Miej oko na rozmaryn | VIMED

Miej oko na rozmaryn

Najnowsze badania przeprowadzone w USA dowodzą, że należący do rodziny jasnotowatych rozmaryn to roślina, która nie tylko doskonale sprawdza się jako przyprawa, ale też może pomóc zachować zdrowie oczu i nie dopuścić do zwyrodnienia plamki żółtej. Ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych, związków aktywnych biologicznie i flawonoidów rozmaryn dawniej stosowany był jako środek odmładzający i odświeżający cerę. Dziś może dać początek nowemu podejściu do leczenia chorób narządu wzroku.

Związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej, które jest główną przyczyną utraty wzroku u osób powyżej 60. roku życia, ma prawdopodobnie wiele przyczyn, jednakże liczne badania sugerują, że winne są mu wolne rodniki, czyli reaktywne związki, które odpowiadają za powstawanie szeregu chorób zwyrodnieniowych oraz przyspieszają procesy starzenia się.
Ich zwalczenie prowadzi do zatrzymania rozwoju choroby, a nawet jej cofnięcia. Okazuje się, że z wolnymi rodnikami może poradzić sobie rozmaryn. Jego unikalne właściwości lecznicze odkryli niedawno naukowcy, którzy chcąc lepiej poznać możliwości tej rośliny m.in. wyizolowali z niej związki aktywne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

[notice]W badaniu, którego wyniki opublikowano w „Investigative Ophthalmology & Visual Science”, dr Stuart A. Lipton i jego koledzy z Sanford-Burnham Medical Research Institute analizowali wpływ kwasu karnozowego – składnika rozmarynu – na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. W tym celu zespół naukowców przeprowadził dwa eksperymenty: pierwszy na hodowlach laboratoryjnych komórek siatkówki, drugi na modelu zwierzęcym.[/notice]

Zespół Liptona już kilka lat temu odkrył, że kwas karnozowy zwalcza wolne rodniki w mózgu. W swoich najnowszych badaniach Lipton i współpracownicy wystawili komórki siatkówki na działanie nadtlenku wodoru (wolnego rodnika), a następnie potraktowali je kwasem karnozowym. Okazało się, że kwas ten uruchamiał produkcję przeciwutleniających enzymów, co z kolei obniżało poziom szkodliwych reaktywnych form tlenu.

Z kolei w badaniu na modelu zwierzęcym naukowcy analizowali wpływ kwasu karnozowego na uszkodzone fotoreceptory (receptory odbierające bodźce świetlne). W porównaniu z grupą nieleczoną gryzonie wstępnie leczone kwasem karnozowym zachowały grubszą zewnętrzną warstwę jądrową siatkówki, co oznacza, że ​​ich fotoreceptory były chronione. Poza tym zapis elektroretinograficzny osobników z tej grupy wskazywał na lepsze działanie fotoreceptorów.

[notice]Zdaniem naukowców przeprowadzone obserwacje pozwalają stwierdzić, że kwas karnozowy – jeden z głównych związków rozmarynu – chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej.[/notice]

Choć naukowcy będą jeszcze kontynuowali badania, warto już dziś włączyć rozmaryn do
swojego codziennego menu. Przyprawa ta może okazać się znakomitym naturalnym środkiem zapobiegającym związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej.