestrzenia się na świecie akurat ten aspekt kultury amerykańskiej, jakim jest fast food.

Działania z zakresu profilaktyki zdrowotnej powinny zmierzać do promowaniu pozytywnych aspektów kultur tradycyjnych, przy jednoczesnym zapobieganiu rozprzestrzenianiu się negatywnych wpływów innych kultur, takich jak śmieciowe jedzenie z Zachodu.