Z fibromialgią walcz dietą! | VIMED

Z fibromialgią walcz dietą!

[info]
Fibromialgia to przewlekła choroba charakteryzująca się uogólnionym bólem w układzie kostno-stawowym, z występowaniem charakterystycznych punktów wrażliwych na ucisk. Chorym na fibromialgię dodatkowo towarzyszy ciągłe uczucie zmęczenia, sztywność mięśni i stawów, problemy ze snem. Ponieważ przyczyny tej choroby są nadal nieznane, leczenie odbywa się metodą prób i błędów, a stosowane obecnie środki farmaceutyczne działają na zaledwie 30% objawów. Chorzy często biorą sprawy w swoje ręce i szukają alternatywnych metod leczenia.
[/info]

Jedną z takich nieoficjalnie stosowanych metod jest zmiana nawyków żywieniowych. Jak wynika z badań, aż 42% chorych zgłasza nasilenie bólu i uczucia sztywności po spożyciu niektórych środków spożywczych. Eksperci uważają, że skład i rodzaj produktów może wpływać na przewrażliwienie komórek nerwowych w rdzeniu kręgowym i mózgu. A zatem – chociaż badania nad związkami diety i fibromialgii są bardzo ograniczone – stosując zdrowe zasady odżywiania chorzy mogą pomóc sobie w walce z bólem. Oto kilka zasad, o których powinni pamiętać:

Zapewnij sobie odpowiedni poziom witaminy D

Niedobór witaminy D może naśladować niektóre symptomy fibromiagii! Badania pokazują, że niedobór witaminy D objawia się niekiedy bólem mięśni i kości, zatem uzupełnienie zasobów tej witaminy (szczególnie w okresie zimowym) może bardzo pomóc.

Unikaj dodatków do żywności

Powszechnie stosowane dodatki do żywności, takie jak np. glutaminian sodu, powodują pobudzanie neuroprzekaźników, które mogą stymulować receptory bólu. Chociaż badania nie są jednoznaczne, warto zaobserwować, czy objawy nie nasilają się po zupce w proszku albo innym wysoko przetworzonym produkcie.

Kwasy omega-3 to Twoja tajna broń

Kwasy tłuszczowe omega-3 – występujące szczególnie w tłustych rybach, orzechach włoskich i siemieniu lnianym – są znane ze swoich właściwości zmniejszania stanu zapalnego i zapobiegania chorobom układu krążenia. Jedno z badań wykazało, że już trzy miesiące stosowania większych ilości kwasów omega-3 wystarczą, by złagodzić takie objawy, jak poranna sztywność i ból stawów. Chociaż badanie to dotyczyło chorych z reumatoidalnym zapaleniem stawów i zespołem jelita drażliwego, wyniki są obiecujące również dla osób z fibromialgią. Staraj się zatem uwzględnić większe ilości łososia lub orzechów w swojej diecie, a do płatków śniadaniowych dodawaj siemię lniane.

Unikaj kofeiny

Jako że bezsenność jest częstym problemem osób cierpiących na fibromialgię, kuszące bywa skorzystanie z „pomocy” kawy czy innych produktów zawierających kofeinę, aby uzyskać energię po nieprzespanej nocy. Niestety, takie rozwiązanie może okazać się zgubne. Chociaż przez pewien czas odczuwamy korzystne działanie kofeiny, w dłuższej perspektywie może ona spowodować wiele szkód, chociażby pogłębienie problemów ze snem. Zdrowszy wybór to picie pełnej antyoksydantów zielonej herbaty!

Jedz warzywa i owoce

Niektórzy badacze przypuszczają, że przyczyną objawów fibromialgii może być stres oksydacyjny, który pojawia się, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości antyoksydantów do walki z niszczącymi komórki wolnymi rodnikami. Aby temu zapobiec, warto spożywać jak najwięcej warzyw i owoców, są one bowiem przepełnione silnymi antyoksydantami.