Smaczne sposoby na przedłużenie młodości | VIMED

Smaczne sposoby na przedłużenie młodości

Wystarczy tylko zmodyfikować dotychczasowy styl życia, w tym dietę. Odżywiając się racjonalnie, zapewnisz sobie zdrowie, wspaniałe samopoczucie, dobrą sprawność fizyczną i psychiczną oraz młody wygląd.

Zachowaj figurę dzięki błonnikowi

Dodatkowe kilogramy dodają lat. Co zatem zrobić, żeby się przed nimi skutecznie bronić? Okazuje się, że wystarczy dodać do diety zaledwie 30 g błonnika dziennie, by utrzymanie właściwej masy ciała stało się łatwiejsze. Błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu. Jedz zatem więcej kolorowych, świeżych owoców i warzyw oraz innych produktów bogatych w błonnik.

Błonnika rozpuszczalnego dostarczą Ci:

  • rośliny strączkowe (fasola, soja),
  • owies,
  • niektóre owoce i soki owoce (śliwki, banany, miąższ jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie),
  • niektóre warzywa (marchew, karczoch, brukselka, kalarepa, pasternak),
  • bulwy korzeni i warzyw korzeniowych, takich jak słodkie ziemniaki i cebula (skórki są źródła błonnika nierozpuszczalnego).


Błonnik nierozpuszczalny znajdziesz w:

  • żywności pełnoziarnistej,
  • otrębach z pszenicy, kukurydzy, jęczmienia,
  • orzechach,
  • nasionach (dyni, słonecznika, sezamu),
  • niektórych warzywach (kalafior, kapusta pekińska, szpinak, pomidory),
  • niektórych owocach (maliny, agrest, kiwi, awokado, banany).


[dropcap2 color=”green”]Z[/dropcap2] zwalczaj wolne rodniki
Wolne rodniki to nie tylko przyczyna chorób przewlekłych (np. chorób serca, nowotworów), ale też wczesnego starzenia się skóry, dlatego poprzez właściwe wybory żywieniowe warto zmniejszyć ich szkodliwe działanie na organizm.

Sięgaj często po warzywa i owoce, zawierają bowiem przeciwutleniacze oraz inne fitoskładniki, niwelujące negatywny wpływ wolnych rodników. Czy wiesz na przykład, że spożycie tylko trzech karczochów, w każdej postaci – świeżych, konserwowanych lub zamrożonych – może zneutralizować skutki działania wolnych rodników nawet o 60%? Jak się okazuje, karczochy zawierają przeciwutleniacze, które nie tylko pomagają zachować zdrowie wątroby, ale także wspomagają detoksykację organizmu. Karczochy znajdują również zastosowanie w terapii wzdęć czy nadmiernego wytwarzania gazów. Badania pokazują, że w ciągu zaledwie 6 tygodni można uzyskać zmniejszenie tych dolegliwości nawet o 70%.

[dropcap2 color=”green”]J[/dropcap2]edz więcej fasoli

Fasola, zwłaszcza czerwona, nerkowa i czarna, jest bogata w potas, wapń i fosfor, za to – w przeciwieństwie do grochu – nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występują: żelazo, kwas foliowy, selen oraz dobroczynny zwłaszcza dla mężczyzn cynk. Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy) oraz wzmacniające układ immunologiczny, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Udowodniono również, że szereg substancji zawartych w nasionach fasoli wzmacnia układ odpornościowy, a tym samym przyczynia się do odwrócenia procesu starzenia się na poziomie komórkowym.

[dropcap2 color=”green”]D[/dropcap2]baj o właściwe spożycie białka

Właściwe spożycie białka jest kluczowe dla utrzymania odpowiedniej masy mięśniowej, jednakże jego nadmiar w diecie, tak jak i wysokie spożycie mięsa, zwiększa ryzyko chorób przewlekłych (np. nerek). Uwzględnij w diecie nasiona roślin strączkowych, komosę ryżową, orzechy czy orkisz – są one nie tylko bogate w białko, ale także w żelazo, magnez i witaminę E, która chroni nasze komórki, opóźniając procesy starzenia się. Ponadto białko jest źródłem aminokwasów niezbędnych do odnowy komórek, buduje włókna kolagenu i elastyny, dzięki którym skóra pozostaje jędrna i napięta. Niedobór aminokwasów powoduje spowolnienie metabolizmu i przyśpieszenie starzenia się organizmu.

[dropcap2 color=”green”]O[/dropcap2]granicz spożycie cukru

Ograniczenie spożycia cukru to jeden z najszybszych i najbardziej sprawdzonych sposobów na zwiększenie poziomu energii i opóźnienie procesów starzenia się. Nadmiar cukru w diecie sprzyja tworzeniu się zmarszczek i powoduje przewlekły stan zapalny w organizmie, będący jednym z ważniejszych czynników sprzyjających starzeniu się komórek. Jeśli zatem chcesz zachować formę, zamiast cukierków, ciasteczek, batonów itp. wybieraj świeże owoce.

[dropcap2 color=”green”]W[/dropcap2]Wybieraj właściwe tłuszcze

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6 i omega-9) są budulcem dla eikozanoidów, które zapobiegają stanom zapalnym, odpowiedzialnym m.in. za powstawanie zmarszczek. Szczególnie ważne są kwasy omega-3, które zapewniają szczelność błon komórkowych, chroniąc DNA komórek przed inwazją wolnych rodników i szkodliwym działaniem promieni słonecznych (wpływ obu czynników na starzenie się skóry jest dziś powszechnie znany).

Zadbaj, aby w Twojej diecie znalazły się produkty, dzięki którym dostarczysz organizmowi cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Są to:

  • omega-6: oleje roślinne,
  • omega-3: ryby, skorupiaki, tofu, migdały, orzechy włoskie, niektóre oleje roślinne (lniany, arachidowy i rzepakowy),
  • omega-9: oliwa tłoczona na zimno, oliwki, avocado, migdały, olej sezamowy, orzechy pistacjowe, makadamia, laskowe, nerkowce, pecan.