Komosa ryżowa - smaczna i zdrowa | VIMED

Komosa ryżowa – smaczna i zdrowa

FB
IN
YT
YT

[one_half]
[notice]
Komosa ryżowa (quinoa) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie było niegdyś zwane „złotem Inków”. Inkowie uznali je za święte i wykorzystywali w swoich rytuałach, nazywając je „matką wszystkich ziaren”. Pierwszego siewu w sezonie dokonywał w tym plemieniu sam cesarz, używając złotych narzędzi.
[/notice]
[/one_half]
[one_half_last]


[/one_half_last]
Dziś bogate w mikroelementy ziarno quinoa cenione jest za właściwości zdrowotne: pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2, astmie dziecięcej, chorobom serca, kamieniom żółciowym i migrenie. Pomożemy Ci odkryć zalety tych cudownych nasion!

Korzyści zdrowotne

Quinoa to bardzo dobre źródło cennych składników odżywczych. Uwzględniając je w swojej diecie, dostarczasz organizmowi:

  • białko – komosa ryżowa zawiera go więcej niż podstawowe zboża (pszenica, żyto, jęczmień, owies),
  • komplet aminokwasów – szczególnie bogata jest w lizynę, która jest niezbędna do wzrostu i naprawy tkanek;
  • mangan, który w organizmie działa jako przeciwutleniacz i pomaga pozbyć się czynników rakotwórczych i innych patogenów;
  • magnez, który przynosi ulgę w bólach głowy, rozluźnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego;
  • ryboflawinę – zmniejsza ona częstotliwość ataków migreny, regulując przemiany energetyczne w mózgu i komórkach mięśniowych;
  • potas, który razem z magnezem wpływa dobroczynnie na nerwy i funkcje mięśni oraz zapobiega zatykaniu naczyń krwionośnych, a tym samym przeciwdziała chorobom serca;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe – zdrowe dla serca, niezostawiające uczucia pełności, zapewniające jednocześnie bardziej odżywczy posiłek niż pieczywo czy płatki wykonane z rafinowanych zbóż. Quinoa ma za to niską zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu;
  • wapń pochodzenia roślinnego – co jest szczególnie cenne dla wegan, osób z nietolerancją laktozy lub tych, które po prostu szukają niemlecznych źródeł tego ważnego minerału. Wapń buduje i utrzymuje silne kości i zęby, pomaga regulować skurcz serca, a także pracę układu nerwowego i funkcje mięśni. Jedna filiżanka gotowanej quinoa zawiera 30 miligramów wapnia;
  • żelazo – szklanka ugotowanej komosy to 15% zalecanego dziennego spożycia żelaza, które pomaga dostarczać tlen do krwi, zwiększa energię i moc mózgu;
  • błonnik nierozpuszczalny – dzięki któremu quinoa jest trawiona powoli. Składnik ten pomaga uniknąć kamieni żółciowych, co szczególnie cenne jest dla kobiet, bowiem to one są na nie najbardziej podatne;
  • węglowodany – paliwo do produkcji energii, ważnej szczególnie dla dzieci i sportowców.
  • miedź – pomaga w utlenianiu glukozy, produkuje barwnik skóry – melaninę i działa jako katalizator w tworzeniu hemoglobiny;
  • witaminy z grupy B i kwas foliowy – pomagają wątrobie w eliminacji odpadów z organizmu, zwiększając jego zdolności detoksykacyjne. Witaminy te mogą też pomóc zachować ostrość umysłu i dobry nastrój.


Komosa ryżowa ma ponadto niski indeks glikemiczny, pomaga zapobiec silnym wahaniom poziomu cukru we krwi. Działa jak wewnętrzna szczoteczka dla jelita – ułatwia przebieg pokarmu przez układ pokarmowy, dzięki czemu może pomóc zwalczyć wzdęcia i zaparcia.

Uwaga!

Komosa ryżowa nie jest alergenem pokarmowym i nie zawiera dużych ilości puryn, jednak – jako członek rodziny szarłatowatych – zawiera ona szczawiany. Powinny o tym pamiętać osoby, którym specjalista zalecił ograniczanie szczawianów w diecie.

W kulinariach

Quinoa może być serwowana na śniadanie, jak owsianka (z orzechami i owocami).Skiełkowane ziarno, schłodzone i ugotowane, można dodawać także do sałatek, łącząc je z pestkami, warzywami strączkowymi, ziołami. Quinoa może być również używana jako dodatek do zup warzywnych. Komosa ryżowa to idealny składnik diety bezglutenowej, ponieważ nie tylko nie zawiera glutenu, ale nawet nie należy do tej samej rodziny roślin co pszenica, owies, jęczmień czy żyto. Niektóre badania wykazują ponadto, że mąka quinoa ma bardzo wysoką strawność. Mąka ta doskonale nadaje się do wypieków, nadaje im specyficzny smak.

Choć możliwe jest wyprodukowanie pieczywa i makaronu ze 100% mąki quinoa, większość firm łączy ją z innymi (z tapioki, ryżową lub z płatków owsianych), aby uzyskać lżejszą konsystencję produktu (produkty wykonane z 100% mąki quinoa zazwyczaj mają ciężką i gęstą teksturę, określane bywają jako „trufla like”).

Przygotowanie

Quinoa posiada powłokę z saponiny, bardzo toksycznej i gorzkiej w smaku, dlatego musi ona być moczona przez minimum 15 minut i opłukana zimną wodą. Tylko w ten sposób można zapewnić potrawie z tym ziarnem przyjemny i delikatny smak.

Aby przygotować 1 szklankę quinoa, należy zagotować 2 szklanki wody i gotować w nich ziarno przez 10 minut, a następnie zostawić do napęcznienia na kolejne 10 minut. Odcedzić i przelać wrzącą wodą. Dodać sól morską i pieprz, według uznania.