Liczi-dla zdrowia się liczy | VIMED

Liczi-dla zdrowia się liczy

FB
IN
YT
YT

Owoce liczi, które w Indiach „zalewają” rynek od maja do sierpnia, to prawdziwa uczta dla zmysłów – wyglądają równie apetycznie, jak pachną. W dodatku od wieków cenione są w Azji jako ważny składnik tradycyjnej medycyny chińskiej i indyjskiej ajurwerdy. Słyną z korzystnego wpływu na leczenie wielu schorzeń, w tym bólu gardła, kaszlu czy bólu klatki piersiowej.

Te małe owoce mogą poszczycić się imponującym profilem żywieniowym, który przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych. Są bogatym źródłem witamin (w tym witaminy C, witamin z grupy B), składników mineralnych (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo), błonnika pokarmowego, a także ważnych przeciwutleniaczy.

Liczi w 12 zdrowotnych odsłonach

1  Te soczyste owoce nie tylko świetnie nawadniają organizm, ale także zwiększają poziom energii dzięki temu, że zapobiegają zaburzeniu równowagi elektrolitowej.

2  Mają mało kalorii, za to dużo błonnika pokarmowego, pomagają zatem utrzymać masę ciała w normie.

3  Najnowsze badania sugerują, że odpowiednia kombinacja polifenoli zawartych w liczi rozkłada tłuszcze i zapobiega ich gromadzeniu w organizmie, a zatem owoce te są doskonałym wsparciem w walce z otyłością.

4  Zwalczają wolne rodniki dzięki zawartości ważnych przeciwutleniaczy – polifenoli i witaminy C.

5  Zdaniem naukowców flawonoidy zawarte w owocach liczi mogą hamować rozwój komórek nowotworowych. Związki te są najbardziej skuteczne w przypadku raka piersi.

6 Wspomagają układ sercowo-naczyniowy dzięki wysokiej zawartości potasu, który sprzyja regulowaniu rytmu serca i utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

7  Pomagają w walce z infekcjami. Witamina C stymuluje prawidłowe funkcjonowanie komórek odpowiedzialnych za zwalczanie chorób w naszym organizmie. Wywar z korzenia i kory drzewa liczi stosowany jest w leczeniu zatorów w klatce piersiowej i bólu gardła.

8  Sprzyjają zdrowiu przewodu pokarmowego – wysoka zawartość błonnika i wody w owocach ułatwia prawidłowe trawienie i zapobiega zaparciom. Miąższ liczi zobojętnia kwas żołądkowy.

9 Chronią układ nerwowy – cały arsenał przeciwutleniaczy chroni mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Co więcej, wysoka zawartość witamin z grupy B wspomaga procesy metaboliczne i pomaga zachować zdrowie układu nerwowego.

10  Korzystnie wpływają na kondycję naszych kości – dzięki zawartości magnezu, fosforu i wapnia, czyli składników niezbędnych do budowy i utrzymania silnych kości zarówno u dzieci, jak i dorosłych.

11 Łagodzą ból. Tradycyjna medycyna chińska używa sproszkowanych nasion liczi w leczeniu stanów zapalnych i do łagodzeniu bólu.

12  Spowalniają procesy starzenia się skóry – oligonol zawarty w owocach liczi chroni przed promieniowaniem UV i wolnymi rodnikami, a także poprawia przepływ krwi w głębszych warstwach skóry. Wysokie stężenie witaminy C wspomaga produkcję kolagenu, a tym samym wzmacnia skórę i spowalnia procesy starzenia.

Trzy wskazówki praktyczne

[framed_box bgColor=”#FFECF2″]

1. Owoce liczi dostępne są zarówno w formie świeżej, jak i w postaci dżemu czy galaretki. Możemy dodawać je do koktajli owocowych i sałatek.

2. Wybieraj owoce, które o kolorze jasnoczerwonym. Szukaj tych dojrzałych ponieważ raz zebrane, już nie dojrzewają; upewnij się jednak, że nie są też zbyt dojrzałe (matowe, suche i ciemne).

3. Świeże liczi w temperaturze pokojowej mogą być przechowywane przez 5 do 6 dni. Aby cieszyć się liczi poza sezonem, najlepiej zamrozić owoce w szczelnej torebce.

[/framed_box]

 

I jeszcze cztery ciekawostki

1 W Chinach owoce liczi uważane są za symbol miłości i romansu.

2 Indie są drugim największym producentem tych owoców na świecie.

3  Dwie garści owoców liczi zawierają więcej witaminy C, niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie.

4  W Chinach dostępne są suszone owoce liczi, smakiem i wyglądem przypominające rodzynki. Są one skoncentrowanym źródłem niezbędnych minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i miedź.