Cukier krzepi i... postarza! | VIMED

Cukier krzepi i… postarza!

Proces starzenia się jest zjawiskiem bardzo złożonym, a mechanizmy leżące u jego podstaw nie są do końca wyjaśnione, wiemy jednak, że na szybkość starzenia się mają w dużej mierze wpływ czynniki zewnętrzne, m.in. nieprawidłowy styl życia, w tym nieracjonalne odżywianie się. Jak dowodzą wyniki badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, ograniczenie ilości kalorii z pożywienia, zwłaszcza pochodzących z węglowodanów prostych, może zaowocować wydłużeniem życia i poprawą jego jakości.

Badania przeprowadzone na myszach dowiodły, że zmniejszenie dziennej racji pokarmowej o 50% wydłużyło czas życia zwierząt aż o 40%. Naukowcy podejrzewają, że wyjaśnieniem jest tu nie tyle ograniczenie liczby kalorii, co redukcja ilości glukozy w diecie. Tłumaczą, że kiedy spożywamy pokarm – najpierw go degustując, a potem trawiąc – odpowiednie receptory na powierzchni komórek odpowiadają za wychwyt glukozy i produkcję energii.

Podczas przekształcania glukozy w energię powstają produkty uboczne – wolne rodniki, które właśnie powodują szybsze starzenie się organizmu.

Próbując wytłumaczyć tę zależność, naukowcy z Uniwersytetu w Montrealu przeprowadzili badanie na drożdżach, będących idealnym organizmem do badania procesów biochemicznych zachodzących w komórkach. Podczas obserwacji, których wyniki opublikowano w „PLoS Genetics”, zauważono, że długość życia badanych organizmów wzrastała, gdy otrzymywały one dietę ubogą w glukozę. Co ciekawe, gdy drożdże spożywały normalne ilości glukozy, ale usunięto z ich komórek gen będący czujnikiem dla glukozy, czas ich życia wydłużył się zupełnie jak w przypadku drugiej grupy drożdży, którym podawano niewielkie ilości glukozy.

Z kolei badanie opublikowane w „British Journal of Dermatology” wykazało, że:

  • ilość spożytego cukru ma wpływ na szybkość starzenia się skóry,
  • nadmiar węglowodanów prostych osadza się na włóknach kolagenowych i elastynowych (proces zwany glikacją), co sprawia, że te elastyczne włókna sztywnieją i tracą sprężystość,
  • uszkodzone włókna kolagenowe stają się kruche i łamliwe, co prowadzi do spadku jędrności, sprzyja powstawaniu zmarszczek i wiotczeniu skóry, a także osłabia jej funkcje regeneracyjne i zdolność do odnowy.

Naukowcy twierdzą, że objadanie się słodyczami przyśpiesza starzenie się skóry aż o 50%!

Badania nad zależnością między dietą a procesem starzenia się organizmu należy z pewnością kontynuować, aby można było z czasem opracować szczegółowe zalecenia profilaktyczne, jednak już dziś warto pamiętać, że jedzenie ciastek i batonów nie tylko zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy czy otyłości, ale także wpływa na wygląd naszej skóry i powoduje przedwczesne starzenie się!