Upojone geny | VIMED

Upojone geny

Choć powszechnie wiadomo, że istnieje związek między spożywaniem napojów słodzonych cukrem (sugar-sweetened beverages – SSBs) a otyłością i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, niewiele dotychczas przeprowadzono badań na ten temat. Sytuację tę próbowali zmienić naukowcy z Harvard School of Public Health. Odkryli oni, że SSBs, których spożycie w ciągu ostatnich trzech dekad gwałtownie wzrosło na całym świecie, zwiększa podatność genetyczną na wysoki wskaźnik masy ciała (BMI) i ryzyko otyłości.

[error]Do napojów słodzonych cukrem (SSBs) zaliczamy: napoje typu cola, mrożoną herbatę, oranżadę, soki, energy drinki, piwo.[/error]

Przeprowadzone przez nich badanie, które opisano w internetowym wydaniu „New England Journal of Medicine” z 21 września, potwierdza, że ​​środowiskowe i genetyczne czynniki mogą wspólnie sprzyjać nadmiernemu przyrostowi wagi.

Nasze badania pokazały, że czynniki dietetyczne, takie jak słodzone napoje, wpływają na geny. Modyfikują te odpowiedzialne za masę ciała i ryzyko otyłości. Warto podejmować dalsze badania nad zmiennością genów pod wpływem czynników środowiskowych.

Naukowcy bazowali na danych z trzech większych badań, obejmujących:

  • 121.700 kobiet uczestniczących w badaniu Nurses ‘Health School,
  • 51.529 mężczyzn w Health Professionals Follow-up Study,
  • 25.000 w Badaniu Zdrowia Kobiet Genome.


Badani notowali, co jedli i pili każdego dnia.

Naukowcy przeanalizowali zebrane w ten sposób dane, uzyskane od 6.934 kobiet z NHS, 4.423 mężczyzn z HPFS i 21.740 kobiet z WGHS (wszystkie te osoby były pochodzenia europejskiego, a naukowcy dysponowali danymi o ich genotypie), a następnie podzielili uczestników na cztery grupy według kryterium ilości spożywanych słodkich napojów.
[clearboth]
Do pierwszej grupy zakwalifikowali tych, którzy piją mniej niż jedną porcję SSB miesięcznie, grupa druga: 1–4 porcje miesięcznie, trzecia: 2–6 porcji tygodniowo, czwarta: 1–3 porcje dziennie.

Wyniki pokazały, że genetyczne związki BMI i ryzyka otyłości wśród tych, którzy pili jeden lub więcej SSBs dziennie, są o dwa razy większe niż u osób, które piły mniej niż jedną porcję miesięcznie.
[error]Odkrycia sugerują, że regularne spożywanie słodkich napojów może wzmocnić genetyczne ryzyko otyłości.[/error]Ponadto osoby z większą predyspozycją genetyczną do otyłości wydają się być bardziej podatne na szkodliwe skutki SSBs dla BMI.

Napoje słodzone cukrem są jednym z motorów epidemii otyłości. Z naszych badań wynika, że genetyczne skutki otyłości mogą być rekompensowane przez zdrowsze wybory żywności i napojów.