Jedz zdrowo, a włos Ci z głowy nie spadnie | VIMED

Jedz zdrowo, a włos Ci z głowy nie spadnie

Jeśli Twoje włosy wolno rosną, są pozbawione blasku, matowe, łamliwe lub suche, może to oznaczać, że brakuje Ci pewnych niezbędnych substancji odżywczych. Poprzez wprowadzenie nowych pokarmów, a tym samym zapewnienie odpowiedniego spożycia witamin oraz minerałów, z czasem będziesz mogła poprawić nie tylko kondycję włosów, ale również Twój ogólny stan zdrowia.

Włosy – składające się w ok. 97% z białka oraz z witamin i minerałów – są żywą tkanką, a ich kondycja w dużej mierze zależy właśnie od składników odżywczych, jakich dostarczamy organizmowi. Podobnie jak paznokcie, magazynują one nie tylko białko, ale także w dużych ilościach minerały, takie jak np. krzem, cynk czy magnez.
[success]Istnieją trzy grupy składników odżywczych, które mają kluczowy wpływ na kondycję naszych włosów. Są to: białka (aminokwasy siarkowe: cysteina i metionina), witaminy (zwłaszcza z grupy B, A i E) oraz minerały (cynk, miedź, żelazo i krzem).[/success] W razie niedoboru tych składników organizm “zabiera” je z miejsc, w których są mniej potrzebne. Aby nie narażać włosów na konieczność “oddawania” niezbędnych także im składników, zadbaj o dobrą, zbilansowaną dietę.

Oto najważniejsze składniki, jakie powinnaś uwzględnić w swoim codziennym menu, aby cieszyć się zdrowymi, lśniącymi włosami:

Białka

Niewystarczające spożycie protein może być przyczyną tego, że włosy stają się suche, łamliwe i wolno rosną. Najlepszym źródłem białka ją produkty roślinne np. nasiona roślin strączkowych, które oprócz protein dostarczają szeregu innych składników odżywczych m.in. antyutleniaczy czy fitozwiązków.
[clearboth]

Tłuszcze

Dieta o bardzo niskiej zawartości tłuszczu może spowodować utratę włosów. W ciągu tygodnia należy uwzględnić cztery porcje pokarmów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, np. tłuste ryby morskie, takie jak łosoś i tuńczyk, a także m.in. orzechy, awokado i oliwki.
[clearboth]

Siarka

Jest ona ważna dla utrzymania siły i struktury włosa. Doskonałym źródłem dietetycznym siarki są cebula, czosnek, nasiona roślin strączkowych i kiełki.
[clearboth]

Żelazo

Pomaga w zapobieganiu niedokrwistości, ale jego niedobór może także doprowadzić do utraty włosów. Doskonałym źródłem żelaza są rośliny strączkowe, zielone, świeże warzywa (brokuły, papryka, szpinak, natka), owoce (suszone figi), nasiona (sezam) i płatki śniadaniowe. Warto podkreślić, że stopień wchłaniania żelaza można zwiększyć, łącząc produkty zawierające ten pierwiastek z żywnością bogatą w witaminę C, taką jak: owoce cytrusowe, świeże warzywa, soki owocowe.

Inzytol

To niezbędny składnik odżywczy dla organizmu, który pełni również ważną funkcję w procesie rozkładu tłuszczów, dzięki czemu może pomóc także tym, którzy pragną schudnąć. Występuje on w takich produktach, jak: drożdże, warzywa, owoce cytrusowe, orzechy, jaja, pieczywo z pełnego przemiału.

Witaminy

  • Biotyna – Dietetyk Keri Glassman zwraca uwagę, że biotyna może chronić przed utratą włosów, a co więcej, jest czynnikiem prawdopodobnie zapobiegającym ich siwieniu. Biotyna jest witaminą z grupy B, który pomaga w produkcji keratyny – białka stanowiącego zewnętrzną warstwę włosa. Glassman zaleca zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy i minerały, unikanie napojów zawierających kofeinę, węglowodanów prostych (cukru rafinowanego), nadmiernego spożycia sodu, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Biotynę zawierają warzywa, m.in. boćwina, pomidory, marchew, kapusta i kalafior, oraz orzechy włoskie, migdały.
  • Witamina A – W połączeniu z krzemionką i cynkiem zapobiega wysuszaniu skóry głowy (a zatem i łupieżowi!), pomagając w produkcji łoju – oleistej substancji wydzielanej przez gruczoły łojowe skóry dla zapewnienia jej odpowiedniego nawilżenia.
    Najbardziej znanym źródłem witaminy A jest marchew, ale można ją znaleźć także w takich produktach, jak: jajka, szpinak, brokuły, mleko, sery, dynia, natka pietruszki, szpinak, morele. Nie zapominaj także o pozostałych składnikach utrzymujących odpowiednie nawilżenie skóry głowy: krzemionki dostarczą Ci: owies, ryż, zielone warzywa liściaste i truskawki, a cynk znajduje się w orzechach, fasoli, ostrygach i produktach pełnoziarnistych.
  • Kwas pantotenowy, czyli witamina B5 – Może zapobiegać siwieniu włosów, warto więc dbać o urozmaicenie diety pokarmami będącymi źródłami witaminy B5, takimi jak: otręby pszenne, ryby (np. śledzie, makrele, pstrągi), grzyby, pestki słonecznika, orzechy, jajka, pomarańcze, ziemniaki, brokuły, ciemny ryż, melony, pełnoziarnisty chleb, banany.
  • Witamina C – Wykazano, że oprócz poprawy funkcjonowania układu odpornościowego witamina C odpowiada także za stan włosów – wspomaga ich wzrost i chroni przed rozdwajaniem końcówek włosów. Możesz uzyskać wystarczające spożycie witaminy C, dodając do codziennego jadłospisu owoce cytrusowe, pomidory, ciemnozielone warzywa, czarną porzeczkę, czerwoną paprykę, owoce dzikiej róży i warzywa kapustne.
  • Witamina E – Korzystnie wpływa na ukrwienie skóry głowy i wzrost włosów. Najlepsze źródła tej witaminy to: zielone warzywa liściaste, oleje roślinne, orzechy i ziarna.
  • Witamina B6 – Nadaje włosom piękny kolor, odgrywa bowiem istotną rolę w produkcji melaniny, barwnika nadającego włosom barwę. Źródłem tego składnika są ziemniaki, banany i płatki owsiane.